Gravirano staklo na izložbi u zrenjaninskom muzeju 1Foto: muzej zrenjanin

Zrenjaninski muzej predstaviće eksponate od graviranog stakla na izložbi „Staklena vitrina meseca“, postavci koja u kontinuitetu nekoliko meseci prikazuje tokom godine i izložbenog kalendara muzejske ustanove različite vrste stakla.

U okviru projekta “Staklena vitrina meseca” posetioci Narodnog muzeja Zrenjanin će do 13. septembra u stalnoj postavci Zbirke primenjene umetnosti moći da pogledaju kamernu postavku posvećenu graviranom staklu.

Ovo je šesta postavka istoimene izložbe, koja predstavlja pet inventarnih jedinica graviranog stakla koje su proizvod austrougarskih i bohemijskih radionica i fabrika u vremenskom rasponu od sredine 19. do početka 20. veka.

Najstariji primerak je krigla koja svojom gravurom podseća na radove umetnika Karla Pfola (1826–1894), a prisutni su i radovi u maniru Fridriha Egermana (1777–1864).

Među izloženim predmetima je i servis kompanije Šrajber i Nefen sa giloš dezenom i čaša sa grbom od značaja za Banat jer je pripadala plemićkoj porodici Jagodić.

„Gravirano staklo je vrsta dekorativnog stakla koja uklјučuje hladnu tehniku plitkog urezivanja po površini predmeta, bidržanjem uz rotirajući točak od kamena ili metala, ili manipulisanjem alatkom sa dijamantskim vrhom. Kvalitetno izrađeno gravirano staklo je oduvek bilo luksuz, koji je zahtevao znatnu količinu rada i umešnosti od strane visoko kvalifikovanog zanatlije ili umetnika“, objašnjava kustos Dejan Vorgić, autor izložbe.

Graviranje stakla datira od prvog veka pre nove ere, a u 17. veku glavni evropski centri za umetničko graviranje stakla postaju Šlezija i Bohemija, današnja Češka.

Krajem 18. veka, nakon što je patentirana mašina za graviranje metala dolazi do mehanizacije graviranja stakla, pa se tako javlјa čuveno staklo sa „giloš“ dezenom.

Autor postavke i projekta „Staklena vitrina meseca“ je Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari