„Glumci su se vratili, publiko.“ 1

Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, najstariji pozorišni festival u regionu, održava se ove godine 68. put.

Posle nekoliko godina pauze, domaćini su mu ponovo Zrenjanin i NP “Toša Jovanović”. Najbolje u vojvođanskoj pozorišnoj produkciji videćemo od ponedeljka 23. do nedelje, 29. aprila, pod sloganom „Glumci su se vratili, publiko“.

U selekciji je sedam dramskih predstava i pet za decu. Pozorišta u kojima se igraju predstave u konkurenciji za nagrade su Narodno pozorište Sombor, Narodno pozorište „Toša Jovanović” Zrenjanin, Narodno pozorište Kikinda, Narodno pozorište Subotica, Dečje pozorište Subotica, Slovačko vojvođansko pozorište Bački Petrovac, a u Novom Sadu predstave se igraju u Srpskom narodnom pozorištu, Pozorištu mladih i Novosadskom pozorištu.

„Glumci su se vratili, publiko.“ 2

Članove žirija 68. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine čine glumica Dragana Varagić, teatrolog mr Miroslav Radonjić  i novinarka Smiljka Seljin. Nagrade koje će biti dodeljene na ovom festivalu su one za najbolju dramsku predstavu, dečju predstavu, režiju, scenografiju, kostim, muziku, kao i četiri ravnopravne glumačke nagrade. Dodeljuju se i nagrade “Tihomir Mačković” za kreaciju lutaka, Memorijalna nagrada “Ivana Mirkov Vlačić”,  dok SDUV nagrađuje najboljeg mladog glumca.

Tokom festivala u Zrenjaninu će biti i nekoliko besplatnih pratećih programa, izložba, promocija knjiga, studentskih predstava , kao i razgovor są savremenim pozorišnim stvaraocima. Prateći program odvija se u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin”, Narodnom pozorištu “Toša Jovanović”, i u Istorijskom arhivu Zrenjanina. Proglašenje pobednika biće 30. aprila u prepodnevnim satima u Gradskoj kući u Zrenjaninu.

Celokupan program festivala može se videti na zvaničnom sajtu Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine zppv.org. Karte za dramske predstave su 400 dinara, dok su za đake, studente i penzionere 300. Ulaznice za dečje predstave su 200 dinara, za organizovane posete su 150. Cena kompleta za dramske predstave je 2000 dinara (7 predstava).

Obrazloženje selektora

„U tekućem selekcionom ciklusu na scenama vojvođanskih pozorišta video sam 45 predstava, ili gotovo sve ono što je u jednogodišnjem periodu premijerno izvedeno. Taj broj predstavlja izvestan kvantitativni pomak u odnosu na prethodni ciklus. No, ostaje i dalje utisak da pozorišta rade sa smanjenim kapacitetima, što je naročito izraženo u produkciji predstava za decu. Opredelio sam se da pozorišta budu zastupljena sa po jednom predstavom u obe konkurencije – ona za odrasle i za decu. Ovaj put sam se opredelio da u prvi plan istaknem one predstave u kojima je data mogućnost glumcu da razmahne sve segmente svog umeća. Zato je ovogodišnji slogan ‘Glumci su se vratili, publiko’.”, selektor festivala Goran Ibrajter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari