Filmski vodič od 13. do 18. oktobra 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

13. oktobar- Inferno

Nakon filmskih hitova „Da Vinčijev kod“ i „Anđeli i demoni“, dva Oskarovca – reditelj Ron Hauard i glumac Tom Henks, po treći put udružili su snage i snimili film prema književnom bestseleru Dena Brauna. “Inferno” počinje tako što se Robert Langdon budi u bolničkom krevetu u Firenci bez sećanja o poslednjih nekoliko dana. Ipak shvata da je na meti ubice. Uz pomoć doktorke Sijene Broks i dobrog poznavanja simbola, Langdon će istovremeno pokušati da pobegne, ali i da reši najintrigantniju zagonetku sa kojom se do sada susreo.

Dužina trajanja filma: 121 min
Država/Godina: SAD/2016
Žanr: triler
Glumci: Felicity Jones, Tom Hanks, Ben Foster, Omar Sy, Irrfan Khan
Režija: Ron Howard

14. oktobar- Devojka iz voza

Kada se u mirnom naselju dogodi zločin, Rejčel će shvatiti da je uključena u njega više nego što je i sama svesna. Ovaj napeti triler nastao je prema istoimenom bestseleru Pole Hokins.

Glavna junakinja ovog trilera je Rejčel (Emili Blant), koja svako jutro putuje istim vozom i prolazi pored kuće u kojoj je nekada živela, prisećajući se života koji je nepovratno izgubila. U mnoštvu ušuškanih prigradskih domova, pogled joj iznova luta do jednog u kom živi srećan bračni par, dvoje mladih, lepih i naizgled srećno zaljubljenih supružnika. Međutim, stvarnost je daleko od te idilične slike, a Rejčel će ubrzo saznati šta se krije iza zatvorenih vrata savršenog doma.

Filmski vodič od 13. do 18. oktobra 2

Dužina trajanja filma: 105 min
Država/Godina: SAD/2016
Žanr: triler
Glumci: Emily Blunt, Rebecca Ferguson, Haley Bennett, Justin Theroux
Režija: Tate Taylor

15. oktobar- Kućna nega

U Dvorani kulturnog centra Beograda ove nedelje u terminu od 17 sati na programu je češki film “Kućna nega”.

Vlasta ima 55 godina i vesela je domaćica i kućna negovateljica u stalnom pokretu. Putuje Češkom i posećuje svoje ekscentrične pacijente. Posvećena je majka i supruga i uvek potrebe drugih stavlja ispred svojih. NJen tradicionalni i konzervativni suprug provodi vreme zadovoljavajući svoje sopstvene potrebe, ne hajući mnogo za Vlastine emocije. Ali kada Vlasti dijagnostikuju kancer, njena porodica i pacijenti, pa čak i ona sama, shvataju da je i njoj potrebna pomoć.

Reditelj Slavek Horak, inspiraciju za film je dobio iz priča svoje majke koja je takođe bila kućna negovateljica. Radnju svog debitanstskog filma je smestio u svoj rodni grad Zlin, a čak je i deo filma snimljen u roditeljskoj kući i dvorištu. Rezultat toga je intimna i prirodna atmosfera fascinantne autentičnosti. Film koji balansira dramu i crni humor, u najboljoj tradiciji “češke škole”, tako sličan našem mentalitetu, bio je češki kandidat za Oskara.

Filmski vodič od 13. do 18. oktobra 3

Dužina trajanja filma: 92 min
Država/Godina: Češka, Slovačka/2015
Žanr: drama
Glumci: Alena Mihulova, Boleslav Polivka, Tatiana Vilhelmova, Zuzana Kronerova, Sara Venclovsk
Režija: Slavek Horak

16. oktobar – Ustav Republike Hrvatske

Novi film Rajka Grlića “Ustav Republike Hrvatske”, koji je nedavno nagrađen Gran prijem Amerika u Montrealu imaće svoju beogradsku premijeru 16. oktobra u bioskopu Cinplexx Ušće, dok će dan kasnije biti pred publikom u Novom Sadu.

Priča o četvoro ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih jer se razlikuju po imovinskom statusu, seksualnim navikama, nacionalnosti i veri. I verovatno nikada ne bi međusobno prozborili da ih nesreća na to ne natera i učini da zavise jedni od drugih. Mučno i bolno, oni se polako počinju otvarati i međusobno prepoznavati kao ljudi.

Ova ljubavna priča o mržnji, predrasudama i netrpeljivosti nastala je po scenariju koji uz Grlića potpisuje i Ante Tomić. Glavnu ulogu – profesora istorije, nacionalistu i travestita igra Nebojša Glogovac, a pored njega u filmu glume i: Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić. Film je na redovnom bioskopskom repertoaru širom Srbije od 20. oktobra.

Filmski vodič od 13. do 18. oktobra 4

Dužina trajanja filma: 90 min
Država/Godina: Hrvatska/2016
Žanr: drama, komedija
Glumci: Nebojša Glogovac, Dejan Aćimović, Ksenija Marinković, Božidar Smiljanić
Režija: Rajko Grlić

17. oktobar- Devojka na fotografiji

Jednoj mladoj ženi, koja živi dosadnim životom u uspavanom gradiću Spirfiš, počinju da pristižu fotografije brutalno ubijene devojke. Da li su one prave ili namontirane? Iza njih stoji ili serijski ubica ili neki čudak sa bolesnim smislom za humor.

Filmski vodič od 13. do 18. oktobra 5

Dužina trajanja filma: 95 min
Država/Godina: SAD/2016
Žanr: krimi, horor, triler
Glumci: Kal Penn, Claudia Lee, Kenny Wormald
Režija: Nick Simon

18. oktobar- Pokradi lopova

Grupa lopova, predvođena čuvenim Urugvajcem, planira pljačku banke u Valensiji. Cilj im je da obiju što više sefova i pobegnu kroz iskopan tunel, koji banku povezuje sa napuštenom metro stanicom. Međutim, službenik odnosa sa javnošću predsednika španske Vlade otkriva da su lopovi, ustvari, u potrazi za inkriminišućim podacima o bivšem članu kabineta Gonzalu Sorijanu, koji je pao u komu posle saobraćajne nesreće.

Pravu istinu o cilju pljačke – sefu broj 314, gde su sakrivena škakljiva dokumenta, zna samo Urugvajac. Tako je trebalo i da ostane, da pljačka nije krenula po zlu. Tunel do metroa, planirana odstupnica pljačkaša, biva poplavljen usled obilnih padavina, zbog čega oni ostaju zarobljeni. Novonastala situacija izazvaće nepoverenje i sukob među članovima bande, što će dati odgovor na suštinsko pitanje: “Ko koga ovde potkrada?”

Filmski vodič od 13. do 18. oktobra 6

Dužina trajanja filma: 96 min
Država/Godina: Argentina, Francuska, Španija/2016
Žanr: triler
Glumci: Luis Tosar, Rodrigo De la Serna, Raúl Arévalo, José Coronado, Patricia Vico, Joaquín Furriel, Luciano Cáceres, Marian Álvarez
Režija: Daniel Calparsoro

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari