Filmski vodič od 24. do 31. oktobra 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima.

24. oktobar – „Bol i slava“

– „Bol i slava“ Pedra Almodovara prati filmskog reditelja Salvadora Maljoa koga muče fizičke i psihičke nevolje i sprečavaju da radi ono što voli – da snima filmove. Kroz dramu se prepliću tri različita razdoblja njegovog života u Španiji: detinjstvo u šezdesetim godinama kada je njegova porodica započela novi život u Valensiji, doživljaj prve želje, život u Madridu tokom osamdesetih godina gde pronalazi i gubi prvu veliku ljubav, otkrivanje kinematografije i, najzad, sadašnjost prepuna praznine koja ga sputava da krene napred. Preispitujući svoju prošlost i izbore koje je napravio, Salvador oseća hitnu potrebu da to ispriča i tako nađe svoj spas – ukazano je u najavi novog Almodovarovog filma „Bol i slava“ koji u bioskopske projekcije kreće od večeras.

24. oktobar – Džoni je krenuo u ratFilmski vodič od 24. do 31. oktobra 2

-„Džoni“ je američka antiratna drama u režiji holivudskog scenariste Daltona Trumba člana ozloglašene „holivudske desetke“, po adaptaciji njegovog vlastitog romana uz prijateljsku pomoć Luisa Bunjuela. Protagonista je mladi američki vojnik koji je u Prvom svetskom ratu stradao u artiljerijskom napadu i u bolnici leži kao živi leš, gluv, nem i slep. Napravljen je u završnim godinama Vijetnamskog rata, protiv koga se tada okrenula međunaronda, ali i veliki deo američke javnosti. Zbog toga je njegova pacifistička poruka našla put do velikog broja publike.
Sa oduševljenjem je prihvaćen na Kanskom festivalu, gde je osvojio veliku nagradu žirija – ukazali su organizatori povodom najave filma Džoni je krenuo u rat (Johnny Got His Gun) koji će biti prikazan večeras u Novom bioskopu Zvezda.

24. oktobar – Juli

– Juli je nadimak koji je Karlosu Akosti dao njegov otac Pedro, koji ga je smatrao sinom Oguna, afričkog Boga i borca. Kao dete, Juli izbegava disciplinu i školu provodeći vreme na ulicama siromašne Havane. Međutim, njegov otac ima druge planove. Znajući da njegov sin ima prirodni talenat za ples, šalje ga u nacionalnu baletsku školu na Kubi kada Juli, privučen svetom plesa počinje od malih nogu da oblikuje svoju, kasnije, legendarnu karijeru, kao prvi crni plesač koji dobija najprestižnije baletske uloge prvenstveno napisane za bele igrače – ukazano je na sajtu Kombank dvorane povodom filma Juli koji od večeras počinje sa prikazivanjem.

25. oktobar – Borilački klub

– Film koji je obeležio dekadu u osvit novog milenijuma, na nesreću nekih a sreću mnogih je i film koji je apsolutni favorit naše publike. Ovaj kultni klasik i najkultniji od svih kultnih filmova, je svojevremeno predstavljao veliku kocku za karijeru Dejvida Finčera i njegovu borbu sa studiom oko završne verzije. Neuspešan kod publike i kritike brzo je završio svoj bioskopski život 1999. godine, da bi tek tokom godina koje slede postepeno „vaskrsnuo“, neupitno došavši do statusa najvašnijeg generacijskog filma. Kako je i Finčer sam naveo, Borilački klub je “ film o odrastanju za tridesetogodišnjake“ – ukazali su organizatori u najavi filma Fight club koji će sutra biti prikazan u Novom bioskopu Zvezda. Onu su naveli i to da „dok pratimo avanture bezimenog naratora mi postajemo svedoci njegove neuspešne potere za srećom u materijalističkom društvu , njegovog pokušaja da postane ono što mu je rečeno da treba da bude. Na svom putu prosvetljenja narator „ubija“ roditelje, učitelja i „boga“ i kreira alter ego otelotvoren u liku Tajlera, „ničeanskog“ prodavca sapuna“.

29. oktobar – 6. Japansko-srpski festival filmaFilmski vodič od 24. do 31. oktobra 3

Repertoar filmova koji će biti prikazani u Jugoslovenskoj kinoteci na 6. Japansko-srpskom festivalu filma:

29. oktobar

19:00 – 20:00
FILMSKI BLOK
„Autumn Waltz“ – Ognjen Petković
„Shi-awase -Tao Nashimoto

21:00 – 22:30
FILMSKI BLOK
„Smisao“ – Iva Ćirić (Radiovizija)
The flower of Midsummer Night – Nobuaki Takahashi
„Dinosaur“ -Siniša Cvetić
„Hair -Sho Yamamoto

30. oktobar

20:00 – 22:30
FILMSKI BLOK
“Foreign Body” – Dušan Zorić
“The Seat” – Fusae Nakamura & Tomoh Ueda
”The Home of Angels” – Branka B. Gajić
“Wishing Stars – Junya Hirata
“Mi smo videli leto” – Nikola Stojanović
“Sun Shower – Toshimasa Ishii

31. oktobar

14:00 – 15:00
FILMSKI BLOK
/ JSFF INTERNATIONAL /
“Expectations and Barricades” – Jie Ren (Kina)
“Ours” – Sead Šabotić (Crna Gora)
“The 5 Moons” – Lea Fabreguettes (Francuska)

16:00 – 16:30
FILMSKI BLOK
/ JSFF INTERNATIONAL /
“POLARBARRY – LET’S BREAK THE ICE!! – VLOG #207 “
– Wouter Dijkstra (Britanija)
“Mr. Eichman& Maverick Goat” – Qiao Cheng (Kina)
“Crow Crow” – Fred Estimbre (Kanada)

19:00 – 21:30
FILMSKI BLOK
“The WAIT” – Emilija Gašić
“No One But I Know – Daisuke Kamijo
“Parting” – Mina Petrović
“From the Bottom of the Vortex – Kozue Nomoto
“My Theater” – Kazuya Ashizawa
“Two Grimm Ravens” – Mihajlo Dragaš

30. oktobar – 4. Festival muzičkog filma

– 4. Festival muzičkog filma – Paralelne vizije/Paralel Vision, počinje u sredu, 30. oktobra i trajaće do nedelje, 3. novembra, u Art bioskopu Kolarac, u okviru Kolarčeve zadužbine.
Svakog dana na programu će biti prikazana po dva celovečernja filma, uz dodatak nekoliko kratkih filmova određenim danima – ukazali su organizatori u najavi događaja i dodali da kao i prethodnih godina, jedinstvena selekcija obuhvata igrane i dokumentarne filmove, a ovoga puta donosi nam priče o poslednjim danima Četa Bejkera, o kontravrzenim segmentima života Majkla Džeksona, istorijat časopisa Rolingstoun, sećanja na početke čuvenog liverpulskog Kavern kluba, te dokumentarce o životu Čaka Berija, Džoa Stramera i štošta još…
Prva dva dana Festivala publika će moći da pogleda filmove:
Sreda, 30.10.
18.30 – My Foolish Heart (o poslednjim danima Četa Bejkera), i Nursery Rhymes, kratki film.
20.30 – Leaving Neverland, Part I (o kontraverznim segmentima života Majka Džeksona) EMMY 2019, dokumentarni film.

Četvrtak, 31.10.

18.30 – The Go-Betweens: Right Here, dokumentarni film.

20.30 – Leaving Neverland, Part II, dokumentarni film, 118 min.

Program po danima i sadržaj filmova na linku:

http://www.paralel.rs/novosti/36-novosti/377-program-paralenih-vizija-iv

Festival muzičkog filma zajednički organizuju distributerska kuća Visionary thinking i Paralel – Beogradski Festival Subkulture, uz podršku Art Bioskop Kolarac i Paralel PR&Production

31. oktobar – Porodica AdamsFilmski vodič od 24. do 31. oktobra 4

– Porodica Adams se vraća u bioskope u prvoj animiranoj komediji o najšašavijoj porodici. Možda ste mislili da je vaša porodica čudna, ali neobična, bizarna i potpuno originalna porodica Adams će vas naterati da ponovo razmislite – ukazano je povodom filma koji od sledećeg četvrtka stiže u bioskope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari