Glumci u Somboru protiv predložene nove upravnice 1

Glumački ansambl Narodnog pozorišta Sombor izrazio je protivljenje predlogu gradskih vlasti da za upravnika tog teatra bude imenovana glumica Vesna Paštrović i apelovao na nadležne da preispitaju tu odluku.

Prema navodima glumačkog ansambla somborskog teatra, i njih i širu teatarsku javnost veoma je iznenadila odluka Grada Sombora, kao osnivača te pozorišne kuće, da Vesna Paštrović bude imenovana za upravnika na narednoj sednici Skupštine grada Sombora, koja je zakazana za 25. mart.

“Iznenađenje je bilo vrlo neprijatno iz najmanje dva razloga. Odluka je doneta bez ikakvih konsultacija sa relevantnim ljudima iz kuće, onima sa kojima sutra direktor treba da sarađuje. Takođe, dosadašnje kvalifikacije i kredbilitet uvažene Vesne Paštrović ni najmanje je ne preporučuju za tu odgovornu i zahtevnu dužnost. Naprotiv! Dobro pozorište jeste i mesto eksperimenata, ali u dobrom pozorištu se jako dobro zna šta znači pogrešna podela, i koliko su i na kratke i na duge staze pogubne njene posledice”, naveo je glumački ansambl somborskog teatra u saopštenju.

Podsećajući da se Narodno pozorište Sombor svojim radom i ostvarenjima etabliralo kao jedno od najboljih u državi, te da je velike uspehe imalo i izvan granica, glumci tog teatra istakli su u saopštenju da iskustvo govori, kao i dramska literatura, da “onaj u čijim je rukama i nož i kolač (u ovom slučaju gradska vlast) ima svoje aršine i malo ili ni malo ne haje ni za logiku, ni za pravdu i nepravdu, ni za kvalitet, ni za suštinski interes toga o čemu odlučuje”.

Uprkos tome, glumački ansambl naveo je da se odlučio na obraćanje javnosti saopštenjem, između ostalog i zato da bi ostao trag da su odgovorno stali da sačuvaju i odbrane teatar koji su gradili duboko se oslanjajući na najbolje što su sazdali oni pre njih.

Navodeći i da “najljubaznije mole” gradske vlasti da još jednom preispitaju svoju odluku, glumački ansambl NP Sombor dodao je u saopštenju da je odlučio da se obrati javnosti i da bi – koliko je moguće – predupredio onu “kancerogenu situaciju koja nastaje u kući kad na njeno čelo dođe neadekvatan i neprihvaćen prvi čovek, usled čega nastaju podele za i protiv inicirane strahovima od onog za egzistenciju pa na dalje”.

“Ukratko, situacija u kojoj ono najgore lako isplivava iz ljudi i u kojoj je prva žrtva umetnost sama. Narodno pozorište Sombor nikada nije bilo samo posao, ono je bilo i ostalo život svih nas koji smo bili i ostali i radom i bićem vezanim za njega, te otuda, između ostalog, i pravo i obaveza da o njemu istinski brinemo. I po potrebi na glas razmišljamo”, naveo je glumački ansambl Narodnog pozorišta Sombor.

Na čelu somborskog teatra od 2014. godine je glumac Mihajlo Nestorović, koji je rođen 1966. godine u Požarevcu, a završio je glumu na Akademiji  umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše. Član je ansambla Narodnog pozorišta Sombor od 2001. godine.

Za sednicu Skupštine grada Sombora, zakazanu za 25. mart, predložen je dnevni red od osam tačaka, a poslednja se odnosi na imenovanja i izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari