Geti muzej (J. Paul Getty) osmislio je zanimljivu internet igru za popularizovanje muzejske delatnosti i umetnosti uopšte među decom i mladima – svojevrsni onlajn pazl, koji ima i zabavnu i edukativnu ulogu. Šta bi bilo kada bi slike iz Geti muzeja bile u delovima i kada bi na deci bilo da ih ponovo sastave? Ili kada bi neko zamenio detalje na slikama i ostavio deci da pronađu te promene? To su osnove projekta „Geti igara“ (GETTYGAMES), odnosno nedavno pokrenutog sajta koji je zasnovan na principima igre kako bi približio najmlađima umetnost.

Geti muzej (J. Paul Getty) osmislio je zanimljivu internet igru za popularizovanje muzejske delatnosti i umetnosti uopšte među decom i mladima – svojevrsni onlajn pazl, koji ima i zabavnu i edukativnu ulogu. Šta bi bilo kada bi slike iz Geti muzeja bile u delovima i kada bi na deci bilo da ih ponovo sastave? Ili kada bi neko zamenio detalje na slikama i ostavio deci da pronađu te promene? To su osnove projekta „Geti igara“ (GETTYGAMES), odnosno nedavno pokrenutog sajta koji je zasnovan na principima igre kako bi približio najmlađima umetnost. Na tom sajtu moguće je sastaviti ponovo dela Van Goga ili Renoara, ali i naučiti nešto novo o nizu velikih umetnika. Sajt je debitovao prošle jeseni na Geti porodičnom festivalu, a prema navodima Muzeja, i stariji su zainteresovani za taj interaktivni program.
Na sajtu www.getty.edu ponuđene su dve opcije tog programa – „teška“ i „ne tako teška“. Geti se nada da će deca, kada upoznaju svet umetnosti kroz igru, biti više zainteresovana i da posete taj muzej i realno vide dela iz njegovih zbirki, što će doprineti njihovom razvoju u istinske ljubitelje umetnosti i redovne muzejske posetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari