Gost KROKODIL-a čovek koji bira publiku - Mišel Uelbek 1Foto: Una Miletić

Glavna zvezda prve večeri ovogodišnjeg jedanaestog, književnog regionalnog okupljanja koje otklanja dosadu i letargiju – festivala KROKODIL – biće Mišel Uelbek, francuski pisac koji već četvrt veka slovi za jednu od najvećih zvezda savremene svetske književnosti – kazao je Vladimir Arsenijević, pisac i programski urednik festivala, koji će biti održan od 7. do 9. juna.

Recept za budućnost, prema Arsenijevićevim rečima, u dodatnoj je internacionalizaciji KROKODIL-a, čija selekcija autora ove godine podrazumeva i: Lasla Krasnahorkaija, koji spada u red najznačajnijih i najprevođenijih mađarskih prozaista, Svetislava Basaru, Gorana Markovića, Miljenka Jergovića, Zorana Kesića, Vladimira Tabaševića, Georgia Gospodinova, Lanu Bastašić, Jana Vagnera, Federika Italijana, Bojana Babića, Anu Ristović, Rumenu Bužarovsku, Mariju Barnas, Patrika Mekginisa i mnoge druge.

Program festivala će se odvijati na prostoru amfiteatra ispred Muzeja Jugoslavije, po kome je festival prepoznatljiv, u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju, kao i u KROKODIL-ovom centru i u knjižari Bookastore.

– Srećni smo što su naši prijatelji iz KROKODIL-a uspeli da ubede velikog moralistu našeg doba i čoveka koji bira publiku, Mišela Uelbeka, da dođe u Srbiju – konstatovao je Žan Baptist Kuzan, direktor Francuskog instituta u Beogradu.

On je primetio da Uelbekova poezija i proza imaju veliku snagu i simboliku, koja je u naše doba retka, i da ovaj autor, koji je tražen u čitavom svetu, govori o svim kontradiktornostima sa kojim se suočava francusko društvo danas.

– On je i veliki analitičar ljudske duše i to je ono što ga čini univerzalnim i jako dobrim piscem, ali i čovekom – ukazao je Kuzan.

Uelbek će prve večeri festivala govoriti o sebi, svom stvaralaštvu i kompleksnom odnosu s Francuskom, dok će glumac Boris Isaković čitati odlomak iz njegovog najnovijeg romana „Serotonin“.

Takođe, prve večeri festivala, kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse, predstaviće se i ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević, gošća iz Makedonije Rumena Bužarovska i jedan od najprobitačnijih savremenih autora Bojan Babić, te naš legendarni filmski i pozorišni reditelj i pisac Goran Marković.

Vrhunac druge festivalske večeri biće nastup Lasla Krasnahorkaija, koji će sa Markom Čudićem razgovarati o svom stvaralaštvu koje karakteriše apokaliptična ironijsko-parodijska slika savremene Mađarske i savremenog sveta. Iste večeri predstaviće se jedan od najvećih evropskih autora danas, bugarski pisac Georgi Gospodinov, ali i Lana Bastašić, koja će čitati odlomke iz svog prvog romana „Uhvati zeca“. U fokusu druge festivalske večeri biće i zajednički nastup Miljenka Jergovića i Svetislava Basare.

Zoran Kesić i NJuz.net tradicionalno biti zaduženi za komična intermeca između nastupa pisaca.

Debatni program festivala održaće se u subotu, 8, i nedelju, 9. juna, od 12 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Otvoriće ga razgovor pod nazivom „Neighbors – Facing the present“.

Rumena Bužarovska, Kozmin Perca, Lana Bastašić, Ferenc Cinki i Georgi Gospodinov razgovaraće o snažnom porastu konzervativizma i novom talasu nacionalizma te jačanju desničarskih pokreta u regionu centralne i jugoistočne Evrope, kao i protekcionizma motivisanog ekonomskom krizom i migrantskim talasima sa Bliskog istoka.

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku – Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Zajednička čitaonica. I ovaj projekat bavi se temom jezika, ali ne iz lingvističkog, već iz književnog i esejističkog ugla.

U nedelju u okviru debatnog programa održaće se panel-diskusija na temu zajedničke čitaonice i mogućnosti zajedničke književnosti jezika, u kome će učestvovati Igor Štiks, Vladimir Arsenijević, Miljenko Jergović i Lana Bastašić.

Ove godine festival predstavlja humanitarnu akciju „Za bebe superheroje“, koja ima za cilj da pomogne rad Instituta za neonatologiju Srbije.

Grand Tour – antologija evropske poezije

Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala jeste prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom „Grand Tour“, koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano. Tokom dva dana festivala njih dvojica će predstaviti selekciju nekih od najistaknutijih evropskih pesnika i pesnikinja među kojima su Marija Barnas iz Holandije i Gabor Šajn iz Mađarske, zatim naša poznata pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije. Program vodi Mima Simić.

Prateći program

Prateći program festivala biće održan u KROKODIL-ovom Centru, pa će tim povodom u petak, 7. juna, od 14 sati Mišel Uelbek družiti sa svojim fanovima i potpisivati knjige, kao i u subotu, 8. juna, od 14 sati u Bookastore-u. U nedelju od 19 sati predstaviće se grupa mladih autora koji baštine performans i govornu poeziju. Ovom predstavljanju prethodiće četiri dana njihovih radioničarskih priprema u kojima će kao voditelji učestvovati renomirani umetnici iz Švajcarske, Srbije i Kosova okupljeni unutar programa pod nazivom The Word Literary Forum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari