Holivudski glumac otkrio da je potomak slavne Pokahontas 1EPA-EFE/NINA PROMMER

Holivudski glumac Edvard Norton otkrio je da je potomak Pokahontas, mitologizovane ćerke indijanskog poglavice iz 17. veka.

Norton je za svoje porodične veze sa Pokahontas saznao u PBS-ovoj emisiji koja se bavi genealoškom istorijom „Finding Your Roots“ (Pronađite svoje korene), prenosi N1 CNN.

Istoričar i domaćin emisije Henri Luis Gejts Mlađi potvrdio je dugogodišnje porodične glasine kao istinite.

„Imaš direktni pisani trag, bez sumnje, o vezi sa svojom predacima 12. kolena unazad: Džonom Rolfom i Pokahontas“, kazao je on, obraćajući se čuvenom glumcu.

Prema njegovim rečima, Pokahontas se udala za britanskog doseljenika Rolfa udala u Virdžiniji, 5. aprila 1614. kada je, kako je naglasio, Vilijam Šekspir još bio živ.

Dokumentacija do koje je došao pokazuje i da je Pokahontas umrla tri godine kasnije u Grejvsendu u Engleskoj, dok je Rolf preminuo u martu 1622.

„Jednostavno shvataš koliko si mali deo cele jedne ljudske priče“, bila je nortonova reakcija na otkriće o rodbinskim vezama sa čuvenom indijanskom princezom.

Pokahontas je u 17. veku zaista dočekala engleske doseljenike na teritoriji današnjih Sjedinjenih Država, a legenda kaže da je spasila život kapetanu Džonu Smitu sa kojim je navodno bila i u emotivnoj vezi. Po toj priči je Dizni 1995. godine snimio aminirani film.

Norton je u emisiji saznao i da je njegov predak tri kolena unazad, Džon Vinsted, posedovao porodicu robova, uzrasta od četiri do 55 godina.

„To nije sud o vama i vašem životu, ali jeste o istoriji ove zemlje, i to treba pre svega priznati, a zatim se i sa tim boriti“, kazao je glumac.

Norton je dodao i da „kada pročitate ‘rob od osam godina’, samo želite da umrete“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari