Filmski vodič od 15. do 21. marta 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

15. mart – Lekovi u mleku

Muzej Jugoslovenske kinoteke domaćin je šestog izdanja Beogradskog irskog festivala. Na programu su najnoviji dokumentarni i igrani film nastali u irskoj produkciji. Za 15. marta zakazana je projekcija filma “Lekovi u mleku”. U pitanju je uzbudljiv film zasnovan na malo poznatim činjenicama o životu Lucije Džojs, ćerke slavnog irskog pisca Džejmsa Džojsa.

Režiserka Onja Stejplton u centar zbivanja stavlja misterioznu Luciju, koja je zbog mentalne bolesti provela pet godina zaključana i isključena iz svakodnevnog života. Frustrirana uobičajenim prikazom Lucije kao lude kćerke jednog genija, Stejplton je prikupila njene preostale radove i ponovo proučila njenu priču. Zasnivajući se na Lucijinim rečima i dnevnicima, autorka je dala nov pristup životu Lucije Džojs.

Dužina trajanja filma: 60 min
Žanr: drama
Država/Godina: Irska/2016
Režija: Áine Stapleton, Jose Miguel Jimenez

16. mart – Pod zadimljenim krovom

Filmski vodič od 15. do 21. marta 2Na festivalu iranskog fima u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazano šest filmova iz produkcije 2008-2017. godine. Jedan od njih je i drama “Pod zadimljenim krovom”. Film govori o Širin koja se bori sa problemima u svojoj prodici. Ona traži načina da komunicira sa svojim mužem i detetom, ali joj to ne polazi za rukom.

Dužina trajanja filma: 91 min
Žanr: drama
Država/Godina: Iran/2017
Uloge: Farhad Aslani, Marila Zare’i
Režija: Puran Derahšande

17. mart – Ja, Tonja

Filmski vodič od 15. do 21. marta 3Biografska priča o Tonji Harding, klizačici koja se penje visoko na američkim turnirima klizanja. Ali njen haotični život preti da ugrozi njene profesionalne uspehe. Karijeru je završila kada je bila osuđena da je sa mužem unajmila osobu da slomi nogu njenoj suparnici Nensi Kerigan. Film pokušava da otkrije da li je zaista kriva za ovaj skandal.

Dužina trajanja filma: 119 min
Žanr: biografski, drama
Država/Godina: SAD/2017
Uloge: Margot Robbie, Allison Janney, Sebastian Stan
Režija: Craig Gillespie

18. mart – Tomb Raider

Filmski vodič od 15. do 21. marta 4Nakon dva kultna nastavka s Anđelinom Džoli, vreme je za novu Laru Kroft s Alisijom Vikander u glavnoj ulozi. Lara Kroft je strastvena, samostalna devojka i ćerka ekscentričnog pustolova koji je nestao dok je ona još bila tinejdžerka. Sada, nakon sedam godina, Lara nema nikakav stvaran cilj ili svrhu. Ona odbija da preuzme carstvo svog oca jednako kao što odbija da prizna da je stvarno otišao. Protiveći se očevim poslednjim željama, Lara odlučuje da ostavi sve iza sebe kako bi rešila zagonetku njegovog misterioznog nestanka, a svoju potragu započinje istraživanjem poslednje lokacije na kojoj je viđen.

Dužina trajanja filma: 118 min
Žanr: akcija, avantura
Država/Godina: SAD/2017
Uloge: Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu
Režija: Roar Uthaug

19. mart – Leo da Vinči: Misija Mona-Liza

Filmski vodič od 15. do 21. marta 5Život u gradu Vinčiju prolazi mirno: mladi Leo da Vinči radi na novim izumima uz pomoć druga Lorenca dok ih njegova simpatija Liza posmatra i podsmeva im se. Jednog dana Lizinu kuću zahvata iznenadni požar i njena porodica više ne može da plaća dugove. Da bi spasili Lizu od neželjene udaje za plemića, ekipa se upušta u avanturu pronalaženja blaga i sukoba sa piratima uz pomoć Leovih genijalnih izuma.

Dužina trajanja filma: 85 min
Žanr: avantura, animirani
Država/Godina: Italija, Poljska/2018
Uloge: Milan Antonić, Milena Živanović, Milan Tubić, Darija Vračević
Režija: Sergio Manfio

20. mart – Tri boje: plavo

Filmski vodič od 15. do 21. marta 6U okviru programa Gradovi na filmu: Pariz, 20. marta u Kinoteci biće prikazan kultni film “Tri boje: plavo”. Prvi deo čuvene trilogije Kšištofa Kišlovskog govori o ženi koja se nosi s gubitkom supruga i deteta. Odlučuje se da se osami i da živi u izolaciji od bivših odnosa. Ali ubrzo otkriva da ne može živeti bez ljudskih veze.

Dužina trajanja filma: 94 min
Žanr: drama
Država/Godina: Francuska, Poljska, Švajcarska/1993
Uloge: Juliette Binoche, Benoît Régent, Emmanuelle Riva
Režija: Krzysztof Kieślowski

21. mart – Specijalno vaspitanje

Premijera digitalno restauriranog  filma „Specijalno vaspitanje“ biće održana 21. marta u 19.30 u Jugoslovenskoj kinoteci. „Specijalno vaspitanje“ je debitantsko delo Gorana Markovića. U ovom filmu debitovalo je i nekoliko kasnije veoma značajnih glumaca, kao što su Branislav Lečić i Olivera Ježina.

Filmski vodič od 15. do 21. marta 7Film je snimljen krajem 1976. godine, a premijerno je prikazan na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, gde je dobio niz nezvaničnih nagrada, dok je Ljubiša Samardžić, za ulogu milicionera Caneta, dobio Zlatnu arenu za mušku epizodnu ulogu. Priča prati Peru „Trtu“ (Slavko Štimac), maloletnog delinkventa iz provincije, koji dolazi u Beograd, na prevaspitavanje. Istovremeno u popravni dom za maloletnike dolazi i novi vaspitač Žarko (Bekim Fehmiju), koji pokušava da uvede nove metode u radu sa štićenicima. Njihove sudbine se spajaju oko Ljupčeta (Aleksandar Berček), štićenika doma, koji od svog dolaska ćuti i odbija kontak s okolinom.

Dužina trajanja filma: 110 min
Žanr: drama
Država/Godina: Jugoslavija/1977
Uloge: Slavko Štimac, Aleksandar Berček, Bekim Fehmiju, Branislav Lečić
Režija: Goran Marković

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari