Glumac Milan Marić član žirija takmičarskog programa 28. Sarajevo film festivala 1

O najboljim ostvarenjima na jednom od najvažnijih filmskih festivala u Evropi, koji je u proteklih dvadeset sedam godina ugostio najveća imena svetske kinematografije, okviru Takmičarskog programa – igrani film, odlučivaće i naš glumac Milan Marić, koji je na Berlinalu 2019. uvršten među deset najvećih evropskih glumačkih nada (European Shooting Stars), stoji u saopštenju SFF.

Jedan od nših najpopularnijih i najdarovitijih glumaca, Milan Marić, odlučivaće o pobednicima  28. Sarajevo film festivala (SFF),  u  okviru Takmičarskog programa – igrani film koji se smatra i najvažnijom kategorijom, kao član ovogodišnjeg žirija.

Kako se navodi u saopštenju SFF,  ovom žiriju će predsedavati poznati austrijski reditelj i scenarista Sebastian Meise, autor brojnih igranih i dokumentarnih ostvarenja nagrađivanih na svetskim festivalima.

Njegov najnoviji igrani film “Konačna sloboda” osvojio je nagradu žirija u Kanu – Un Certain Regard, a na 27. SFF nagradu Srce Sarajeva za najbolji igrani film, Srce Sarajeva za najboljeg glumca – Georg Friedrih, kao i nagradu CICAE, a bio je i u užem izboru za ovogodišnjeg Oskara.

U predstavljanju Milana Marića kao člana žirija, istaknuto je, između ostalog, da je igrao u filmovima “Branio sam Mladu Bosnu” (2014.), “Dobra žena” (2016.), “Vlažnost” (2016.), “Dovlatov” (2018.) i “Toma” (2021.).
„Za ulogu u filmu “Dovlatov” Alekseya Germana osvojio je nagradu za najboljeg mladog glumca na 40. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi 2018. godine. Uvršten je među deset najvećih evropskih glumačkih nada (European Shooting Stars) na Berlinaleu 2019. godine“, stoji u saopštenju SFF.

O pobednicima 28. izdanja festivala koji danas uživa respekt jednog od najznačajnijih u Evropi, kao članovi žirija u kategoriji igranog filma odlučivaće i nagrađivana rediteljika, scenaristkinja i producentkinja iz Francuske Lucile Hadžihalilović.

Za film “Nevinost” 2004. osvojila je nagrade za najbolje debitantsko ostvarenje u San Sebastianu i Stokholm Film Festivalu, a njen “Evolution” (u koautorstvu s Alanté Kavaïté), dobio je Specijalnu nagradu žirija i nagradu za najbolju fotografiju u San Sebastianu 2015, i nagradu za najbolju režiju na filmskom festivalu u Dublinu.

Njen najnoviji film “Uholaža” (scenario je napisala u koautorstvu s Geoffom Coxom), nagrađen je Specijalnom nagradom žirija u San Sebastianu 2021. godine, a dobitnica je i nagrade Méliès Career Award na Sitgès Film Festivalu 2021. za doprinos evropskoj žanrovskoj kinematografiji.

Kao članica žirija u Sarajevo stiže i poznata hrvatska redteljka i scenaristkinja Antoneta Alamat Kusijanović, koja živi i radi u Njujorku.
Njen prvi dugometražni igrani film “Murina”, čiji je izvršni producent slavni Martin Skorseze, osvojio je nagradu Caméra d’Or za najbolje debitantsko ostvarenje u Kanu 2021, u okviru programa „15 dana autora.

Kratki film “U plavetnilo” nominiran je za nagradu Student Academy, a nagrađen na brojnim festivalima, među kojima (u Berlinu, Sarajevu…).
Alamat Kusijanović je alumna na Résidence du Festival of Cinéfondation i Jerusalem Film Lab.

Sarajevo film festival u proteklih dvadeset sedam godina ugostio je neke od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice, koji su postali i njegovi svojevrsni ambasadori , kao što su Robert de Niro, Pavel Pavlikovski, Daren Aronofski, Morgan Friman, Nuri Bilge Džejlan, Viljem Defo, Bred Pit, Žilijet Binoš, Izabel Iper, Gaspar Noe, Alejandro González Injaritu, Alfonso Kuaron, Bono Voks, Vim Venders…, a ove godine će se odvijati od 12. do 19. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari