Glumci BDP brane pozorište, organizator "Balkan Awards" najavio tužbe 1Foto: bdp.rs

Manifestacija „Balkanske nagrade“ neće biti održana u Beogradskom dramskom pozorištu 21. februara, objavio je deo ansambla te kuće. I tako je delovalo da će još jedna saga o beogradskom pozorištu dobiti svoj epilog. Organizator Dejan Jovanović, s druge strane, tvrdi da nema ni govora o otkazivanju.

On kaže da će se 21. februara pojaviti na tonskoj probi, i da po ugovoru, ima pravo na tužbu.

„Uz veliku podršku grada, medija i cenjenih kolega u Beogradskom dramskom pozorištu je otkazana manifestacija ‘Balkan Awards’. Hvala na zdušnoj podršci, a ‘Balkan awardsu’ srećno u nekom drugom adekvatnom prostoru“, kaže se u saopštenju glumaca. Za N1 kažu da estradi nije mesto u pozorištu.

„Pozorište je kolektivna umetnost, i mišljenja sam da zajednica koja je u pozorištu i koja zapravo nosi to pozorište nekim delom, a to su oni koji su na sceni, glumci, da oni treba nekako da vide da li se to nekako poklapa sa njihovim vrednostima i koliko daleko mogu da odu“, kaže glumac Ivan Tomić.

Ne predaleko, sudeći prema vlasniku licence Balkan awards, Dejanu Jovanoviću. On tvrdi da ima potpisan ugovor, da će se pojaviti na tonskoj probi 21. februara, i da ukoliko naiđe na zatvorena vrata, slede legalne akcije.

„Već su dobili opomenu pred tužbu, a tužba im kreće sutra, i grupna i pojedinačna i pozorišta. Kako? Oni mogu jednostrano da raskinu ugovor, po raskidanju ugovora, vi imate onda penale, jer vi niste ispoštovali ugovor, ako vi i ja imamo ugovor, a samo vi otkazujete, vi meni treba da nadoknadite štetu. Ja ugovor sa BDP-om imam, i očekujem da me ugoste 21. ako ne žele, plate lepo penale, a ja s parama mogu da idem gde mi je volja, i na Ušće i na Marakanu i u Arenu, a ne da me oni usmeravaju. Pogotovo glumci, ja sa njima nemam ništa, imam potpisan ugovor sa direktorom“, rekao je Jovanović.

Tačnije, sa v.d-om, Slobodanom Ćustićem, koga ansambl smatra odgovornim i za stanje u kome se pozorište trenutno nalazi, a to je, prema njima, van pozorišne mape.

„Postoji niz materijalnih pokazatelja da je pozorište u jednoj lošoj fazi svog postojanja, pre svega broj publike koji se smanjio negde sa 80 na 40 hiljada godišnjih posetilaca, to je skoro pa dvostruko umanjenje broja gledalaca koji imamo. Postoji još jedna stvar, umesto pedesetak predstava koje bi trebalo da odigramo mesečno, mi igramo jedva 30“, kaže glumac Pavle Pekić.

Unutrašnji problemi pozorišta ne menjaju činjenicu da glumci brane integritet institucije, smatra kulturolog Ratko Božović.

„Mi imamo jednu košmarnu situaciju. Ja moram da kažem da tamo gde dominira estrada, tu kultura strada. I tako bih razumeo glumce koji imaju otklon prema ulasku estrade u pozorište, iz prostog razloga što oni brane identitet same institucije na taj način“, kaže Božović.

Dvadesetdva člana ansambla rešila su da na ovaj način odbrane svoju kuću, od 32 koliko ih ukupno ima. Ipak, nije svima smetala ova manifestacija.

N1: A šta je sa ostalima? Neki nisu imali problem?

Tomić: „Neki su uzdržani, neki nisu imali problem, da“.

N1: Šta su Vam rekli?

Tomić: „Mi imamo grupu na Viberu, Beogradsko dramsko pozorište… nisu ništa rekli“.

Dodao je i da su svi videli poruku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari