Filmski vodič od 18. do 25. jula 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

18. jul – Paris is burning

Film Paris is burning biće prikazan večeras u Novom bioskopu Zvezda (Novi Bioskop Zvezda) stoji u najavi, a povodom čije projekcije su organizatori istakli da ovaj film iz 1990. predstavlja „zasigurno najbolji dokumentarac koji tretira temu drag scene, i to tamo gde je ona sijala u punom sjaju, sedamdesetih u Njujorku.

Bavi se istraživanjem takmičenja kroz kategorije kao što su: hodanje po pisti, studenti, vojna lica i „realness“, posebnu kategoriju. Ovaj iskreni uvid u drag scenu osvojio je kritiku i publiku širom sveta i nagrađen je na brojnim festivalima“.

18. jul – Ibica

Filmski vodič od 18. do 25. jula 2Premijera filma Ibica odviće se večeras u 20 časova u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Centre, stoji u saopštenju za medije u kome je dodato i to da se ova, kako su je najavili „urebesna francuska komedija“ od sutra kreće u regulane bioskopske projekcije.

U najavi projekcije filma navedena je i radnja dela: „Filip i Kerol, oboje razvedeni, upoznali su se i zavoleli. Filip, zaljubljen do ušiju u Kerol, spreman je da učini sve kako bi proveo vreme sa Kerol, čak iako to znači da mora da povede njena dva tinejdžera na letovanje sa njima. On pravi dogovor sa njenim sinom – ako momak položi maturski ispit, može da izabere destinaciju za njihov godišnji odmor. Filip, koji je navikao na miran odmor na severu Francuske, neće znati šta ga je snašlo kada odu na porodično letovanje na najluđe ostrvo u Evropi – Ibicu“.

18. jul – Projekat Kolibri

Filmski vodič od 18. do 25. jula 3Film Projekat Kolibri od danas počinje da se prikazuje u bioskopima, a povodom toga organizatori otkrivaju njegovu radnju: „Rođaci iz Njujorka Vinsent (Jesse Eisenberg) i Anton (Alexander Skarsgård) su igrači u visoko rizičnoj igri u kojoj se pobeda meri u milisekundama. A koji je njihov san? Da izgrade optički kabl između Kanzasa i Nju Džerzija koji bi ih učinio milionerima. Ali ništa nije jednostavno za ovaj čudan par. Anton je mozak operacije, Vinsent je prevarant i zajedno guraju jedan drugog, kao i sve druge do prelomne tačke s njihovom besmislenom avanturom.
Neko ko im stalno staje na put je njihova bivša šefica Eva Tores (Salma Hayek), moćna i manipulativna koja se neće zaustaviti ni pred čim“.

18. jul – Čarobne noći

Filmski vodič od 18. do 25. jula 4Film Čarobne noći od večeras kreće u redovnu bioskopsku prijekciju, a povodom radnje ovo filma saopšteno je da je „čuveni filmski producent je pronađen mrtav u reci Tibar. Glavni osumnjičeni su troje mladih ambicioznih scenarista. Tokom jedne noći u policijskoj stanici, oni prolaze kroz burno, emotivno i ironično putovanje ulicama Rima, u bolnom završetku veličanstvene ere velike italijanske kinematografije“.

19. jul – Splendor in the grass

Filmski vodič od 18. do 25. jula 5Film Splendor in the grass biće projektovan u petak uveče u Novom bioskopu Zvezda (Novi Bioskop Zvezda), najavili su organizatori.

Povodom filma su istakli: „Sjaj u travi (1961.) najuspešniji film Elia Kazan-a, ostao je svevremena romantična drama, uprkos godinama koje su prošle. Protagonisti su dvoje gimnazijalaca u jednom kanzaškom gradu 1920-ih, koji se iskreno vole, ali čiji odnos sve više opterećuju kako socijalne razlike, tako i pritisak okoline. Romantika, problemi i jazz, pričaju kroz tinejdžere ali obuhvataju temu svih godišta, kao i svaki dobar ljubavni klasik“.

21. jul – Sorrentino film „La Grande Bellezza“

Filmski vodič od 18. do 25. jula 6Umetnička galerija Kvaka 22 u nedelju organizuje projekciju filma La Grande Bellezza.

„Priča filma “La Grande Bellezza” (2013) prati Džepa Gambardelu, italijanskog novinara i novelistu koji se posle dugo godina napokon budi iz kreativne hibernacije. Nakon vrtoglavog uspeha svog prvog romana “The Human Apparatus”, Džep je proveo nekoliko decenija uživajući u svom novom ugledu i plodovima fenomenalnog i raskošnog noćnog života kakav samo Rim ima.

Primivši traumantnu vest dan posle proslave svog 65. rođendana, gospodin Gambardela dolazi u situaciju da iznova analizira svoj život iz malo drugačije perspektive i u gomili apsurdnih pejzaža pokuša da pronađe nešto lepo, nešto što je učinilo život vrednim življenja“.

„Paolo Sorentino (Paolo Sorrentino) je jedan od retkih aktivnih reditelja u čiji rad i dalje slepo verujemo. Tokom poslednje dve decenije, ovaj 43-godišnji filmski profesionalac iz Napulja je izbacio nekolicinu zaista maestralnih ostvarenja koja su nas pored fantastičnog vizalnog izraza, u potpunosti osvojila i svojim neobičnim narativima i odnosima prema likovima i samim temama koje obrađuju. Često poređen sa Federikom Felinijem (Federico Fellini) zbog svog skoro pa baroknog stila, Sorentino uspeva da u svojim ostvarenjima pruži element koji i nismo tako često viđali u filmovima legenedarnog italijanstog reditelja – a to je humor“.

“La Grande Bellezza” simultano predstavlja interesatnu karakternu studiju jednog prezasićenog, a opet dosta duševno praznog intelektualca, kao i autopsiju rimskog viskog staleža i barijera u njihovim “prisnim” odnosima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari