Filmski vodič od 20. do 27. jula 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

20. jul – Denkerk

Nakon svetske premijere, filmski kritičari pišu da je „Denkerk“ najbolje ostvarenje u dosadašnjoj karijeri reditelja Kristofera Nolena. Nakon trilera „Memento“, akcione trilogije „Betmen“ i naučno-fantastične sage „Međuzvezdani“, Nolan se ovaj put okrenuo žanru ratnog filma. „Denkerk“ je drama iz Drugog svetskog rata. Radnja filma se odvija oko britanske vojske koja se povlači iz grada Denkerk 1940. godine.

Priča prati vojnike savezničkih snaga, iz Belgije, Kanade, Velike Britanije i Francuske, koji su opkoljeni od strane nemačke vojske, za vreme bitke za Francusku. U doba krize i uništenja, opstanak je pobeda… Tokom evakuacije savezničkih snaga tada, spašeno je skoro 400.000 vojnika. Film je od 20. julu domaćim bioskopima.

Dužina trajanja filma: 107 min

Žanr: akcija, drama

Država/Godina: Francuska, SAD, Velika Britanija/2017

Uloge: Tom Hardy, Cillian Murphy, Sir Kenneth Branagh, James D’Arcy

Režija: Christopher Nolan

21. jul – Rekvijem za gospođu J.

Više puta pominjan u ovoj rubrici, film Bojana Vuletića zaslužio je da se još jednom predstavi publici, posebno u svetlu aktuelnih radničkih štrajkova širom Srbije. Ovaj film zato treba pre svega da pogledaju oni koji o vladinicima odlučuju, a pre svega predstavnici državnih institucija i vlasti, kako bi im barem malo bilo jasnije sa čime se svakodnevno suočava veliki deo stanovništva. “Rekvijem za gospođu J.” zatvoriće 21. jula Festival evropskog filma Palić, koji se, iako pred publiku donosi neka od najvažnijih ostvarenja evropske kinematografije, poslednjih godina bori za opstanak – slično kao i junakinja Vuletićevog filma – gospođa J.

Filmski vodič od 20. do 27. jula 2

„Rekvijem za gospođu J.” govori o skromnoj sredovečnoj ženi i bivšoj administrativnoj službenici koja na godišnjicu smrti svog muža planira da se ubije. Iako je to za pet dana, Gospođa J. je odlučila da završi sve svoje privatne i administrativne poslove da bi se ubila onako kako želi i ostavila svoju porodicu obezbeđenu. Ali da bi sve to započela potrebna joj je samo jedna overena potvrda – uverenje o radnom stažu za poslednjih 20 godina. U Zemlji koja upravo prolazi kroz tranziciju i sveobuhvatnu reformu administracije, to će biti jako komplikovano. Jer živeti u tranziciji je komplikovano. Umreti je još komplikovanije.

Dužina trajanja filma: 93 min

Država/Godina: Srbija/2017

Žanr: drama

Uloge: Mirjana Karanović, Jovana Gavrilović, Danica Nedeljković

Režija: Bojan Vuletić

23. jul – Poslednji tango u Parizu

U okviru programa Publika bira, Novi bioskop Zvezda 23. jula prikazuje čuveno remek-delo italijanskog reditelja Bernarda Bertolučija “Poslenji tango u Parizu”. Pol je Amerikanac star oko 45 godina. U teškoj depresiji luta Parizom, jer se njegova žena na vrlo morbidan način ubila.

Filmski vodič od 20. do 27. jula 3

Istovremeno dvadesetogodišnja Francuskinja Džini, iz ugledne građanske porodice, traži stan jer se za dve nedelje udaje za mladog filmskog reditelja Toma. Tom je površni filmofil koji o Džini snima film tako da je sa svojom filmskom ekipom prati gotovo na svakom koraku. Ona odlazi da pogleda jedan veliki prazni stan i u njemu zatiče Pola. Progovore nekoliko reči i ne predstavljajući se jedno drugom, stupaju u siloviti polni odnos. Za Pola je to neka vrsta totalnog zaborava sopstvene  životne situacije. Dogovore se da se opet nađu, ali da nikad jedno drugom ne kažu imena.

Dužina trajanja filma: 129 min

Žanr: drama

Država/Godina: Francuska, Italija/1972

Uloge:  Marlon Brando, Maria Schneider, Maria Michi

Režija:  Bernardo Bertolucci

24. jul – Praznik u Rimu

Tople letnje dana najbolje je provoditi u rashlađenim bioskopskim salama, posebno ako su na programu filmovi koji će vas odvesti na neka lepša mesta. U Jugoslevnskoj kinoteci za 24. jul zakazana je projekcija filma “Praznik u Rimu” slavnog reditelja Bilija Vajlera.

Filmski vodič od 20. do 27. jula 4

Film je priča o mladoj princezi koja tokom službene posete Rimu, pobegne od svoje porodice i protokola. Sprijateljuje se s ciničnim američkim novinarom, koji samo želi ekskluzivnu priču, ali kasnije shvati da se zaljubljuje u nju.

Dužina trajanja filma: 118 min

Žanr: komedija, drama

Država/Godina: SAD/1953

Uloge:  Odri Hapbern, Gregori Pek

Režija: Vilijam Vajler

25. jul – Skupljači perja

Od početka ove godine mnogo se pričalo o filmu “Skupljači perja”. Film Aleksandra Saše Petrovića nagrađen je u Kanu pre tačno 50 godina. Zašto je žiri u kojem je bila američka glumica Širli Meklejn nagradio ovo ostvarenje koje se kasnije našlo u i najužem izboru za Oskara (i čak na par minuta i bio zvanični lauretat, budući da se dogodila situacija nalik La La Land/Mesečina trenutku sa ovogodišnje ceremonije), možete proveriti u okviru programa Filmstreet. Projekcija je zakazana za 25. jul od 20.30 u Tašmajdanskom parku.

Filmski vodič od 20. do 27. jula 5

Radnja filma se odvija u okolini Kovačice, u Južnom Banatu. Glavni lik, Beli Bora je Rom koji skuplja i preprodaje perje nabavljeno širom Vojvodine. Film počinje scenom u kojoj Bora, kojeg vozi taksi, kupi Tisu, čiji je očuh Mirta Klaser glavni Borin konkurent u perjarskom poslu. Mirta i Bora imaju sporazum o podeli reona iz kojih nabavljaju perje, ali problem nastaje kad se ispostavi da se Mirta nije pridržavao dogovora. Sukob se naizgled smiruje za stolom u lokalnoj kafani, ali, sukob je mnogo dublji, jer je Bora zaljubljen u Tisu, iako je oženjen starijom ženom, a i Mirta želi Tisu za sebe.

Dužina trajanja filma: 94 min

Žanr: drama

Država/Godina: Jugoslavija/1967

Uloge: Bekim Fehmiju, Olivera Katarina, Velimir Bata Živojinović

Režija: Aleksandar Petrović

26. jul – Valerijan i carstvo hiljadu planeta

Čuveni francuski reditelj Lik Beson vraća se na veliko platno sa novi blokbasterom u duhu jednog od svojih najuspešnijih filmova “Peti element”. “Valerijan i carstvo hiljadu planeta” govori o specijalnim vladinim agentima Valerijanu i Lorelin koji su zaduženi za održavanje reda u celom svemiru. Valerijan ima u planu romantičnu vezu sa svojom partnerkom, međutim  ona će ga odbiti zbog njegove prošlosti sa ženama. Pod direktivom Zapovednika, njih dvoje bivaju poslati na misiju u međugalaktički grad Alfa, rastuću metropolu koja je sastavljena od hiljadu planeta.

Filmski vodič od 20. do 27. jula 6

Alfa ima sedamnaest miliona stanovnika koji su ujedinili svoje talente, tehnologiju i resurse za dobrobit svih. Međutim, nemaju svi na Alfi iste interese i ciljeve. Nevidljive sile će dovesti ceo grad u veliku opasnost. Film se 26. jula prikazuje pretpremijerno u pojedinim bioskopima, a dan kasnije na repertoaru svih domaćih dvorana.

Dužina trajanja filma: 137 min

Žanr: akcioni, avanutra, naučna-fantastika

Država/Godina: Francuska, SAD/2017

Uloge: Dane DeHaan, Cara Delevingne, Clive Owen, Ethan Hawke, Rihanna

Režija: Luc Besson

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari