"Fudbaleri su intelektualno nevini": Hrvatska reprezentacija slavila uz "Za dom spremni", a ovo su reakcije 1Pitanje dana: foto: Kolaž Danas.rs

Hrvatski novinar Aleksandar Stanković, na svom Fejsbuk nalogu je okačio post u kome je do detalja objasnio zbog čega ljudi koji proslavljaju uz „Za dom spremni“ ne mogu da budu njegovi ambasadori.

Tekst su ubrzo preuzeli svi mediji, a mi smo pitali nekoliko ličnosti iz javnog života kako komentarišu njegovu izjavu. Birali smo različito društvo, pa su takvi i odgovori.

Bora Đorđević, muzičar

– Ne bih želeo da komentarišem Stankovića, provokatora. Ne želim ni da komentarišem postupke hrvatskih fudbalera i navijača. Pretpostavljam da ne bi trebalo da stoji znak jednakosti između rodoljublja i ustašluka. Čestitam fudbalerima na osvojenom trećem mestu, a o Stankoviću pitajte Kusturicu.

Vedrana Rudan, spisateljica

– Neš ti komentara😊 To ja pišem već trideset godina. Ali…Kad je o nogometašima riječ za njih uvijek postoji olakotna okolnost. Oni su intelektualno nevini.

Stevan Filipović, reditelj

– Pa to je najmanje što može da kaže. Mislim da je premeka reakcija na nacistički pozdrav iz hitlerove NDH. Civilizacijski krah je što je to uopšte tema za razgovor. Zamislimo uopšte bilo kakav razgovor u nemačkom javnom prostoru o tome da li je „sieg heil“ OK pozdrav ili nije? Neko bi završio u zatvoru. Mislim da bi tako moralo da bude i u Hrvatskoj.

Milojko Pantić, novinar

– Mislim da je malo preterana konstatacija kolege Stankovića sa HRT-a i da se prevelika bura podigla oko obične proslave. I naši fudbaleri redovno pevaju „Spremte se, spremte“. Ima svako, naravno, pravo na svoje mišljenje i svakako da treba osudtii svako ekstremno slavljenje ustašvta ili fašizma. Međutim, treba imati u vidu da se ovde radi o mladim ljudima koji ustvari nemaju pojma šta pevaju. Oni pevaju tamo neku pesmu Tompsona o čijem značenju verovatno ni ne razmišljaju. Pa Luka Modrić se stalno slika sa Novakom Đokovićem, on sigurno nije čovek koji će stvarno mrzeti Srbe ili podržavati ubijanje bilo koga. Mislim da je suština da oni zapravo nisu svesni šta pevaju i da im se samo treba skrenuti pažnja na to. Ne bih ja bio toliko oštar po tom pitanju. Mladim ljudima ti stihovi deluju rodoljubivo i patriotski i siguran sam da tu nema pozadine na koju mi mislimo kada čujemo te pesme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari