Gvardia oduševila Požarevljane gala predstavom 1

Koncert novoformiranog simfonijskog orkestra „Gvardia“ započeo je program povodom održavanja 53. Ljubičevskih igara, koji je u četvrtak uveče oduševio više hiljada posetilaca na centralnom gradskom trgu u Požarevcu.

Požarevljani su članove orkestra, mada je sastavljen u kratkom roku i koji je imao manje od mesec dana da pripremi i uvežba repertoar, svojim izvođenjem probranih kompozicija razgalio prisutne, a oni su ih zbog svojevrsnog “hepeninga” frenetičnim aplauzima za to nagradili.

Simfonijski orkestar „Gvardia“ održao je koncert pred Požarevljanima u trajanju od 90 minuta, gde je izveo 17 kompozicija. Na njihovom repertora bila su dela  klasične muzike, melodije popularne muzike, valceri, starogradske kompozicije i marševi, kao filmska muzika, što bi se reklo za svakog po nešto.

Koncert je započeo Bramsovom Mađarskom igrom, nastavio najboljim valcerom svih vremena, Šestakovim u C-molu, a zatim Radeckim maršom, što je podiglo publiku na noge, koji su u ritmu marša aplaudirali. Nakon toga mlada profesorka violine, idejni tvorac ovog orkestra, Teodora Dimitrijević pokazala se publici i kao izvrsni solista. Ona je izvela popuparnu ariju iz Bizeove opere Karmen-Habaneru, što je publika toplo pozdravila. Do kraja koncerta ona je otpevala još dve pesme. Koncert je završen izvođenjem naših melodija, Svilen konac i srpskog najpoznatijeg marša-marš na Drinu.

Završetak koncerta publika je izvođače nagradila ovacijama i povicima: „Prelepo“, „Svaka vam čast“, „Hvala vam na divnoj večeri“, „Hoćemo li vas ponovo čuti “…

Majstori muzike prisutnima su se u znak zahvalnosti na podršci duboko poklonili.

Inače, sastav orkestra činilo je više od 40 muzičara, mahom profesora muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu i njihovih učenika koji su se odlično snašli u novoj ulozi, budući da zavidan deo sastava čine mladi ljudi koji još uvek nisu ni blizu punoletstva. Sastav su upotpunili i muzičari iz Beograda. Orkestar su tokom nastupa sjajno vodile dirigent Snežana Milovanović i idejni tvorac „Gvardije“, violinistkinja Teodora Dimitrijević. Aranžmane je za nastup uradio Ilija Rajković, profesor u muzičkoj školi i član orkestra.

Teodora Dimitrijević pod jakim emocijama zbog uspešnog nastupa u ime svih članova orkestra zahvalila se divnoj publici, školi u kojoj predaje i, posebno, gradonačelniku Požarevca Banetu Spasoviću i njegovim saradnicima rekavši da njih nije bili ne bi se ni ovaj projekat ovako uspešno realizovao. Ona je prisutnima poručila da je ovo prvi koncert Gvardije, ali ne i poslednji, kao i da će ih, kako Požarevljani, tako i ostali građani Srbije u budućnosti moći da ih slušaju.

Na kraju, oduševljen koncertom, gradonačelnik Spasović se popeo na binu gde je Teodori i ostalim članovima orkestra uručio buket od 151. crvenu ružu u ime grada za uspešan nastup rekavši: „Bravo. Vi ste osvetlili obraz našeg grada”.

Svoje oduševljenje viđenim nije krio ni vojvođanski podsekretar za kulturu, Hadži Zoran Lazin, koji je pročitavši teksti o formiranju Gvardije u kulturnoj rubrici Danasa, došao na lice mesta.

– Pročitao sam u Danasu o nastupu ovog orkestra, pa sam odlučio da dođem na lice mesta da vidim kakav je. Nisam požalio, jer oni divno muziciraju. Blago gradu koji ima ovako nešto. Ljubaznošću direktora požarevačkog Centra za kulturu, Dragog Ivića, upoznao sam se sa gradonačelnikom Spasovićem. Gradonačelniku sam predložio da uspostavimo saradnju i da pomogne da Gvardia, nakon LJKI, gostuje u Vojvodini, našta se on složio-poručio je pokrajinski podsekretar za kulturu, Hadži Zoran Lazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari