Kultura

Filmski vodič od 12. do 18. jula

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

12. jul – Škola do bola

U nastavku trilogije „J… se, profesore“ pažnja je posvećena maturantima, i pitanjima nasilja, migracije i jezičke sposobnosti među tinejdžerima.

Čuveni nastavnik Zeki Miler (Elias M’Barek) je odlučio da koliko god bilo mučno njegovo „odeljenje malih čudovišta“ koje pravi više problema nego ikad, ipak položi maturu. Nažalost, klinci u njegovom haotičnom razredu, posebno Šantal (Jela Hase), Danger (Maks fon der Greben) i Zejnep (Gizem Emre), jednostavno ništa ne kapiraju i ne žele da uče. Tačnije, savetnik u informacionom centru za odabir karijere je upravo srušio njhove snove o budućnosti, pa njihova frustracija dostiže novi nivo, a tinejdžeri upadaju u još više nevolja.

Kako će gospodin Miler uspeti da motiviše tinejdžere i ko će položiti maturu, kada ne može da računa ni na pomoć direktora u školi koja ima najgore rezultate u državi? U borbi protiv nasilja će mu pomoći novajlija Bigi Enzberger (Sandra Huler). U Cineplexx bioskopima…

12. jul  – Muse: Drones World Tour

U spektakularnom koncertnom filmu „Drones Worl Tour”, višestruko nagrađivanog benda Muse, poznatog po energičnim živim nastupima i po tome što su svaki put uspeli da pomere granice scenskog dizajna, gledaoci imaju priliku da na velikom platnu bioskopa Cineplexx UŠĆE Shopping Center, Cineplexx Kragujevac Plaza i Cineplexx Niš vide nikada do sada viđene specijalne efekte.

Muse je svoju ambicioznu svetsku turneju započeo 2015. godine, sa više od 130 koncerata širom sveta. Glavni krivci za spektakularne vizuelne efekte ovog koncertnog filma, bili su dronovi koji su leteli iznad bine i preko publike, kao i LED laseri koji su se savršeno uklapali sa ritmom koji je bend diktirao na bini, stvarajući nestvaran distopijski svet.

Uloge: Matt Bellamy, Chris Wolstenholme, Dominic Howard

12. jul – Neboder

Bivši FBI agent zadužen za talačke krize i ratni veteran, Sojer, sada radi kao obezbeđenje visokih zgrada. Na svom zadatku u Kini otkriće da najviša i najbezbednija zgrada na svetu završava u plamenu. Dok čovek za kojim se traga beži, Sojer će morati da pronađe odgovorne za požar i spasi svoju porodicu, zarobljenu u neboderu. U Cineplexx bioskopima….

Uloge: Dwayne Johnson, Pablo Schreiber, Neve Campbell

12. jul – Otvaranje Patosinema – bioskopa na otvorenom u Smederevu

Smederevsko pozorište Patos će i ovog leta, šestu godinu zaredom, organizovati besplatne filmske projekcije na otvorenom – u Dunavskom parku. Patosinema će trajati od 12. jula do 1. septembra, a projekcije su od 20,30 sati. Na repertoaru će se naći filmski klasici (12, 19 i 26. jul; 24. i 25. avgust; 1. septembar), ali i filmovi savremenih evropskih autora putujućeg 7. Festivala evropskog filma (8-15. avgusta) u organizaciji Delegacije Evropske unije i EU info centra u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC).

Ljubiteljima filmske umetnosti biće predstavljena i ostvarenja iz programa Francuski filmski karavan (13, 14, 20. i 21. jul) Francuskog instituta u Beogradu, kao i iz programa Gete instituta (27. i 28. jul) i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu (30. i 31. avgust).

U slučaju lošeg vremena projekcije će biti pomerene na Patoscenu – u atrijum Centra za kulturu, pored „Enigme“.

  • 12. jul – A ti, ko se tebi sviđa?

Petnaestogodišnja Elodi odlučuje sa svojom prijateljicom darkerkom da izgubi nevinost. Ostalo im je još samo nedelju dana do kraja raspusta. One će se suočiti sa stvarnošću koju su drugačije zamišljale. Uporedo s tim, Elodi otkriva da se prijateljstvo koje gaji sa svojim drugarom Vensanom može pretvoriti u zaljubljenost…

Uloge: Lusi Deklozo, Krista Tere

  • 14. jul – Tomboy

Desetogodišnja Lor je muškobanjasta devojčica. Kada se preselila u novi kraj, ona uspeva da ubedi Lisu i njeno društvo da je dečak. Istina ili izazov? Izazov. Leto postaje prava igraonica i Lor postaje Majkl, dečak poput drugih… dovoljno različit da privuče pažnju Lize koja se zaljubljuje u nju. Lor se igra sa svojim novim identitetom kao da kraj leta neće otkriti njenu strašnu tajnu.

Igraju: Zoe Eran, Malon Levana, Žan Diion

14. jul – Titanik

U okviru bioskopa na otvorenom Filmstreet koji svake godine organizuje projekcije filmova na različitim mestima u Beogradu biće prikazan i „Titanik“ sa Lionardom di Kapriom i Kejt Vinslet u glavnim ulogama. Reč je o američkom filmu iz 1997. godine. Tema filma je romantična priča o bogatoj devojci i siromašnom momku koji se susreću i zaljubljuju na „nepotopivom brodu“, dok posada broda žuri da obori dotadašnji rekord u putovanju preko Atlantika.

Projekcija u 20.30 na Sava Promenadi

14. jul – Skupljači perja

Ovaj jugoslovenski film režisera Aleksandra Saše Petrovića snimljen 1967. godine. Radnja filma se bazira na životu Roma u jednom selu na severu Vojvodine, ali film se bavi daleko složenijim temama poput ljubavi, međuetničkih i socijalnih odnosa. Glavne uloge tumače Bekim Fehmiu, Olivera Vučo i Velimir Bata Živojinović. Bio je nominovan za Oskara za najbolji film na stranom jeziku.

Projekcija u Jugoslovenskoj kinoteci od 20 časova

15. jul – Svadba mog najboljeg druga

Američka romantična komedija iz 1997. godine sa Džulijom Roberts u glavnoj ulozi. Džulija Roberts je za ovu ulogu bila nominovana za Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu, a Rupert Everet za Zlatni globus i Nagradu BAFTA za najboljeg glumca u sporednoj ulozi. Ovaj film se nalazi na četrnaestom mestu na listi komercijalno najuspešnijih romantičnih komedija svih vremena.

Projekcija u Knez Mihailovoj kod TC Rajićeva u 20.30h, u okviru Filmstreeta

17. jul – Ljubav u Barseloni

Američki film iz 2008. Scenario i režiju potpisuje Vudi Alen, a nosioci glavnih uloga su Ribeka Hol, Skarlet johanson, Havijer Bardem, Penelope Kruz i Kristofer Evan Velč. Dve mlade Amerikanke (Ribeka Hol i Skarlet johanson) zaljubljuju se u istog slikara (Havijer Bardem) na letovanju u Španiji. Jedna je tradicionalna i odmerena, a druga je slobodoumna devojka umetničke duše (ili bar ona tako sebe doživljava). U sve to spada i njegova bivša žena (Penelope Kruz).

Projekcija u Jugoslovenskoj kinoteci od 20.30 časova

Ostavite odgovor

* Sva polja su obavezna

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Koristimo Akismet kako bi smanjili spam. Pročitajte kako obrađujemo podatke iz komentara.