Glumica zaobišla glumce 1Foto: npozoristeso.co.rs

Napetost u Narodom pozorištu Sombor se ne smiruje posle odluke Skupštine grada da za vršioca dužnosti direktora ove kuće imenuje glumicu Vesnu Paštrović, čemu se protivi glumački ansambl.

Vesna Paštrović se danas, kako Danas nezvanično saznaje, pojavila u pozorištu, ali nije ispunila očekivanja glumaca – nije im se ni obratila, već je razgovarala samo sa pozorišnom administracijom. Glumci NP Sombor ostaju pri stavu da će se svim zakonskim sredstvima boriti protiv „nasilja vlasti nad pozorištem i umetnošću uopšte“, uključujući i štrajk, koji bi mogao da počne sutra. Konačne odluke o tome, u vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista nije bilo.

„Povodom dešavanja u Narodnom pozorištu u Somboru, jednoj od najboljih teatarskih kuća u zemlji, Udruženje dramskih umetnika Srbije, reprezentativno udruženje u kulturi, uputilo je dopis osnivaču Pozorišta, Skupštini grada Sombora. UDUS poziva Skupštinu Grada Sombora da preispita svoju odluku o imenovanju v.d. direktora Pozorišta i obrazloži razloge zbog kojih, prilikom donošenja odluke, nije uvaženo mišljenje celokupnog glumačkog ansambla kao nosioca osnovne delatnosti u Pozorištu“, navodi se u saopštenju UDUS-a, koje je juče dostavljeno medijima.

Glumci NP Sombor tvrde da je gradska vlast, kao osnivač, odgovorna za opstrukciju konkursa i da nije uvažila predlog zaposlenih za izbor direktora, uz ocenu da je radna biografija novoimenovanog v.d. direktora njihovog pozorišta „sačinjenja od projekata koji pripadaju mahom bulevarskom i komercijalnom pozorištu“ i da Vesnu Paštrović „za bilo koju rukovodeću poziciju u institucionalnom teatru ne preporučuje ništa osim bliskost vladajućoj stranci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari