Gerilsko izdavaštvo na najvećoj manifestaciji knjige 1Foto: Stanislav Milojković

Izdvojili bismo Dašu Drndić i njen roman Canzone di guerra, neku vrsta nastavka romana Umiranje u Torontu, koji smo objavili prošle godine i bitno nam je da Dašine knjige budu kod nas, mislim da im je to prirodni dom, a to je i ona mislila i sa njom smo i dogovorili ova dva izdanja, koja nažalost ona ne može predstavi, ali smo mi sretni i ponosni što su te knjige tu…

… istakao je Vladimir Arsenić, urednik kikindske Partizanske knjige, koja se ove godine prvi put samostalno predstavlja na Sajmu knjiga u Hali 1 na galeriji.

„Tu je i roman Jugoslav Ane Vučković koji je takođe primjerno na Sajmu i to je jedna od lepih i uspešnih saradnji, mislim da će se ova knjiga prodavati i biti hit“, ocenjuje Arsenić i dodaje, „ono što ja posebno volim je roman Stiva Sem-Sanderga koji se zove Izabrani, obimom naša najveća knjiga, a njen autor, Šveđanin, nadamo se, vrlo uskoro i jedan od kandidata za Nobelovu nagradu. On je već dobitnik važnih priznanja – dobio je Pri Mediči u Francuskoj, sad je nominovan za Avgustovu nagrad, najveće priznanje u Švedskoj, nosilac je nekoliko državnih stipendija, dobitnik još nekih nagrada u Evropi, dakle, nama vrlo važan autor koji se bavi važnim temama. Trenutno je popularan njegov roman Duplo ve (od Vojcek), po Bihnerovoj drami, a mi smo objavili Izabrane iz 2013. godine, sa temom Holokausta, u kome se radi o bolnici u Beču koje je služila kao eksperimentalna bolnica za decu sa posebnim potrebama. Taj roman je pisao u dokumentarističkom maniru i mnogo se poklapa sa onim što je radila Daša Drndić, pa su to komplementarne knjige.

Na pitanje da li je njima kao, kako im i naziv govori, gerilskom, malom izdavaču bitno što su na velikom Sajmu knjiga i da li je za Sajam bolje što na njemu postoje i oni, Arsenić kaže: „Mislim da bi bilo laskavo za nas same da kažem da je bolje za Sajam da mi postojimo. Mi smo shvatili da, s obzirom na to da se broj izdanja umnožio – stigli smo do 47 naslova – moramo da uđemo u trku. Možemo mi da se pravimo da stojimo izvan takmičenja, ali, iako je ovo veliki vašar, Sajam je istovremeno i priredba.

Dovoljno ljudi može da vidi i nas i to je prilika da se predstavimo. Mi to radimo u najboljem svetlu u kome umemo, pošto nam je ovo prvo pojavljivanje na Sajmu, shvatili smo šta ćemo unaprediti za sledeću godinu, važno nam je što smo ovde jer smo naučili mnogo, kao iskustvo je veoma značajno“, zaključuje urednik Partizanske knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari