Filmski vodič od 22. do 28. decembra 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

22. decembar – 24 nedelje

Žena u šestom mesecu trudnoće saznaje da će njeno dete biti rođeno sa Daunovim sindromom i ozbiljnom srčanom manom. Da li će se odlučiti za kasni abortus? Kako će ona i njen suprug znati da li će njihovo dete imati život vredan življenja ili će samo patiti? Na kraju, buduća majka shvata da samo ona može doneti konačnu odluku.

Dužina trajanja: 102 min
Država/Godina: Nemačka/2016
Žanr: Drama
Uloge: Julia Jentsch, Bjarne Mädel, Johanna Gastdorf, Emilia Pieske
Režija: Anne Zohra Berrached

23. decembar – Pevajmo

Smešten u svet poput našeg ali koji naseljavaju samo životinje, „Pevajmo“ predstavlja Bastera Muna, uglednu koalu koja je direktor nekada velikog pozorišta koje je vremenom propalo. Baster je večiti optimista, dobro, možda malo živi u zabludi, ali voli svoje pozorište iznad svega i učiniće sve da ga zadrži. Sad, suočen s propadanjem svoje životne ambicije, on ima poslednju šansu da vrati ovom izbledelom dragulju nekadašnju slavu tako što će producirati najveće svetsko takmičenje u pevanju.

Filmski vodič od 22. do 28. decembra 2

Pojaviće se pet najozbiljnijih kandidata: Majk, miš koji pevuši jednako dobro kao što vara ljude; Mina, stidljiva slonica tinejdžerka, koja ima užasnu tremu od nastupa; Rosita, premorena majka koja ima 25 prasića; Džoni, mladi gorila gangster koji traži način da pobegne od porodičnog kriminala, i Eš, pank-rok bodljikavo prase koja pokušava da se otrese svog arogantnog dečka i postane solo pevačica. Sve životinje će doći na Basterovu audiciju verujući da je to njihova šansa da promene svoj život. A dok ih Baster sve pojedinačno podučava i dovodi sve bliže i bliže velikom finalu, počeće da shvata da pozorište možda nije jedino što treba da se spasi.

Dužina trajanja: 108 min
Država/Godina: SAD/2016
Žanr: animirani
Uloge: Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Seth MacFarlane, Scarlett Johansson, Taron Egerton
Režija: Garth Jennings

24. decembar – Roj

Povodom dvadeset godina od smrti slavnog slikara, pisca i filmskog reditelja Miodraga Miće Popovića u Jugoslovenskoj kinoteci od 22. do 27. decembra biće predstavljena njegova filmografija. Među filmskim ostvarenjima Miće Popovića koji će bii prikazani u zgrad u Uzun Mirkovoj 1 je i “Roj”, koji je na programu 24. decembra.

Filmski vodič od 22. do 28. decembra 3

Jedan od retkih filmskih uloga Mire Stupice donela joj je Zlatnu arenu u Puli. Radnja filma za koji su scenario pisali Mića Popović i Borislav Mihajlović Mihiz, događa se u vreme Prvog srpskog ustanka, 1804. godine, u tek oslobođenoj zemlji, gde se sudi Srpkinji za izdaju muža, junaka, Turcima.

Dužina trajanja: 90 min
Država/Godina: Jugoslavija/1966
Žanr: drama
Uloge: Mira Stupica, Rade Marković, Olivera Katarina
Režija: Miodraga Mića Popović

25. decembar – Gospođica Sloun

U rizičnom svetu moćnih političkih brokera, Elizabet Sloun je najtraženija lobistkinja. Poznata je po svojoj lukavosti i konstantnom uspehu, za koji je radila sve što je bilo potrebno. Ali kada se suoči sa najmoćnijom konkurencijom u karijeri, shvata da cena za pobedu može biti previsoka.

Filmski vodič od 22. do 28. decembra 4

Dužina trajanja: 132 min
Država/Godina: SAD/2016
Žanr: drama, triler
Uloge: Jessica Chastain, Gugu Mbatha-Raw, John Lithgow
Režija: John Madden

26. decembar – Santa Maria della Salute

Priča o Lazi Kostiću počinje u Veneciji, pred crkvom Santa Maria della Salute, zbog koje se pesnik u mladosti pesmom ljutio na dužda što je za gradnju te crkve posekao silne šume u našim krajevima. Ovo je emotivna ispovest o najvećoj srpskoj ljubavnoj priči, o odnosu najvećeg pesnika srpske književnosti i mlade, učene, lepe Lenke Dunđerski.

Filmski vodič od 22. do 28. decembra 5

Film nas vodi kroz život i unutrašnju borbu velikog i „drukčijeg“ čoveka, pesnika, prevodioca, doktora prava, novinara… U poznom dobu, Lazi će se duh Lenke Dunđerski i crkva Santa Maria della Salute među sobom preplitati i dovesti do stvaranja njegove najčuvenije pesme.

Dužina trajanja: 120 min
Država/Godina: Srbija/2016
Žanr: drama
Uloge: Vojin Ćetković, Tamara Aleksić, Nebojša Ilić, Aleksandar Berček, Dejan Lutkić, Sloboda Mićalović
Režija: Zdravko Šotra

27. decembar – Skrivena lepota

Hauard Inlet želi da se pozabavi svojim umom i vrati ga na pravi put nakon užasne porodične tragedije – smrti deteta. On počinje u terapeutske svrhe da piše pisma Smrti, Vremenu i Ljubavi (Kira Najtli), a doživljava iznenađenje života kada se ovi apstraktni likovi  pojave pred njim u vidu osoba koje žele da mu pomognu da prevaziđe tugu i bol.

Filmski vodič od 22. do 28. decembra 6

Dužina trajanja: 97 min
Država/Godina: SAD/2016
Žanr: drama
Uloge: Will Smith, Naomie Harris, Keira Knightley
Režija: David Frankel

28. decembar – Pat i Mat

Junaci čuvenog TV serijala “I to je to”, Pat i Mat stižu na veliko platno. Tačno 40 godina od televizijske animirane serije, nespretni majstori dobili su svoj prvi dugometražni film. Pat i Mat su 40 godina jedan drugom bili najbolje komšije. Sada su odlučili da se osvrnu na svoj ludi život. Šta može biti bolje od kućnog filma na 35-milimetarskoj traci na kojoj su zabeleženi brojni trenuci iz njihovog svakodnevnog života?

Filmski vodič od 22. do 28. decembra 7

Dužina trajanja filma: 84 min
Država/Godina: Češka/2016
Žanr: komedija, fantazija
Režija: Marek Breneš

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari