Gosti iz Letonije, Mađarske i Slovačke obeležili četvrti festivalski dan u Subotici 1Foto: Damir Vujković

Četvrtog dana 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u takmičarskom programu izvedene su tri predstave: “Paprika Janči i Đavolji jezik” Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske, “Žena-foka” slovačkog pozorišta “Anima-Act” i “Noćna pesma” pozorišta “Leteća krava” iz Letonije.

Predstava “Paprika Janči i Đavolji jezik” izvedena na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta, zasnovana je na tradicionalnoj mađarskoj narodnoj bajci i popularnom heroju.

U predstavi, u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu, kroz šumu putuje lutalica Paprika Janči.

On postaje zatočenik veštice koja ga potom primorava da se uputi na opasnu potragu za paprikom.

Oliver Silner, autor, reditelj i glavni glumac u predstavi, osvrnuo se na značaj heroja Paprike Jančija u mađarskoj kulturi.

“On je legenda. Pobeđuje sve ono što mi, obični ljudi, priželjkujemo da pobedimo – smrt, zlo, loše stvari u životu. Bilo bi kudikamo jednostavnije kad bismo mogli da se izborimo sa ovim stvarima premlaćivanjem, kao što on čini. Zavidimo mu na toj moći i zato ga volimo. Veoma je smešan i detinjast na dobar način, tako da deca mogu s njim da se poistovete. Veoma je dopadljiv junak”, rekao je Silner.

Gosti iz Letonije, Mađarske i Slovačke obeležili četvrti festivalski dan u Subotici 2
Foto: Damir Vujković

U Dečijem pozorištu Subotica izvedena je slovačka predstava “Žena-foka”, inspirisana mitom o inuitskom narodu.

Glavna inspiracija predstavi bila je knjiga Klarise Pinkole Estes, Žene koje trče s vukovima.

Priča je napisana izmišljenim jezikom inspirisanim govorom Inuita, koji zvukom podseća na hladnu atmosferu polarnog kruga.

Naracija je u slikama, intonaciji i emocijama koje publiku pozivaju na intimno pozorišno iskustvo.

“Originalna priča je veoma duboka. Ona ne govori samo o ženama-fokama u vodi, već metaforički takođe govori o tome kako je svima nama potreban dom kome možemo da se vratimo. Ne možemo da budemo samo poput hrčka koji trče u mestu i okreću točak. Reči koje koristimo u predstavi su na inuitskom jeziku, ali one nisu toliko važne koliko emocije i intonacija”, kazala je o predstavi autorka i glumica Lucia Svobodova.

Gosti iz Letonije, Mađarske i Slovačke obeležili četvrti festivalski dan u Subotici 3
Foto: Damir Vujković

“Noćna pesma” u režiji Jevgenija Ibragimova izvedena je na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta i predstavlja uličnu predstavu pod uticajem sufijskog folklora i inspirisana je poezijom u prozi Halila Džibrana.

“On je autor, filozof, književnik, slikar, multikulturalna ličnost. Kao režiser sam predložio da tu njegovu filozofiju i poeziju u prozi praktično prebacimo na pozorišni jezik”, istakao je reditelj Ibragimov.

Ova predstava azijsku mudrost, ironiju i strahotne situacije, publici upućuje pouku o posledicama čovekovih dela.

Zavodljiva forma “Noćne pesme” gledaocu implicira da nema potrebe da menja svet koji je već lep, već da sam mora da se menja i razvija.

Petog dana festivala, 21. septembra, publika će moći da pogleda predstave “Umetnost rata” Dečijeg pozorišta Instituta za blagostanje Kine, “I tako dalje” iz portugalskog pozorišta “S.A. Marionetas – Teatro e Bonecos” i “Zmaj i princeze” iz Lutkarskog pozorišta Mostar u Bosni i Hercegovini.

Za 17.30 časova u sali 212 Otvorenog univerziteta Subotica, zakazana je promocija knjige “Lutka od vrtića do školske družine: lutkarski priručnik i zbirka igrokaza” Branke Rudman u izdanju Školske knjige, Zagreb.

U Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava” od 19 časova biće predstavljena monografija “100 godina Duška Radovića” autorke Zorice Hadžić, koju je objavio Mascom.

Biće održana i radionica radijskog kanala za decu “Radio vrteška” koji se emituje na digitalnoj platformi RTS Planeta, na kojoj deca mogu da poslušaju kratke radio drame i saznaju koja je razlika u gledanju pozorišta i “slušanju pozorišta”.

U okviru filmskog programa, u bioskopu “Eurocinema” biće prikazan belgijsko-nemački animirani film “Princeza Late i magični vodeni kamen”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari