Filmski vodič od 13. do 18. decembra 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke. Sadržaj se preuzima sa online najava događaja.

13. decembar – Mulholland Drive

U četvrtak u 20 časova u Zoom Art Cafe-u na velikom platnu, biće prikazan film Mulholland Drive, američki, neo-noir psihološki triler iz 2001. godine koga je napisao i režirao David Lynch, a u kojem su glavne uloge ostvarili Justin Theroux, Naomi Watts i Laura Elena Harring.

Ovaj nadrealni film bio je izrazito hvaljen od strane kritičara. Lynch je na filmskom festivalu u Cannesu 2001. godine proglašen najboljim rediteljem, a takođe je bio nominovan za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg reditelja – istakli su organizatori događaja.

13. decembar – Akvamen i Spajdermen

Veče superheroja u bioskopu Cine Grand biće održano u četvrtak, u 20 časova, i tom prilikom će biti prikazan film Akvamen. U pitanju je fantastična i akcijom nabijena avantura studija Warner Bros. U glavnoj ulozi je Jason Momoa, a film je režirao James Wan.

Filmski vodič od 13. do 18. decembra 2Akvamen otkriva priču u kojoj mladi Arthur Curry saznaje da je naslednik trona podvodnog kraljevstva Atlantide u koje se mora vratiti i spasiti svoj narod. Uz Jasona Momou u ulozi kralja mora, u filmu se pojavljuje veliki broj fantastičnih glumaca. Ocean Mastera glumi Patrick Wilson, Amber Heard glumi kraljicu mora Meru, a Willem Dafoe je Akvamenov saveznik, Vulko. Dobitnica nagrade Oskar, Nicole Kidman glumi kraljicu Atlannu, dok je Temuera Morrison preuzeo ulogu Akvamenovog oca – istakli su organizatori projekcije.

Istog dana, Veče superheroja u bioskopima Cineplexx, predstaviće i titlovanu verziju filma „Spajdermen-Novi svet“ sa početkom u 19:30 časova. Za posetioce koji su došli da pogledaju „Spajdermen-Novi svet“  ili „Akvamena“ u 3D projekciji od 20 časova, organizatori su pripremili ekskluzivni poster filma na poklon.

Striparnica Darkwood obezbedila je 25 odsto popusta na sva njihova izdanja uz kupljenu kartu za superherojske filmove, dok je Striparnica Južni Darkwood za sve Nišlije obezbedila popust od 20 odsto. Najsrećnije zaljubljenike devete umetnosti obradovaćemo i fantastičnim poklon izdanjima stripova u kojima se pojavljuju ova dva superheroja saopštili su organizatori.

13. decembar -„Split“

Filmski vodič od 13. do 18. decembra 3U okviru programa Zablude o psihologiji, u četvrtak u 18.30 u amfiteatru Filozofskog fakulteta bićeprikazan film „Split“.

Kevin pokazuje 23 ličnosti svom psihijatru. Ali jedna ličnost, koja se krije u senci, nadvladaće ostale – naglasili su organizatori predstavljajući srž radnje filma i pozvali zaiteresovane da se priključe projekciji kako bi otkrili sve o jednom od najmisterioznijih poremećaja u psihologiji.

Nakon filma, prim dr Snezana Kecojević Miljević, psihijatar i psihoanalitički psihoterapeut, kao i doc dr Čedo D. Miljević, farmakopsihijatar i biološki psihijatar, održaće diskusiju u kojoj će odgovoriti na pitanja o poremećaju višestruke ličnosti.

13. decembar – „King of Thorn“

Filmski vodič od 13. do 18. decembra 4U okviru projekta Gledamo zajedno „King of Thorn“ u radionici Sakurabana u Domu omladine, u 18 časova biće prikazan anime „King of Thorn“. Anime je proizveden od strane čuvenog studija Sunrise, i predstavlja bioskopski spektakl kakav skoro nije viđen, koji je po žanru mešavina vratolomne akcije, apokaliptičnog SF-a, survival horora i psihodelične drame, a sve začinjeno, verovali ili ne, elementima iz „Trnove Ružice“.

Visokobudžetno animiran i obogaćen toliko komplikovanim zapletom da je dovoljno da propustite jednu rečenicu pa da izgubite nit, „King of Thorn“ je jedna od mračnijih vizija budućnosti – na vama je da odlučite da li verujete da svet može da ode i u tom pravcu – istali su organizatori projekcije.

13-19. decembra – Kursk – Prokletstvo dubine”

Film „Kursk – Prokletstvo dubine” biće prikazivan u bioskopima Cineplexx BIG Beograd, Cineplexx 4D Delta City i UŠĆE Shopping Center od 13. do 19. decembra u različitim terminima.

Film je nastao prema knjizi Rvoberta Mora „A Time to Die”, istinitoj priči o katastrofi koja je zadesila podmornicu Kursk. Ruska podmornica K-141 Kursk bila je ponos ruske flote, koja je simbolizovala moć i snagu ruske mornarice.

Stavljena u pogon 1994. godine, 154 metra dugačka nuklearna podmornica bila je aktivna manje od šest godina u trenutku kad je potonula. Film prati jednu od najvećih pomorskih tragedija. U vreme tragedije u podmornici je bilo 118 mornara, a većina članova posade bila je mlađa od 30 godina. Dok su se mornari borili za život, njihove porodice vode borbu s političkim preprekama i nemogućim izgledima da ih spasu – istaknuto je kao opis filma.

14.-15. decembar – Filmovi na Mašincu

Filmski vodič od 13. do 18. decembra 5Dva kultna filma biće prikazana za vikend na Mašinskom fakultetu. Projekcija filma „Paranoja u Las Vegasu“ odviće se u petak u 19.30 časova, dok će u subotu u isto veme davati Veliki Lebovski. Projekcije će se održati u Amfiteatru A. Inače, cena ulaznice koja iznosi 100 dinara ulazi u humanitarni fond Kulturnog centra Mašinskog fakulteta – saopštili su organizatori događaja.

15. decembar – Četrdeseta godišnjica filma „Okupacija u 26 slika“

Filmski vodič od 13. do 18. decembra 6U okviru ciklusa CZKD Bioskop u subotu, u 18 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju, povodom njegove četrdesete godišnjice, biće prikazan film „Okupacija u 26 slika“, u režiji Lordana Zafranovića, po scenariju Mirka Kovača. Pored projekcije organizovan je i razgovor sa rediteljem i njegovim gostima o filmu kao pogledu na prošlost, ali i anticipaciji, njegovom dosegu i značaju.

Od gostiju će u razgovoru učestvovati Lordan Zafranović, Filip David, Borka Pavićević, Tanja Bošković, Dušica Žegarac, Ivan Klemenc, Frano Lasić, Srđan Vučinić.

Inače, film je nominovan za “Zlatnu palmu“ u Kanu. Osvojio tri nagrade u na filmskom festivalu u Puli, “Veliku zlatnu arenu“, nagrade za najbolju režiju i snimatelja – istakli su organizatori.

16. decembar -Porodični dan uz Spajdermena i Asteriksa

Sinhronizovane verzije animiranih filmova „Spajdermen: Novi svet” i „Asteriks: Tajna čarobnog napitka” biće prikazane u bioskopima Cineplexx, u 12 časova.

Filmski vodič od 13. do 18. decembra 7Uz svaku kupljenu ulaznicu očekuje vas Podravkino slatko iznenađenje u obliku Lino lade, kao i poklon časopis za decu „Mali Politikin zabavnik” i DVD crtać „Pepa prase”. Najsrećnije mališane na projekcijama filma „Spajdermen: Novi svet” obradovaćemo poklon vaučerima za Happy meal u McDonalds restoranima, kao i Dexy Co Spajdermen igračkama, za potpunu zabavu uz svog omiljenog junaka – istakli su organizatori događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari