Filmski vodič od 26. decembra do 2. januara 1Foto: Promo

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima.

26. decembar – Izdajnik

Ko je izdao čuvenu sicilijansku mafijašku organizaciju Koza nostru? Kako je osamdesetih godina prošlog veka neustrašivi sudija Falkone uspeo da pokrene slučaj protiv stotine članova mafije?

Nagrađivani italijanski reditelj Marko Belokio u svom najnovijem biografskom filmu Izdajnik daje dramski odgovor na ova pitanja prikazujući istorijsku priču o suđenju iz 1986. godine, koju svaki stariji Italijan pamti, kada su se na osuđeničkim klupama našla najozloglašenija imena Palerma – istaknuto je povodom ovog filma koji od danas kreće da se prikazuje u bioskopima. Naime,  film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Kanu, u takmičarskom programu za Zlatnu palmu, a nakon toga izabran je kao italijanski kandidat za nagradu Oskar. Nedavno je pred domaćom publikom prikazan na Festivalu autorskog filma.

– Jedan od vodećih italijanskih reditelja Marko Belokio, autor filmova Kina je blizu i U ime oca, u ovom biografskom filmu prikazuje život Tomaza Bušeta, prvog mafijaškog doušnika na Siciliji osamdesetih godina, takozvanog „gazde dva sveta“ – istaknuto je povodom ovog ostvarenja i dodato da je poput paralelnog univerzuma koji ima svoja pravila i vrednosti, Koza nostra zastrašivanjem i likvidacijama uterivala strah, a kad je dovedena pred sud, sam proces izvrgavala je ruglu. Sam reditelj Belokio istakao je: „To je jedinstven proces. Proces koji priča priču o mafiji koja je pravila buku u sudnici, imala mogućnost da prekida sudije, bila je veoma moćna. Služili su se svim sredstvima. Igrali su se pozorišta, ali proces nije mogao biti prekinut,“ navodeći da ga je intrigiralo tako nešto ozbiljno, što je na momente ličilo na teatar. Film je dobitnik italijanske nagrade Zlatni globus.

26. decembar – Green Book

– Filmsko veče: zašto je Green Book aktuelan i danas? – biće održano Fakultet za medije i komunikacije, u 18, sala 8, 4.sprat, istaknuto je povodom najave projekcije i dodato da je ovaj film koji je osvojio Oskara za 2019. godinu, snimljen je po istinitom događaju i otvara velike teme kojima će u četvrtak biti prilaza iz ugla psihologije.Filmski vodič od 26. decembra do 2. januara 2

– Velika priča o prijateljstvu, nastalom kao slučajni spoj nespojivog, govori nam da diskriminacija uprkos vremenu još uvek postoji čak i u svojim ekstremnim oblicima. Radnja filma smeštena je u predprazničnoj nedelji kakva upravo očekuje i nas pa je nemoguće ne osvrnuti se i na osećanja koja ovakva atmosfera sa sobom donosi – ukazali su organizatori povodom filma i dodali da nakon projekcije sledi diskusija sa psiholozima prilikom koje će svi prisutni biti pozvani da zajednički odgovorimo na pitanje: Zašto je Green Book aktuelan i danas

26. decembar – One su bombe

Filmski vodič od 26. decembra do 2. januara 3U četvrtak, od 19:30 u bioskopu Kombank Dvorana premijerno će biti prikazan film “One su bombe” u kome glavne uloge tumače Nikol Kidmen, Šarliz Teron i Margo Robi – ukazano je u najavi događaja i dodato da se film donosi priču o tome kako su zaposlene televizijske kuće Fox News odlučile prozvati dugogodišnjeg direktora te kuće, Rodžera Ailesa , koji je godinama, bez posledica, seksualno napastvovao i uznemiravao žene koje su radile za Fox News. Podnele su optužbe za seksualno uznemiravanje , a u zamenu za tišinu im je ponuđena velika svota novca – ono što je krenulo iz tišine postala je prava bomba.

26. decembar – It’s a Wonderful Life

– Kada je reč o božićnim filmovima, It’s a Wonderful Life još uvek može da istopi srca kritičara i posle 70 godina, pokazuje istraživanje o Filmski vodič od 26. decembra do 2. januara 4najboljim božićnim filmovima. Film počinje kada glavni lik Džordž Bejli (Džejms Stjuart) želi da izvrši samoubistvo, na Badnje veče 1945. godine. Međutim, u pomoć mu stiže anđeo čuvar Klarens Odbodi (Henri Travers) koji ga želi odgovoriti od čina, pokazujući kako bi grad, njegova porodica i poznanici izgledali da se on nije nikada rodio – istaknuto je povodom filma čija će projekcija biti održana u mini bioskopu Caffe-a A7 u 20 sati.

U glavnim ulogama: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Henri Travers

26. decembar – ekranizacija dela Edgara Alana Poa: Corman / Price / Poe

Filmski vodič od 26. decembra do 2. januara 5– Trostruki program legendarnih ekranizacija dela Edgara Alana Poa, u produkciji i režiji Rodžera Kormana, sa neprevaziđenim Vinsentom Prajsom u glavnim ulogama, biće prikazan u Bioskopu Mala Sloboda, u MKC Kombinat -u u Zemunu, stoji u najavi događaja u kojoj je istaknuto i to da je u pitanju: „Tehnikolor gotika u podrumima očaja“. 

Satnica:
18h
House of Usher (1960)
r. Roger Corman
80 min / eng

19.30h
Pit and The Pendulum (1961)
r. Roger Corman
80 min / eng

21h
Tomb of Ligeia (1964)
r. Rofer Corman
82 min / eng

27. decembar – Sluga

– Rođen u bogataškoj porodici, mladi Grigorij, „Griša“ (Miloš Biković) je toliko ušuškan u svom lagodnom životu da misli da je „iznad zakona“. Kada ode predaleko u svojim ispadima i biva suočen sa zatvorskom kaznom, njegov otac preduzima radikalne mere. Uz pomoć starog prijatelja, psihologa, otac smišlja plan da rehabilituje svog neposlušnog sina. Griša upada u izrežiranu saobraćajnu nezgodu, a kada dođe sebi, biće 1860. godina, a on će se naći na velikom seoskom imanju, kao obični sluga bez veza i bez primesa života kakav je do tada živeo. Ljudi koji ga okružuju na imanju su takođe sluge i nikada nisu čuli za recimo – mobilne telefone. Griša prolazi težak put od razmaženog bogataša do čoveka koji ceni mala životna zadovoljstva i vredan rad, koji upoznaje dobre strane pravog prijateljstva i naravno, ljubavi – istaknuto je u najavi filma Sluga koji će u petak biti prikazan u Kombak dvorani.

28. – 30. decembar – Ciklusa Velikani svetskog filma: Lorens Olivije 

– Ciklus Velikani svetskog filma posvećen je legendarnom engleskom glumcu ser Lorensu Olivijeu. Prvi deo njegove retrospektive održava se od 28. do 30. decembra, a drugi posle praznične pauze, od 3. do 5. januara.

Filmski vodič od 26. decembra do 2. januara 6

Izbor od 15 filmova iz njegovog bogatog opusa američke i britanske produkcije prikazuje se uglavnom hronološki, počev od „Orkanskih visova“ (1939) Vilijama Vajlera i Rebeke (1940) Alfreda Hičkoka, preko „Princa i igračice“ (1957), koji je Olivije i režirao, zatim „Spartaka“ (1960) Stenlija Kjubrika, do „Maratonca“ (1976) Džona Šlezingera i „Borbe Titana“ (1981) Dezmonda Dejvisa – istakli su iz Jugoslovenske kinoteke koja će u Sala Makavejev, u Uzun Mirkovoj davati retrospektivu ovog velikana u okviru ciklusa Velikani svetskog filma.

Subota, 28. 12.

18:00 ORKANSKI VISOVI (SAD, 1939)
Wuthering Heights
Uloge: Merl Oberon (Merle Oberon), Lorens Olivije (Laurence Olivier)
Režija: Vilijam Vajler (William Wyler)

20:30 REBEKA (SAD, 1940)
Rebecca
Uloge: Lorens Olivije (Laurence Olivier), Džoan Fontejn (Joan Fontaine)
Režija: Alfred Hičkok (Alfred Hitchcock)

Nedelja, 29. 12.

18:00 KERI (SAD, 1952)
Carrie
Uloge: Lorens Olivije (Laurence Olivier), Dženifer Džons (Jennifer Jones)
Režija: Vilijam Vajler (William Wyler)

20:30 PRINC I IGRAČICA (VB/SAD, 1957)
The Prince and the Showgirl
Uloge: Merilin Monro (Marilyn Monroe), Lorens Olivije (Laurence Olivier)
Režija: Lorens Olivije (Laurence Olivier)

Ponedeljak, 30. 12.

18:00 ĐAVOLJI UČENIK (VB/SAD, 1959)
The Devil’s Disciple
Uloge: Bert Lankaster (Burt Lancaster), Kirk Daglas (Kirk Douglas), Lorens Olivije (Laurence Olivier)
Režija: Gaj Hamilton (Guy Hamilton)

20:30 SPARTAK (SAD, 1960)
Spartacus
Uloge: Kirk Daglas (Kirk Douglas), Lorens Olivije (Laurence Olivier)
Režija: Stenli Kjubrik (Stanley Kubrick)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari