Gala Jovanović osvojila prestižnu nagradu za balet 1Foto:VIP

Prestižna nagrada „Vip poziva“ dodeljena je danas solistkinji Baleta Državne opere iz Beča Gali Jovanović.

Jovanovićevoj je priznanje uručio generalni direktor kompanije Vip mobile, Dejan Turk, na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci, gde je publika uživala u projekciji drugog čina baleta „Žizela“ u produkciji bečke Državne opere, u kom Jovanovićeva već drugu sezonu igra ulogu Mirte.

Nagradu već osmu godinu dodeljuju Beogradski festival igre i kompanija Vip mobile, a odlukom žirija, nagrada je ove godine prvi put imala dva laureata, naime, osim Gali Jovanović, priznanje je pripalo i Aleksandru Neškovu, balet majstoru i prvaku Baleta Opere u Atini.

Gala Jovanović je svoje prvo baletsko obrazovanje stekla u Baletskoj školi u Beogradu u klasi Milice Bezmarević, da bi od 2007. godine u Beču nastavila sa usavršavanjem u Baletskoj školi Opere u Beču. Već u narednoj sezoni, primljena je u ansambl Baleta Opere u Beču, dok je u prvu solistkinju promovisana 2015. godine. Od tada Jovanovićeva igra solističke uloge u predstavama „Don Kihot”, „Krcko Oraščić” i „Labudovo jezero” u koreografiji Rudolfa Nurejeva, „Romeo i Julija” Džona Kranka, kao i u produkcijama koje potpisuju Jorma Elo, Tjeri Malanden, Kristofer Vildon, Moris Bežar, Helen Piket, i drugi.

Od sezone 2017-2018. godine igra ulogu Mirte u baletu “Žizela“, a bila je i zaštitno lice ovogodišnjeg jubilarnog 15. Beogradskog festivala igre.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari