Novi ciklus filmskih tribina u DOB: U potrazi za granicama dokumentarnog 1Foto: Promo

Dom omladine Beograda od februara 2024. pokreće seriju predavanja „U POTRAZI ZA GRANICAMA DOKUMENTARNOG“ o temama vezanim za aktuelnu svetsku produkciju dokumentarnih filmova.

Predavanja su fokusirana na fenomene i najnovije tendencije u okviru ove filmske vrste koja je doživela veliku afirmaciju tokom poslednjih 15 godina, a sada doživljava unutrašnju transformaciju, kroz aktivnosti autora koji istražuju granice dokumentarnog izraza: medijske, tehnološke, moralne, žanrovske, ali i granice između fikcije i stvarnosti, objekta i subjekta.

Problematika društva spektakla (Society of Spectacle) koju tako tačno poentira 1967. francuski filozof i filmski autor Gi Debor, i danas je aktuelna, možda i više nego što je to bio slučaj pre 50 godina.

Prateći ove tendencije pokušavamo da motivišemo mlade sadašnje i buduće aktere digitalnog sveta slika da sa radoznalošću gledaju i istražuju svet oko sebe, a možda i da pokušaju da ga promene.

Spektakl nije zbirka slika, već društveni odnos među ljudima, posredovan slikama. (Gi Debor)

Predavač će biti Vladimir Šojat, filmski montažer i producent, video umetnik.

On će tokom 2024. godine održati seriju od 8 predavanja o najnovijim fenomenima svetske kinematografije koji se odnose prema novim tehnologijama, društvenim mrežama, veštačkoj inteligenciji, pitanjima rezolucije filmske slike, novim formatima i filmskim žanrovima.

Predavanja su propraćena primerima iz najnovije produkcije, insertima i celim filmovima iz perioda od poslednjih pet godina.

Predavanja su motivacionog tipa, cilj im je da podstaknu mlade filmske entuzijaste i autore početnike, studente filma i umetnosti, ali i druge zainteresovane da artikulišu svoje ideje uz informacije o najnovijim trendovima.

Predavanja se ponekad dotiču i teorije medija da bi objasnila društvene i filmske fenomene ali nisu pretežno teorijska; namenjena su publici između 18 i 25 godina, svima onima koji koriste nove tehnologije, društvene mreže ali i preispituju njihove mogućnosti i ograničenja.

Prvo predavanje, pod nazivom KOMPJUTERSKE IGRICE, VIRTUELNI KARAKTERI I DOKUMENTARNI FILM“, biće održano u sredu, 7. februara sa početkom u 18 časova u Klubu Doma omladine Beograda. Ulaz je slobodan.

Da li je moguće dezertirati iz kompjuterske igrice?

Šta se dogodi kad pokušate da objasnite drugim igračima da vi zapravo samo izvodite performans u virtuelnom prostoru?

Kako da zakucate dva eksera na identično mesto tokom popravljanja poda na verandi? Da li je zemlja u kompjuterskim igricama zapravo ravna ploča?

Na ova i druga pitanja odgovor možete potražiti na predavanju, uz pregršt inserata iz filmova najnovije svetske produkcije, od Haruna Farockija do grupe Total Refusal, i dalje do „Zapisa o Eremocenu“ Vjere Čakjanove.

U potrazi za granicama dokumentarnog našli smo se u svetu kompjuterskih igrica, avatara i virtuelnih karaktera.

Kako ovi karakteri, potpuno uronjeni u fikciju, mogu postati likovi u dokumentarnom filmu i šta oni donose sa sobom?

“U društvima u kojima preovlađuju moderni uslovi proizvodnje, život je predstavljen kao ogromna akumulacija prizora. Sve što je nekada bilo neposredno doživljavano, prešlo je u predstavu.” (Gi Debor)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari