Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ u Požarevcu 1Foto: AĆ

Ovo je festival kojem se najviše raduju glumci zato što je u prvom planu gluma, poruka je današnje konferencije za novinare u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom 23. Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ u Požarevcu.

 Ova manifestacija počeće 30. marta predstavom Korešpodencija Borislava Pekića u izvedbi Zvezdara teatra a zatvoriće je Crna kutija Beogradskog dramskog pozorišta. Svake večeri će se birati najbolji glumac ili glumica a na kraju smotre pobednik ili pobednica koji će dobiti statuetu i novčani iznos od 150.000 dinara. O tome će odlučivati žiri u sastavu Mira Banjac, Ana Sofrenović i teatrolog Miroslav Miki Radović.

Direktor drame u Narodnom pozorištu u Beogradu Željko Hubač je kazao da će „Ožalošćena porodica“ imati prvu festivalsku premijeru u Požarevcu i da mu je drago što nacionalni teatar učestvuje na manifestaciji.

Znam da se glumci jako raduju kad dolaze na ovaj festival i imaju pozitivan osećaj kompenticije u ansamblu. Moram da primetim da je ovogodišnja selekcija odlična, odmerena i da glumac u svakoj predstavi ima prostora“, istakao je Hubač koji će održati besedu na otvaranju festivala i, koju će, kako je najavio, posvetiti mladim glumcima. Razlozi za to su, kako je rekao, brojni, a pre svega položaj mladih glumaca koji je veoma ugrožen – budući da žive u teškim ekonomskim uslovima – na ivici egzistencije.

– U našoj maloj pozorišnoj kulturi postala je navika da izbornici imaju svoj koncept i svoje principe odabira predstava, a ja sam se ovde rukovodio da oni budu u funkciji zadatog naslova festivala – Glumačke svečanosti Milivoje Živanović i da se ta formula najpre zadovolji, istakao je Milivoje Mlađenović, ovogodišnji selektor. On je rekao da je nastajao da u ovoj ne baš estetski bogatoj sezoni, ali obimnoj odabere ono što bi trebalo da bude „tako raskošno, primamljivo i eruptivno kao što je glumio Milivoje Živanović“.

– To su predstave Korešpondencija u režiji Gorčina Stojanovića koji je posle kultne izvedbe ovog komada pre četiri decenije u Ateljeu 212 uspeo da pronađe sveže sokove koji nas napajaju kada danas pričamo o težnji ka Evropi i njenim vrednostima. O našoj društvenoj stvarnosti govore i ostale predstave – „Moja ti“ Olge Dimitrijević u režiji Aleksandre Milavić Dejvis i u izvođenju Ateljea 212. To je komad naglašenog sentimenta koji problematizuje starost, samoću, diskriminaciju. To je predstava o pohlepi uz blage prizvuke nostalgije za dobrim starim vremenima jugoslovenstva . Izuzetno umetnički provokativna biće i predstava Anika i njena vremena Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada rediteljke Ane Đorđević. Njena misteriozna Anika podvrgava tokove kasabijskog života svojim izuzetnim moćima i dominira svetom muškaraca…(…). Predstava „Kad bi Sombor bio Holivud“ je neobični autorski projekat Kokana Mladenovića koji će izvesti Narodno pozorište iz Sombora. To će biti nesvakidašnja forma i predstava izuzetne glumačke imaginacije, a zanimljivo je i da je u pitanju predstava bez reči, koja govori o filmskom zanesenjaku iz Sombora …“, ispričao je selektor Mlađenović.

On je skrenuo pažnju da u navedenim predstavama uglavnom igra mlađa glumačka postava. „Atraktivna će biti i predstava Ožalošćena porodica u režiji Jagoša Markovića, a u čast nagrađenih biće izvedena Crna kutija BDP- a , moglo bi se reći moderno dizajnirana tragikomedija naših dana koja počiva na komediji situacija“, zaključio je Mlađenović.

Organizator i producent Festivala Bojan Gačević podsetio da je ova manifestacija osnovana 1995, da je posvećena rođenom Požarevljaninu Milivoju Živanoviću, glumcu koji je igrao u nekoliko pozorišta Narodnom pozorištu u Beogradu, Jugoslovenskom dramskom, Srpskom narodnom pozorištu u Skoplju i na kraju svoje karijere odigrao je predstave i u Beogradskom dramskom pozorištu: Gačević je najavio i bogat prateći program: nekoliko tribina, izložbu „Srpska vojnička i zarobljenička pozorišta u Prvom svetskom ratu“, kao i predstavu „U cara Trojana kozije uši“ koja će biti izvedena na Omladinskoj sceni Pozorošta Milivoje Živanović Centru za kulturu Požarevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari