Hor iz Njujorka pobedio na Mokranjčevim danima 1Pobednički hor Korikos iz Njujorka. Foto: Dom kulture "Stevan Mokranjac" Negotin

Statueta Stevana Mokranjca, rad vajara Nebojše Mitrića“ kao i prilika za celovečernji koncert na idućim „Mokranjčevim danima“ kao pobedniku ovogodišnjeg Natpevavanja horova sinoć je pripala Horu „Korikos“ iz NJujorka sa dirigentom Alekom Galambosom.

Visoki umetnički dometi, skladna i ujednačena interpretacija bili su presudni da u oštroj konkurenciji pobeda pripadne horu „Korikos“ iz NJujorka koji je svoju reputaciju stekao sjajnim koncertima u prestižnim dvorama, poput Karnegi hola i Linkoln centra.

– Repertoar koji smo večeras izveli je naš standarni repertoar, sa izuzetkom Mokranjca. Mi u SAD održavamo takmičenja u novoj muzici, otkrivajući tako nove kompozitore, ne samo u NJujorku, već i širom SAD. Ovu muziku i najčešće izvodimo. – rekao je dirigent Alek Galambos.

Galambos je u razgovoru sa novinarima po završetku koncerta, sa žaljenjem kazao da pre ovog Festivala nikada ranije nije čuo za Mokrnjaca. Prva Mokranjčeva kompozicija sa kojom se sreo je „Tebe pojem“ i oduševljen je kako je kompozicija jednostavna, a opet savršeno ukomponovana i lepa.

Prema odluci žirija, činili su ga dr Sonja Marinković, dr Tamara Adamov Petijević, i dr Miloje Nikolić, koji je ove godine pratio Natpevavanje diploma za uspeli izbor repertoara na tragu Mokranjčeve tradicije pripala je Horu KUD „Stanko Dragojević“ iz Podgorice (Crna Gora), kojim je dirigovao Ilija Dapčević, a diploma za negovanje dijaloga kulture dodeljena je dirigentu Juliji Šćepanović i horu „Devana“ iz Amsterdama (Holandija).

Diploma za plemeniti kamerni zvuk hora u interpetaciji „Heruvimske pesme“ Irine Denisove dodeljena je Kamernom horu „Lavirint“ iz Zaječara, Gradskom mešovitom horu „Vardar“ iz Skoplja (Severna Makedonija) pod upravom Jasmine Đorđeske pripala je diploma za uspelu interpretaciju dela nacionalnog repertoara, a Gradskom mešovitiom horu „Abrašević“ iz Valjeva sa dirigentom Draganom Vasiljevićem diploma za doprinos u negovanju najboljih tradicija u interpretaciji Mokranjčevih dela.

„Mokranjčevi dani“ danas su nastavljeni svetom liturgijom Hora Hrama Svete Trojice iz Negotina u istoimenom negotinskom pravoslavnom hramu i koncertom Klasika u 11 na kome nastupaju učesnici Natpevavanja. u Crkvi Svete Trojice u Mokranju pod dirignetskom palicom Milice Đokić danas nastupa Kamerni mešoviti hor Muzičke škole Mokranjac iz Beograda, a u crkvenoj porti odvijaće se program Niti tradicije u kome osim KUD „Mokranje“ iz Mokranja nastupa i Ansambl narodnih igara i pesama „Vlastimir Pavlović Carevac“ iz Velikog Gradišta.

Večeras će u galeriji negotinskom Doma kulture biti otvorena izložba slika sa 21. Likovne kolonije Doma kulture Eho muzike. Veče je rezervisano za dva koncertna programa, u Domu kulture je na programu koncert Zaprepletum Rasplepetum, reč je o muzici Konstantina Babića (povodom 10 godina od smrti) dok će u Crkvi Svete Trojice u Negotinu svoj koncert imati pobednik Natpepavanja horova iz 2017. godine, Hor Prepodobni Rafailo Banatski iz Zrenjanina čiji je dirigent Senka Milisavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari