Filmski vodič od 21. do 28. februara 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

21. februar – The Virgin Spring

Film Devičanski izvor, režisera Ingmara Bergmana, biće prikazan večeras u Kvaki 22, u 20 časova.

Organizatori su povodom filma saopštili da je snimljen je po scenariju Ule Isakson, a zasniva se na srednjovekovnoj narodnoj baladi (“Töres dotter i Wänge”) o užasnom zločinu, isto tako užasnoj osveti i iskupljenju koje se iz njih rađa.

Film pokazuje da bi Bergman, čak i da nikada nije pisao sopstvena scenarija, bio veliki filmski stvaralac, reditelj sposoban da se izražava kroz sopstvenu realizaciju dela drugih autora. Devičanski izvor je 1961. godine osvojio nagradu Oskar za najbolji strani film.

21. februar – A Star Is Born

Filmski vodič od 21. do 28. februara 2Film „A Star Is Born“ prikazaće  se večeras u 20 časova, u prostoru Scenske laboratorije „Borislav Gvojić“ (Scenlab), koja se nalazi u prizemlju Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Tim povodom je saopšteno da Scenlab bioskop predstavlja film Bredli Kupera: „Zvezda je rođena“, emotivno nabijena, ljubavna i dobro poznata priča o umetnosti, slavi i talentu unutar turbulentnog, ali bolno iskrenog odnosa dva muzičara. Lejdi Gaga (Lady Gaga) u ulozi Ali (Ally), mlade neotkrivene pevačice i Bredli Kuper u ulozi Džeksona (Jackson), starijeg muzičar čija karijera jedva spaja kraj sa krajem, dele filmsku hemiju kakva se viđa jednom u 30 godina.

21. februar – A silent voice

Filmski vodič od 21. do 28. februara 3Projekcija filma „A silent voice“ biće održana u Radionici Sakurabana, u Domu omladine Beograda, sa početkom u 18 časova.

Organizatori su istakli da je delo nastalo kao jednodelna manga autorke Jošitoki Oima 2011. godine, da bi zbog popularnosti prerasla u čitav serijal. Radnja prati srednjoškolku Šoku Nišijama, koju zbog gluvoće maltretiraju vršnjaci, pre svega Šoja Išida. Kada Nišijama mora da se odseli zbog toga, stvari se menjaju za Išidu i on biva odbačen od strane drugova. Godinama kasnije, ponovo sreće Nišijamu, što u njemu budi želju da se iskupi za svoju prošlost.

22. februar – High Pressure

Filmski vodič od 21. do 28. februara 4Projekcija graffiti filma High Pressure, koji predstavlja kratkometražni film koji surovo i bez kompromisa prikazuje graffiti akcije u Srbiji i inostranstvu, biće održana u Galerija N.EON u 20 časova. Film traje 30 minuta i sastavljen je od beskrupuloznih kadrova koji ce vam podići adrenalin do krajnjih granica i probuditi želju da i sami učestvujete u nečemu nevaljalom i zabranjenom.

Uz film imaćete priliku i da pogledate fotografije kolektiva C200 koji se bazira na analognoj fotografiji svakodnevnog života. Ovom prilikom su zabeležili momente stvaranja pomenutog filma.

Filmski vodič od 21. do 28. februara 523. februar – Miljenica

Početkom 18. veka, slabašna kraljica En sedi na engleskom tronu, a njena bliska prijateljica Lejdi Sara vodi zemlju umesto nje. Kada dođe nova sluškinja Ebigejl, njen šarm joj širom otvara vrata na dvoru. Borba za titulu kraljičine miljenice može da počne. Uloge tumače Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone.

Film se prikazuje u okviru 47. FEST-a u bioskopima Cineplexx u Beogradu.

23. februar –  The Wall

Filmski vodič od 21. do 28. februara 6Film The Wall biće prikazan u Night Lounge STIGMA u Aranđelovcu, u 19.50 časova. Kultni film je urađen po legendarnom albumu Pink Floyd-a „The Wall“.

U pitanju je britanski live-action / animirani dramski film iz 1982. godine u režiji Alana Parkera sa animiranim segmentima političkog karikaturiste Geralda Scarfea, baziran na istoimenom albumu Pink Floid iz 1979. godine. Scenario je napisao pevač i basista Pink Floid Roger Vaters.

23. februar – Poštareva palata

Filmski vodič od 21. do 28. februara 7Krajem 19. veka, Žozef Ferdinand Ševal je običan poštar koji svakoga dana raznosi poštu od sela do sela širom departmana Drom. Kao samac, doživljava potres u životu kada upozna ženu iz snova, filomenu. Iz njihove veze rađa se ćerka, Alis. Zarad svog deteta, koje voli najviše na svetu, Ševal se upušta u lud poduhvat: da sagradi za nju, samo svojim rukama, neverovatnu palatu. Nikada ne ometen životnim nedaćama, ovaj obični čovek neće odustati i posvetiće 33 godine svoga života da bi stvorio jedno izuzetno delo: „Idealnu palatu“.

Film se prikazuje u okviru 47. FEST-a u bioskopima Cineplexx u Beogradu.

24. februar – Edmon

Filmski vodič od 21. do 28. februara 8Francuska istorijska dramska komedija “Edmond” o piscu najpoznatije priče o Sirano de Beržeraku smeštena u Pariz krajem 19. veka. Edmond Rostan još nema trideset godina, ali već ima dvoje dece i mnogo briga. Dve godine nije ništa napisao.

U očajanju, on nudi pozorištu novu predstavu, herojsku komediju u stihu, za praznike. Njegov jedini problem je u tom što ona još nije napisana. Ignorišući hirove glumica, zahteve korzikanskog producenta, ljubomoru svoje žene i nedostatak entuzijazma svih onih oko njega, Edmond počinje da piše komad u koji niko ne veruje, a koji za početak ima samo naslov: „Sirano de Beržerak“.

U bioskopima Cineplexx.

Filmski vodič od 21. do 28. februara 924. februar – Bela vrana

Rejf Fajns uspeva da dočara sirovu fizičku snagu i briljantnost Rudolfa Nurejeva, čiji je beg na Zapad zapanjio svet u trenutku kada je Hladni rat bio na vrhuncu. Nurejeva igra svetski poznati baletski igrač Oleg Ivenko.

Film se prikazuje u okviru 47. FEST-a u bioskopima Cineplexx u Beogradu.

25. februar – Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali

Filmski vodič od 21. do 28. februara 10Premijera filma „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ biće održana u Kombank dvorani u 19.30 časova.

Nakon višestruko nagrađivanog filma „Enklava“, Goran Radovanović predstaviće svoj novi, ovog puta dokumentarni film, „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“. Ovo ostvarenje ispituje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji, a posebno se fokusira na političku i socijalnu klimu koja je dovela do toga da film „W.R. Misterije organizma“ (1971) bude zabranjen.

„Slučaj Makavejev“ je poslednji film u kome se pojavljuje Milena Dravić, ujedno i glavna glumica Makavejevog filma i jedan od najvažnijih svedoka tadašnjih događanja, saopšteno je u najavi događaja.

26-28. februar – Uspon zla

Filmski vodič od 21. do 28. februara 11Aktivistički bioskop CK13 u Novom Sadu prikazaće miniseriju „Uspon zla“. Prvi deo biće prikazan u utorak od 20 časova, a drugi u četvrtak u istom terminu.

U ovom ostvarenju prikazan je razvoj Adolfa Hitlera od običnog kaplara do vođe nacističke partije. Osim ličnog uspona Hitlera, film tematizuje i odnos nemačkog društva koje u jednoj sumanutoj ideji prepoznaje svoj interes nesvesno da aktivno učestvuje u kreiranju najvećeg zla prošlog veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari