Filmska turneja Slobodna zona u Smederevu 1

Smederevo je jedan od gradova u kojima će se održati program Turneje filmskog festivala Slobodna zona.

Ove godine, u okviru majskog programa, pred bioskopskom publikom u Centru za kulturu Smederevo naći će se pet filmova sa prošlogodišnjeg izdanja Slobodne Zone održanog tokom novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, prenosi Podunavlje.info.

Misija Turneje Slobodne zone jeste da najširoj publici u gradovima i mestima širom Srbije ponudi na uvid vrhunski festivalski filmski program i da popularizuje kvalitetne igrane i dokumentarne filmove koji nisu deo uobičajenog bioskopskog repertoara, čime se doprinosi decentralizaciji kulture. Turneja je jedina filmska manifestacija ovakvog karaktera u zemlji.

Program Turneje u Smederevu će 14. maja otvoriti dokumentarni film „Dan oslobođenja“, čija je tema nastup grupe „Lajbah“ u Severnoj Koreji. Suočen sa strogom ideologijom i kulturološkim razlikama, bend se borio da svoje pesme probije kroz iglene uši cenzure, pre nego što dospe do publike koja nikada ranije nije imala priliku da čuje alternativni rokenrol.

Drugi u nizu filmova koji će biti prikazani u okviru Turneje Slobodna zona je dokumentarni film „Čavela“. Projekcija filma održaće se 15. maja. Uz pomoć svoje lirske strukture, ovo ostvarenje pruža gledaocima nadahnjujuće i intelektualno izazovno putovanje kroz život muzičke ikone i velike inspiracije Pedra Almodovara, Čavele Vargas. Fokusirajući se na intervju snimljen 20 godina pre njene smrti, koji nikada ranije nije viđen, i njene pesme, kao i na priče koji su drugi pričali o njoj, a i ona sama o sebi, film predstavlja prikaz žene koja se usudila da živi za muziku, snove i da govori ono što misli.

Igrani film „Ćambra“ koji je će biti prikazan 21. maja upoznaje gledaoce sa likom četrnaestogodišnjaka koji živi u maloj romskoj zajednici Ćambri u Kambriji. Kada njegov stariji brat nestane, Pio želi da pokaže da je spreman da ga zameni u procesu koji će ga naterati da se zamisli da li je zaista spreman da bude odrastao.

Prijateljstvo dečaka i jednog olinjalog psa u dalekim predelima Australije i sa njim povezana avantura koja menja život teme su igranog filma „Crveni pas: pravi plavi“ koga će publika moći da pogleda u biskopu Centra za kulturu 22.maja.

Program Turneje biće zaključen 23. maja projekcijom filma „500 godina“. Ovaj dokumentarac prikazuje proces koji je doveo Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji od suđenja bivšem diktatoru generalu Riosu Montu za genocid do narodnog pokreta koji je svrgao s vlasti tadašnjeg predsednika Otoa Pereza Molinu. Film „500 godina“ rađen je iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja i bavi se univerzalnim temama pravde, rasizma, moći i korupcije i teškoćama s kojima se borba za pravdu u njihovoj zemlji suočava.

Sve projekcije počinju u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari