Alarmantno stanje u kulturi: Ključne umetničke organizacije i kolektivi se gase 1foto Milan Katic

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, STANICA Servis za savremeni ples, Udruženje likovnih umetnika Srbije – ULUS, Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija, saopštili su danas da je stanje u kulturi alarmantno jer Ministarstvo kulture Republike Srbije još uvek nije objavilo rezultate konkursa za podršku projektima i programima u oblasti kulture a Grad Beograd konkurse za programe u kulturi za 2024. godinu nije ni raspisao.

Oni podsećaju da dok se ključne umetničke organizacije i kolektivi gase, umetnice i umetnici napuštaju zemlju, i dok su zaposleni u javnim institucijama kulture izloženi napadima, pritiscima i ucenama  Aleksandar Šapić se bavi manifestacijom “Beogradski dani porodice” a ministrka kulture Maja Gojković najavljuje nove prestonice kulture po Srbiji

“I dok predsednik privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić najavljuje manifestaciju “Beogradski dani porodice” u trajanju od dva meseca a Ministarka kulture Maja Gojković najavljuje nove prestonice kulture po Srbiji, ključne umetničke organizacije i kolektivi se gase, umetnice i umetnici napuštaju zemlju, zaposleni u javnim institucijama kulture izloženi su napadima, pritiscima i ucenama (setimo se nedavnih izjava Aleksandra Šapića u vezi sa statusom Muzeja Jugoslavije), članovi orkestra Beogradske filharmonije i opere Srpskog narodnog pozorišta upozoravaju o katastrofalnim uslovima rada, a socijalni i ekonomski status rada u polju umetnosti i kulture urušen je do krajnjih granica”, navodi se u saopštenju.

U njemu se ističe da se takvo stanje neće više ćutke posmatrati-

“Kao umetnici i umetnice, organizacije i akteri u polju kulture tražimo odgovornost svih nadležnih za katastrofalno stanje u kulturi grada i Srbije. Ne želimo ćutke da posmatramo kako se višedecenijski rad velikog broja ljudi i organizacija na očigled nas razara, kako se investicije u razvoj kulturnog i umetničkog života zemlje velikog broja umetnica i kulturnih radnika urušavaju nebrigom, manipulacijama, neznanjem i samovoljom pojedinaca na odgovornim funkcijama”, navodi se u saopštenju u kome se svi akteri u kulturi, kao i šira javnost poziva na zajednjištvo i solidarnost.

“Pozivamo sve aktere u kulturi na zajedništvo i solidarnost, ali i širu javnost, na odbranu elementarnog dostojanstva naših institucija kulture, naših umetničkih organizacija koje su oblikovale umetničku scenu Srbije više od dve decenije, na odbranu prava na dostojanstven rad, na slobodno, kritičko i razvojno delovanje umetnica i umetnika, na odbranu elementarnog dostojanstva svih naših kolega u javnim institucijama koji su potencijalno izloženi pritiscima i ucenama. Tražimo dostojanstvene uslove rada za sve umetnice i umetnike, javnost rada institucija, javne i transparentne konkurse za kulturu, učešće u procesima donošenja odluka o kulturi grada Beograda, na republičkom, pokrajnskom i lokalnom nivou. Pozivamo sve kolege i koleginice iz sektora kulture na dalje udruženo delovanje i zajedničku odbranu elementarnog dostojanstva, jer samo zajedno možemo da sprečimo dalje urušavanja kulture naše zemlje, ali i svakog segmenta dostojanstvenog života u gradu i zemlji za sve naše građane. Tražimo hitno uspostavljanje dostojanstvenih uslova rada za sve umetnice i umetnike. javnost rada institucija, javne i transparentne konkurse za kulturu, učešće u procesima donošenja odluka o kulturi grada Beograda, na republičkom, pokrajnskom i lokalnom nivou” ističe se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari