Film "Za Samu" pobednik festivala dokumentarnog filma u Sarajevu 1Foto: Vladimir Matković

Drugi međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeera DOC u Sarajevu završen je dodelom nagrada i projekcijom filma „Kuća male zvezde“ rediteljke Slađane Lučić.

Međunarodni žiri je odlučio da nagradu za najbolji film dodeli filmu „Za Samu“ reditelja Waad al-Kateab i Edwarda Wattsa. Ova odluka je, kako su istakli članovi žirija, bila nedvojbena.

„To je film o mladoj majci i novinarki, njenom suprugu lekaru i njihovoj bebi Sami te životu pod opsadom u improvizovanoj bolnici, dok nad njihovim glavama u Alepu u Siriji padaju bombe. Film je snimljen kao priča majke svom djetetu. Ta jedinstvena metoda omogućila nam je da vidimo i osetimo intimne i direktne emocije glavnih likova i onih oko nje koji proživljavaju svakodnevni teror“, stoji u obrazloženju žirija.

„Čast nam je uručiti nagradu žirija režiserki Waad al-Kataeb i Edwardu Wattsu“, zaključili su iz žirija. Nakon toga reditelji filma su se obratili publici u Sarajevu i zahvalili putem video linka.

Nagrada publike, koju je uručio Tarik Đođić, direktor Al Jazeere Balkans, dodeljena je filmu „Neverovatno putovanje“ autora Alvara Gonzalez-Allera i Olivera Valentea. U filmu je prikazan  najveći uspeh BH košarkaške reprezentacije i njenom odlasku na Evropsko prvenstvo u Nemačku 1993. godine.

Nagradu Programskog žirija Al Jazeere Balkans dobio je film „Žudnja za povratkom“ rediteljice Katarine Kjaer koji govori o posledicama sistemskog kršenja ljudskih prava u međunarodnom sistemu za usvajanje dece, prikazanog iz ugla tinejdžerke koja pokušava nakon usvajanja u Danskoj da se vrati svojoj porodici u Etiopiji.

Kada vam oduzmu kulturu, maternji jezik i religiju, oduzeli su vam sve, kazao je Programski žiri u odluci i zapitao se: „Treba li se pomiriti s tim ili krenuti u borbu protiv sistema i pojedinaca?“ Ovaj film dokazuje da je svaka promena moguća ako ste odlučni u svojoj namjeri, ali i pokazuje svu snagu pojedinca, stoji u obrazloženju žirija, uz opasku da je osvojio srca njegovih članova.

Specijalno priznanje dodeljeno je filmu „Put patriotizma“ režiserke Caroline Troedsson, koji govori o suđenju zbog korupcije kosovskom ministru Fatmiru Limaju i švedskoj sutkinji Marie Tuma, koja vodi to suđenje.

Drugi međunarodni Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održan je u Sarajevu od 20. do 24. septembra 2019. Tokom pet dana trajanja AJB DOC Film Festivala publika je imala priliku vidjeti 23 dokumentarna filma. Svi prikazani filmovi objedinjeni su sloganom AJB DOC-a „Promjena/Change“, čime se želi ukazati na težnju i potrebu za promenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari