Žamor kroz pukotinu zraka: U Zvezdara teatru na 21. BFI gostuje Kompanija Jue Jin iz Njujorka 1FOTO: Sara Džefers

U završnici 21. Beogradskog festivala igre na scenu Zvezdara teatra u ponedeljak stiže Kompanija Jue Jin iz NJujorka sa dve koreografije – “Žamor” i “Kroz pukotinu zraka”.

Oba komada kao koreograf potpisuje Jue Jin, svetski poznata igračica i koreograf rodom iz Šangaja, koja je uspešnu umetničku karijeru izgradila u Njujorku.

Komad “Žamor” iz 2021. bio je prvi scenski nastup Kompanije Jue Jin posle početka pandemije virusa korona.

“Svetska premijera pre tri godine proizašla je iz dugotrajnog osećaja izolacije izazvanog pandemijom. Komad je sačuvao osećaj zajedničkog plesa kroz držanje za ruke, dodirivanje tela, deljenje težine i povećanu ranjivost koja dolazi od saznanja da sve ovo može nestati… Pokret prikazuje spektar između reda i haosa”, objašnjavaju u Kompaniji Jue Jin.

Koreografija “Kroz pukotinu zraka”, premijerno izvedena 2016. u Nemačkoj, nastala je na osnovu originalne muzike Džulijana Džonsa i Daga Bajdena.

U njoj šest igrača predstavlja originalnu FoCo tehniku pokreta ove Kompanije, koja objedinjuje tradiciju narodnih kineskih plesova, baleta i savremene umetničke igre i radovima Jue Jin daje, prema oceni kritilčara, „prepoznatljivu elegantnu fizikalnost i snažan ritmički pokret sa tihom gracioznošću“.

„Originalna partitura dugotrajnih žičanih zvukova, tibetanskog grlenog pevanja i mongolskih melodija pojačava doživljaj elegantno dizajnirane koreografije dela i preciznog, dinamičnog izvođenja u kome oštre grupne sekcije neprimetno prelaze u duete, a zatim se vraćaju nazad, što kulminira sa sastavom grupe koji se gradi, raste i pojačava u intenzitetu“, piše u programu večerašnjeg prvog gostovanja Kompanije Jue Jin u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari