Filmski vodič od 20. do 27. decembra 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke. Sadržaj se preuzima sa online najava događaja.

20. decembar – Povrtnjak mog dede

Projekcija filma za decu i mlade u okviru Karavana za klimu prikazaće film „Povrtnjak mog dede“ danas od 10, 12 i 14 časova. Organizatori su pozvali škole na projekciju ovog dokumentarnog filma reditelja Martina Espozitoa. U vezi sa radnjom, organizato ri su istakli da je „Martin došao kod svog dede da se priseti detinjstva i podeli sa njim neke nove trenutke.

Stari čovek će mu preneti svoje znanje, pričati o njihovom poreklu i podeliti tajne svog povrtnjaka koji je gajio iz ljubavi prema pokojnoj ženi. Kao pripadnik generacije brze hrane, Martin će shvatiti neprocenjivu vrednost ovog nasleđa. Ovo je oda životu i prirodi koju moramo da zaštitimo“.

Na događaju je istaknuto i to da je obavezna najava posete na: [email protected]

20. decembar – Generacion Spielberg

Četvrtak u 19.30 biće prikazan film Generacion Spielberg u okviru događaja Dani meksičkog filma, u Jugoslovenskoj kinoteci.

Filmski vodič od 20. do 27. decembra 2Radnja dela se sastoji iz pet priča koje se međusobno prepliću. Dvoje ljubavnika ostaju 24 sata pokriveni čaršavima da imitiraju Džon Lenona i Joko Ono. Devojka je zaglavnjena u liftu sa kurirom i računovođom u kog se zaljubljuje. Grupa pisaca se napija u kombiju i seća se zajedničkih događaja iz ’80-tih godina. Psihoanalitičar se zaključava u kupatilo da izvrši samoubistvo, dok se direktorka kompanije i njena majka sakrivaju u ostavu njene kancelarije i uz flašu vina pokušavaju da zaleče njeno slomljeno srce. Svi oni su povezani međusobno i komuniciraju preko mobilnih telefona.

20. decembar – Između granica

Projekcija dokumentarnog filma „Između granica“ biće održana sutra od 20 časova u Kulturnom centru Prostor, u Novom Sadu.

Filmski vodič od 20. do 27. decembra 3Dokumentarni film Između granica // Between borders prati dešavanja u izbegličkom kampu u Preševu tokom izbegličke krize 2015. godine iz ugla prevoditeljke Bušre Žaber.

U trenutku eskalacije izbegličke krize, prevoditeljka Bušra Žaber je u Beogradu pohađala doktorske studije na Fakultetu političkih nauka. Zbog jake želje da pomogne, počela je da radi kao prevodilac arapskog jezika za humanitarnu organizaciju ADRA Srbija. Film „Između granica“ prati Bušru i njene kolege humanitarce u iscrpljujućem radu sa izbeglicama u kampu u Preševu, na srpsko-makedonskoj granici – saopštili su organozatori i dodali da su autori dokumentarnog filma Između granica // Between borders režiserka Jelena Gavrilović i novinar Mirko Rudic. Program je realizovan u okviru projekta „Pokreni promenu, budi promena“ u saradnji sa OPENS 2019 – Omladinska prestonica Evrope Novi Sad.

20. decembar – The boy and the beast

Filmski vodič od 20. do 27. decembra 4U okviru projekta Gledamo zajedno biće prikazan anime „The boy and the beast“ u Radionici Sakurabana – Dom omladine Beograda u 18 časova. Organizatori događaja su istakli da „Mamoru Hosoda s punim pravom važi za jednog od najkvalitetnijih anime stvaralaca danas, a njegovi bioskopski filmovi zasluženo stiču kultni status među publikom.

Dečak i Zver“ je priča o odrastanju koja prati Kjutu, nesrećnog i neprilagođenog dečaka iz sveta ljudi i Kumatecua, usamljenu Zver iz paralenog univerzuma. Kumatecu sasvim neočekivano i prilično nevoljno postaje staratelj i učitelj mladom Kjuti. Veza između njih, iako često veoma burna, vremenom postaje sve jača i nadvladava samoću koja ih je ceo život pratila. Njihov susret je početak jedne avanture koja prevazilazi granice mašte“.

21-23. decembar – 18. Festival studentskog filma „Sloboda“

Filmski vodič od 20. do 27. decembra 5Od 21. do 23. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci budite deo 18. Festivala studentskog filma pod sloganom ,,SLOBODA“ – pozvali su organizatori događaja. Oni su istakli da posetioce očekuje bogat program studentskih filmova iz celog sveta, kao i edukativnih radionica za sve filmske ljubitelje.

Više informacija o festivalu i programima možete naći na sledećim linkovima:

FB: https://www.facebook.com/festivalstudentskogfilma/
IG: https://www.instagram.com/festivalstudentskogfilma/
WEB: http://festivalstudentskogfilma.com/

21. decembar – Zaspanka za vojnike

Dom kulture „Studentski grad“ od 21. do 23. decembra od 18 i od 20 časova, u Maloj sali prikazuje film „Zaspanka za vojnike“ reditelja Predrag Antonijević. Uloge u filmu tumače Ljubomir Bandović, Marko Vasiljević, Vuk Jovanović.

Filmski vodič od 20. do 27. decembra 6Organizatori su kao radnju filma naveli da „Stevan Jakovljević, profesor biologije i učesnik Prvog svetskog rata, dolazi na dvadesetogodišnjicu rata i otvaranje spomen-kosturnice u selo gde je nekada boravio zajedno sa svojom prvom ratnom jedinicom, Petom tobdžijskom baterijom. Stevan je otišao na iznenadno odsustvo, kasnije je prekomandovan i jedan od razloga što dolazi na postavljanje kosturnice je što želi da sazna šta je bilo sa njegovim prvim ratnim saborcima, posebno neposredno nadređenim poručnikom Aleksandrom. U ovoj priči o hrabrosti i prijateljstvu, lik potporučnika Aleksandra čija se sudbina saznaje na kraju, pokazaće i zašto je srpska vojska uprkos svim nedaćama uspevala da iznese tolike vojne poduhvate, jer je jedan čovek, poručnik, nadređeni svesno žrtvovao svoj život, pre toga ugled i čast, da bi spasao bar jednog svog vojnika“.

21. decembra – How the Grinch stole Christmas

Filmski vodič od 20. do 27. decembra 7Novi program Američkog kutka, American Road Show, svake nedelje će prikazati po jedan američki film i pozvati učesnike na diskusiju o temama predstavljenim u njemu. Diskusija se odvija na engleskom jeziku. Program je otvoren za sve, a vodi ga Sofija Simić. Program se održava u novom prostoru Američkog kutka, u Novom Sadu – saopštili su organizatori. Tom pilikom će se 21. decembar prikazati film „How the Grinch stole Christmas“ – istakli su organizatori događaja.

22. decembar – Festival kratkog filma „Milivoje Unuković“

Filmski vodič od 20. do 27. decembra 8U Dvorani Centra za kulturu Kovin organizovane su projekcije filmova pod nazivom Festival kratkog filma „Milivoje Unuković“. Program počinje u 18 časova i tom prilikom biće prikazani filmovi „Vatra“ autora Milivoja Unukovića, u kome uloge timače Gordana Ivanović i Ljubiša Vulović.

Potom film „K.R.T.“, rezija i montaza Nenad Vulić, ulogu tumači Bratislav Dragojević. Od 18 i 30 prikazuje se film “ Corporal Tension“ autora Vaštag Vendela, zatim film „Probni brak“ u režiji Zorice Petrović, u kome ulogu tumači Stevan Brenđan. U 19 i 10 pustiće se rumunski film „Petak uveče oko 11 sati“. Potom film „Banatske sličice“ autora Milana Živkovića koji se sastoji od tri dela „Mistično jezero“, „Vrelina 2“ i „Dani vetra“.

Od 21 čas, posle projekcije biće organizovani i koncert Dingospo Dali + Ljubičice // Underground

Festival kratkog, art i „garažnog“ filma ove godine je revijalnog karaktera, uz zanimljivu selekciju, gde od pojedinih autora možete čuti i kratku izjavu nakon njihovih video projekata. U ideji dalje realizacije Festivala kratkog filma „Milivoje Unuković“ cilj je formirati stabilnu manifestaciju koja bi u budućnosti bila internacionalnog takmičarskog karaktera mladih i amaterskih filmskih autora kratkog filma kroz refleks na aktuelne sociološke aktivnosti i afirmaciju filmskih formi u okruženju – istakli su organizatori.

Filmski vodič od 20. do 27. decembra 922. decembar – Petar Pan i Magična knjiga Nedođije

Premijera sinhronizovanog crtanog filma Petar Pan i Magična knjiga Nedođije biće organizovana u subotu u 16 časova u bioskopu Cineplexx Delta City. Najmlađi gledaoci će na poklon dobiti primerak Malog zabavnika uz svaku kupljenu kartu, a čekaće ih Petar Pan i Kapetan Kuka za druženje i slikanje – saopštili su organizatori.

23. decembar – Gremlini

Filmski vodič od 20. do 27. decembra 10U nedelju u 20 časova u Knjigodromu Topolska 18 biće prikazan, prema rečima organizatora „tradicionalno – naš omiljeni zimski film i Gizmo“, film Gremlini. U pitanju je kultna američka triler horor komedija, a radnja se odvija oko mladića koji dobiva neobično dlakavo stvorenje kao poklon, ali se isto pri dodiru sa vodom razmnoži i stvori male, zle i destruktivne gremline.

Topolskop je filmski program Knjigodrom Topolska 18, nastavak programa koji se događao u Meduza. Cilj ovog programa je da se proširi kinematografska kultura na lokalnom nivou, sa akcentom na angažovanoj umetnosti u obliku filma i da se sa srca Vračara borimo protiv komodifikacije svih formi kulture i kapitalističkih logika u filmskoj industriji

Filmski vodič od 20. do 27. decembra 1124. decembar – Rise of the Guardians

KOMPA Sinema organizuje projekciju filma „Rise of the Guardians“ sa početkom u 20 časova u Klubu ljubitelja igara i fantastike d20. Organizatori su dali kratak opis filma u kome navode da „zli duh Pič pokrene napad na Zemlju, besmrtni zaštitnici se udružuju ne bi li sačuvali nevinu decu sveta“.

25. decembar – Mi nismo anđeli

Filmski vodič od 20. do 27. decembra 12Na Zappa Bioskop Filmu, u Zappa baru, biće predstavljena domaća komedija „Mi nismo anđeli“ koji se smatra kultnim filmom naše kinematografije, u 20 časova – istakli su organizatori. Oni su dodali da se Srđan Dragojević svetu predstavio kao autor izuzetno originalnog i publici privlačnog stila.

Spajajući elemente romantične i čiste komedije sa blagom kritikom društvenoga stanja te sa gotovo postmodernističkim postupcima, Dragojević je snimio jednu od najsvežijih komedija prve polovine devedesetih, nezavisno o području porekla. Uz sjajnog Nikolu Koju i šarmantnu Milenu Pavlović u glavnim ulogama, uvek je posebno uživanje na ekranu videti legendarnog Mikija Manojlovića, koji, i sa manjom minutažom, svojom pojavom dominira filmom – istakli su organizatori.

27. decembar – Retrospektiva Nordijske panorame

Filmski vodič od 20. do 27. decembra 13U četvrtak, od 18 časova, u Krokodilovom centru za savremenu književnost, u okviru selekciju filmova iz jedanaestogodišnje tradicije beogradskog festivala Nordijska panorama, biće prikazana retrospektiva koja je omaž jednoj značajnoj kulturnoj manifestaciji, koja je umnogome doprinela približavanju nordijskih kultura, ali i nordijskog kratkometražnog i dokumentarnog filma srpskoj publici – istakli su organizatori. FIlmovi koji se prikazuju su Cirkus (Sirkus), Norveška, 19′, Gravitacija (Þyngdarafl), Island, 19′, Tašna (Käsilaukku), Finska, 27′, Moje srce, moja greška (Mun sydän, mun vika), Finska, 25′. Od 19 i 45 filmovi Uz kaficu (Elvakaffe), 14′ Prodavci slika (Taulukauppiaat), 58′.

Organizatori su dodali i to da je od 2004. do 2015. godine, publika u Srbiji imala priliku da isprati beogradsko izdanje festivala Nordijska panorama. Zahvaljujući osnivaču BalkanKult fondacije, Dimitriju Vujadinoviću i Kulturnom centru Beograd, festival se održavao svakog februara, prikazujući ono što predstavlja vrhunac savremene nordijske filmske produkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari