Glumac Edvard Norton saznao da ima legendarnu pretkinju: Istoričar potvrdio dugogodišnje porodične glasine 1Foto: Shutterstock/LaCameraChiara

Američki glumac Edvard Norton otkrio je da je njegova pretkinja Pokahontas, romantizovana i mitologizovana ćerka poglavice Indijanaca iz 17. veka.

Glumac je saznao za porodičnu vezu sa ženom koja se udala za naseljenika iz Virdžinije Džona Rolfa u epizodi PBS-ove genealoške istorijske emisije „Finding Your Roots“, javlja CNN.

Istoričar i voditelj Henri Luis Gejts mlađi potvrdio je da su dugogodišnje porodične glasine istinite, rekavši Nortonu: „Imate direktan papirni trag, bez sumnje, vezu sa vašom 12. prabakom i pradedom, Džonom Rolfom i Pokahontas”.

Prema Gejtsu, par se venčao 5. aprila 1614. u Džejmstaunu u Virdžiniji – u vreme dok je Vilijam Šekspir još bio živ. Dodao je da dokumenti otkrivaju da je Pokahontas umrla tri godine kasnije u Grejvsendu u Engleskoj, dok je Rolf umro oko marta 1622.

„To te samo tera da shvatiš kakav si mali deo cele ljudske priče“, rekao je Norton nakon otkrića.

Pokahontas je početkom 17. veka dočekala engleske doseljenike u današnje Sjedinjene Američke Države. Legenda kaže da je spasila život kapetana Džona Smita, zaustavivši njegovo pogubljenje tako što je položila svoju glavu na njegovu.

Emisija, koja prati istoriju predaka poznatih ličnosti, takođe je otkrila da je Nortonov treći pradeda, Džon Vinsted, posedovao porodicu robova, uključujući 55-godišnjeg muškarca, 37-godišnju ženu i pet mladih devojaka, starih četiri, šest, osam, devet i 10 godina.

Norton (53), koji je rekao da je istraživao poreklo pre nego što se pojavio u emisiji „Finding Your Roots“, kazao je da mu nije prijatan taj deo porodične istorije.

Upitan kako je bilo videti popisa koji je potvrdio da je njegov rođak robovlasnik, glumac je rekao: „Kratak odgovor je da su te stvari neprijatne. I trebalo bi da vam bude neprijatno zbog njih“.

„To nije presuda vašem sopstvenom životu, ali to je sud o istoriji ove zemlje i to treba prvo priznati, a onda se nositi s tom istorijom“, rekao je on.

Norton je dodao da „kada pročitate ‘rob od osam godina’, samo želite da umrete“.

Prva epizoda devete sezone serije takođe se bavila precima glumice Džulije Roberts.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari