Uglednim filmskim stvaraocima na Sedmom međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu Kustendorf na Mokroj gori juče se pridružio i italijanski reditelj Paolo Sorentino, čiji je film „Velika lepota“, nagrađen Zlatnim globusom, proglašen za najbolji evropski film a nominovan je i za ovogodišnjeg Oskara za najbolji strani film.

Njegov dolazak, bio je povod za kratak razgovor za Danas.

  • Za Vas kažu da ste novi Federiko Felini…

– O, ne, ne… To nije istina. Felini je majstor filmske umetnosti. Ja to nisam.

Felini je napravio filmove o Rimu, o visokom društvu, a ja sam uradio iste teme u dva filma i mislim da je to jedina sličnost među nama.

  • Da li je tačan utisak da se savremeni italijanski reditelji, i ne samo oni, rado vraćaju realizmu Felinija, i da time nastaje nešto što bi se moglo nazvati neoneorealizmom u filmskoj umetnosti, koji je neka vrsta refleksije na Felinijeve filmove?

– Ne znam kako da vam odgovorim na to pitanje. Nisam o tome razmišljao… ali Felini je veliki i jedinstven

  • Vaš film „Velika lepota“ nominovan je i za ovogodišnji Oskar. Kako gledate na nagrade. Koliko su one važne?

– Nagrade su mi drage. Mislim da su i veoma važne jer stimulišu reditelje da rade još bolje filmove, da unose promene u filmsku umetnost, da dodatno razmišljaju o stilu i drugim stvarima. Neke nagrade, ako imate dovoljno samopouzdanja, omogućiće vam da radite i nešto novo, ne morate uvek raditi iste stvari.

  • Koji reditelji su imali najveći uticaj na vas i vaš umetnički rad?

– Jedan od njih je, naravno – Felini, ali i drugi, poput Skorsezea, Kopole, Brajana de Palme. Inspirativni su mi i američki filmovi iz sedamdesetih godina prošlog veka.

  • Šta želite da saopštite vašim filmovima, kakvu poruku?

– Svoje filmove posvećujem odrasloj publici. A među odraslima nema prenošenja poruke, upravo zato što smo odrasli. Svojim filmovima želim da istaknem ličnosti, temperamente i karaktere ljudi, njihovu individualnost, ideje o svetu. Više me zanima taj emotivni diskurs, u nadi da to mogu da prenesem i publici.

  • Od početka sarađujete sa glumcem Tonijem Servilom. Kako je počela ta saradnja?

– Volim da radim sa njim zato što imamo dobar odnos, prijatelji smo i razumemo se. Jedan drugog nasmejavamo i zabavljamo se i naš odnos se zasniva na humoru. To je najbolji odnos koji imam u poslu i u privatnom životu. S druge strane, Servilo je jedan od najboljih glumaca u Italiji. On je stariji od mene, a ja volim da snimam filmove o ljudima koji su stariji od mene. Postoji mnogo toga što pokreće našu saradnju i potpuno je prirodno da sa njim sarađujem.

  • Kako ocenjujete filmove Emira Kusturice?

– Volim Kusturičine filmove. Pre nekoliko godina gledao sam film „Dom za vešanje“. Pomislio sam kako bih i ja mogao tako nešto da snimim jer u tom filmu sve pršti od ideja slobode, života, snova… To je ono što mi se posebno dopada u tom filmu.

  • Šta mislite o Kustendorfu i uopšte o filmskim festivalima?

– Mislim da su svi festivali dobri za film, jer se tako susreću umetnici i razmenjuju stavove i ideje, gledaju filmove i o njima razgovaraju.

Stigla Zaz

Planetarna muzička zvezda Zaz, Francuskinja Izabel Žofroa, takođe je od juče na Kustendorfu, gde će odražati koncert u akustičnoj verziji.

– Radujem se nastupu i nadam se da ćemo napraviti sjajnu atmosferu -rekla je Zaz i dodala da je uživa u ambijentu Drvengrada i da želi da otkrije sve njegove lepote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari