Handke i Olga Tokarčuk održali predavanje uoči uručenja Nobelove nagrade 1Foto: Beta / Jonas Ekstromer/TT News Agency via AP)

Austrijski pisac Peter Handke i poljska spisateljica Olga Tokarčuk, dobitnici Nobelove nagrade za književnost za 2019. i 2018, održali su danas u Stokholmu tradicionalno predavanje uoči svečanog uručenja nagrada u utorak, 10. decembra.

Handke, koji je juče odbio da odgovara na pitanja o svom prosrpskom stavu, danas je posvetio predavanje čitanju svojih i dela drugih književnika, dok je spisateljica govorila „o mračnoj viziji sveta koji izumire zbog sebičnosti“.

Njih dvoje će zajedno sa dobitnicima Nobelove nagrade za medicinu, hemiju, fiziku i ekonomiju dobiti nagradu od švedskog kralja Karla Gustava XVI.

Niko od novinara nije prisustvovao predavanju u odajama Švedske akademije, koja uručuje nagrade. Izvori bliski organizatorima su rekli da je tako odlučeno „iz bezbednosni razloga“.

Predavanja je uživo prenosio sajt Fondacije Nobel.

Hanke je tokom svog predavanja pažljivo izbegao da pomene polemiku oko njegovih stavova tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Pisac je juče novinarima rekao da voli književnost i da prezire mišljenja.

Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet „Pravda za Srbiju“ koji je izazvao polemiku. Austrijski pisac je takođe 1999. žestoko kritikovao NATO zbog bombardovanja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Ta polemika će baciti senku na nagradu Olgi Tokarčuk, psihologu po formaciji, koja je politički levo orijentisana, bori se za ekološke vrednosti i vegetarijanac je. Ona je 15. žena koja će dobiti Nobelovu nagradu za književnost od osnivanja nagrade 1901. godine.

Ona je na predavanju osudila sebičnost, samopromociju i ljude koji gledaju jedni na druge kao odvojene jedinke. Spisateljica (57) rekla je da svet izumire i da se čini kao da su svi nesposobni da to primete, jer su svi opsednuti sobom.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na oko devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari