Francuski film "Događaj" rediteljke Odre Divan pobedio u Veneciji 1epa09462285 French director Audrey Diwan holds the Golden Lion award for her movie 'L'Evenement' during the closing ceremony of the 78th annual Venice International Film Festival, in Venice, Italy, 11 September 2021. The 78th edition of the festival runs from 01 to 11 September 2021. EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Francuski film „Događaj“ (L’Evenement) režiserke Odre Divan (Audrey Diwan) osvojio je Zlatnog lava, glavnu nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Srebrnog lava na 78. festivalu koji je završen u subotu veče dodelom nagrada, dobio je film „E stata la mano di Dio“ (Božja ruka) Paola Sorentina.

U konkurenciji za glavnu nagradu, koja je često dobar indikator šanse za dobijanje američkog Oskara, bio je 21 film.

Film „Događaj“ je priča o studentkinji koja se 1963. godine u Francuskoj bori sa neželjenom trudnoćom i traži način da abortira. Odri Divan je šesta rediteljka koja je dobila Zlatnog lava.

Konkurencija je ove godine bila žestoka, a u takmičarskom programu su se našli i dobro prihvaćeni filmovi „Moć psa“ (The Power of the Dog) Džejn Kempion, „Paralelne majke“ (Parallel Mothers) Pedra Almodovara i „Izgubljena ćerka“ (The Lost Daughter) Megi Džilenhol.

Srebrnog lava za najbolju režiju dobila je Džejn Kempion za film „Moć psa“, a Volpi kup, namenjen najboljoj glumici, pripao je Penelope Kruz, za ulogu u Almodovarovom delu „Paralelne majke“.

Megi Džilenhol je osvojila nagradu za najbolji scenario za adaptaciju romana „Izgubljena ćerka“ Elene Ferante iz 2008. godine. To je prvi film koji je Džilenhol režirala i prvi za koji je napisala scenario.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari