flašarošiFoto: Promo

Trideset i druga tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“, ujedno i poslednja u 2023. godini, biće održana u petak, 22. decembra sa početkom u 19 časova. Tema je nagrađivani dokumentarni film „Flašaroši“, a ulaz je slobodan.

Vojinovićev film donosi priču o sakupljačima plastičnih flaša, poznatijim kao „flašaroši“.

Nedaleko od Beograda, na nekadašnjem arheološkom nalazištu drevne Vinčanske civilizacije, nalazi se jedna od najvećih deponija u Evropi – Vinča.

Dolazeća modernizacija donosi nove izazove za ovu živopisnu zajednicu i svakog njenog pojedinca.

Flašaroši se bore za opstanak u postapokaliptičnom pejzažu ove deponije.

Nemanja Vojinović (1989) diplomirao je 2012. godine filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Jedan je od reditelja dugometražnog igranog diplomskog omnibusa „Gde je Nađa?“ (2013), kao i primećenih dokumentarnih filmova „Realnosti, odjebi“ (2011) i „Daljine“ (2017).

„Flašaroši“ su svetsku premijeru imali proteklog leta na 29. Sarajevskom filmskom festivalu, tom prilikom osvojivši „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film.

Tribina o filmu „Flašaroši" u Domu omladine Beograda 1
Foto: Promo

Film Flašaroši dobio je brojne pozitivne kritike

Na 19. Slobodnoj zoni osvojio je Nagradu za najbolji angažovani film u regionalnoj konkurenciji „Horizonti Balkana“, uz obrazloženje da film pruža „portret sveta u nestajanju, kao i alarmantna slika društva na ivici ekološke katastrofe“.

Ekipu „Flašaroša“, pred reditelja Nemanje Vojinovića i producentkinje Marije Stojnić, čine koproducentkinja Viva Videnović, montažer Dragan von Petrović, direktor fotografije Igor Marović, dizajner zvuka Boštjan Kačičnik, kompozitor Predrag Adamović.

Film su podržali Filmski Centar Srbije i TV Slovenija.

Učestvuju: reditelj Nemanja Vojinović i producentkinja Marija Stojnić, a tribinu vode Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari