Glumica zaobišla glumce 1Foto: npozoristeso.co.rs

Vesna Paštrović se danas, kako Danas nezvanično saznaje, pojavila u pozorištu, ali nije ispunila očekivanja glumaca – nije im se ni obratila, već je razgovarala samo sa pozorišnom administracijom. Glumci NP Sombor ostaju pri stavu da će se svim zakonskim sredstvima boriti protiv „nasilja vlasti nad pozorištem i umetnošću uopšte“, uključujući i štrajk, koji bi mogao da počne sutra. Konačne odluke o tome, u vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista nije bilo.

„Povodom dešavanja u Narodnom pozorištu u Somboru, jednoj od najboljih teatarskih kuća u zemlji, Udruženje dramskih umetnika Srbije, reprezentativno udruženje u kulturi, uputilo je dopis osnivaču Pozorišta, Skupštini grada Sombora. UDUS poziva Skupštinu Grada Sombora da preispita svoju odluku o imenovanju v.d. direktora Pozorišta i obrazloži razloge zbog kojih, prilikom donošenja odluke, nije uvaženo mišljenje celokupnog glumačkog ansambla kao nosioca osnovne delatnosti u Pozorištu“, navodi se u saopštenju UDUS-a, koje je juče dostavljeno medijima.

Glumci NP Sombor tvrde da je gradska vlast, kao osnivač, odgovorna za opstrukciju konkursa i da nije uvažila predlog zaposlenih za izbor direktora, uz ocenu da je radna biografija novoimenovanog v.d. direktora njihovog pozorišta „sačinjenja od projekata koji pripadaju mahom bulevarskom i komercijalnom pozorištu“ i da Vesnu Paštrović „za bilo koju rukovodeću poziciju u institucionalnom teatru ne preporučuje ništa osim bliskost vladajućoj stranci“.