Na Filmskim susretima Gran pri glumcu Filipu Đuriću 1Foto arhiva: Beta/Saša Đorđević

Gran pri “Naisa” za najbolje glumačko ostvarenje na 55. Festivalu glumačkih ostvarenja „Filmski susreti Niš 2020” urućena je večeras mladom glumcu Filipu Đuriću za ulogu u filmu „Moj jutarnji smeh”, u režiji Marka Đorđevića. 

Odluku je doneo festivalski žiri u sastavu Tijana Pečenčić, predsednica, i Feđa Stojanović i Jelena Mila, članovi.

Nagrada „Carica Teodora” za najbolju žensku ulogu pripala je Ivani Vuković, za ulogu u filmu „Moj jutarnji smeh”, a nagrada „Car Konstantin” Vladimiru Gvojiću za ulogu u filmu „A.S.(25)”, rediteljke Milene Grujić.

Žiri je Povelju  za izuzetnu žensku ulogu dodelio glumici Anji Pavićević, za kreaciju u filmu „Ime naroda” u režiji Darka Bajića, a Povelju za mušku ulogu Vojinu Ćetkoviću za ostvarenje u filmu „Grudi” rediteljke Marije Petrović.

Nagradu za najbolju epizodnu ulogu dobila je Nina Janković za uloge u filmovima „Realna priča” reditelja Gordana Kičića i „Vojna akademija 5” reditelja Dejana Zečevića, a isto priznanje za mušku ulogu pripalo je Andriji Kuzmanoviću za ulogu u filmu „Ime naroda” Darka Bajića.

Po mišljenju žirija, najbolju debitansku ulogu ostvarila je Mira Janjetović, u filmu  „Asimetrija” rediteljke Maše Nešković. 

Plaketa za najboljeg stranog glumca dodeljena je Goranu Bogdanu za ulogu u filmu „Otac” reditelja Srdana Golubovića.

Pošto se Filmski susreti ove godine, zbog epidemije korona virusa, po prvi puta ne održavaju na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi, nagrade su uručene u holu Gradske kuće, koja je sedište gradonačelnika i gradskih većnika.

Posle svečanosti u Gradskoj kući nagrađeni gumci poklonili su se i filmskoj publici u najvećoj dvorani bioskopskog kompleksa „Sinepleks”, gde su prethodnih večeri i održane sve projekcije ovogodišnjih Filmskih susreta.

Na ovogodišnjem festivalu, koji je trajao od 10. do 15. oktobra, prikazano je 12 filmova, od kojih deset u zvaničnoj konkurenciji.

Filmske susrete je prošle subote 10. oktobra otvorio film “Ime naroda” u režiji Darka Bajića i “Sin” Ines Tanović. Sutradan uveče prikazani su filmovi  Srdana Golubovića “Otac” i Marka Sopića “Ekipa. U ponedeljak je publika mogla da vidi film “Grudi” u režiji Marije Perović i “Asimetrija” Maše Nešković. 

U utorak 13. oktobra prikazani su  “Realna priča” u režiji Gordana Kičića i “Moj jutarnji smeh” reditelja Marka Đorđevića. U sredu je na repertoaru je bio peti nastavak “Vojne akademije” Dejana Zečevića i film “A. S. (25)” u režiji Milene Grujić. 

Večeras, završne večeri, nakon ceremonije zatvaranja, prikazani su gostujući filmovi “Uprkos magli” Gorana Paskaljevića i dokumentarni film “Broj 1” Vladimira Ristića.

Ovogodišnja nagrada za životno delo „Pavle Vuisić” dodeljena je glumcu Vojislavu Brajoviću.

Organizatori festivala su Niški kulturni centar i Udruženje filmskih glumaca Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i grada Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari