“Mornarsko plavo” Une Doerti komentar sveta u kome živimo: Na 21. BFI u Ateljeu 212 gostuje irska trupa “OD Works” iz Belfasta 1TiA - Haus der Berliner Festspiele

Na 21. Beogradskom festivalu igre u sredu na sceni Ateljea 212 gostuje irska kompanija za savremenu igru “OD Works” iz Belfasta sa koreografijom Une Doerti “Mornarsko plavo”. Prema rečima balet majstora ove trupe Rajana O’ Nila, to je do sada najvažnije delo ove irske umetnice – igrača i koreografa, čiji komadi čine okosnicu repertoara “OD Works”.

Premijerno izvedeno 2022. na letnjem festivalu u Hamburgu, “Mornarsko plavo” je, prema pisanju britanske štampe, “ubedljivo delo koje istražuje krizu, iskupljenje i ponovno rođenje, uz muziku Sergeja Rahmanjinova i Džejmija Smita, to je brutalna i prelepa potraga za smislom i svrhom – pokušaj slobode i nove budućnosti”.

Pre 21. BFI, kompanija “OD Works” je sa ovom koreografijom gostovala, ne računajući Dablin i London, u Italji i Francuskoj, a posle Beograda očekuju je Nemačka, Kanada, Njujork…

– Ova predstava je komentar na svet u kome živimo, jer pozorište i jeste mesto za razgovor o onome što se događa u društvu, politici, svuda oko nas. U koreografiji učestvuje 12 igrača. Inspiraciju za muziku koja spaja Rahmanjinova i Džejmija Smita Uni Doerti došla je nenadanao na baletskom času. Slušajuži muziku Rhmanjinova shvatila je da je to atmosfera za ovaj njen komad. To nije jednostavna muzika za slušanje i igru, ali se kao kontrast dopunajava sa drugim delom igrački jačim gde je muzika svetlija, otvorenija – objasnio je gost iz Belfasta na susretu sa beogradskim novinarima u sedištu Nacinalne fondacije za igru.

“Mornarsko plavo” Une Doerti komentar sveta u kome živimo: Na 21. BFI u Ateljeu 212 gostuje irska trupa “OD Works” iz Belfasta 2

Rajan O’Nil naglasio je da “Una Doerti kao koreograf ima izuzetan smisao za pozorište, traži iskrenost, gradi vezu i odnos između publike i scene, jer je za nju balet ‘jezik’ kojim pronalazi nove forme u kojima je iskrenost prioritet”.

– Svima koji su je od premijere 2022. do sada gledali ova predstava se dopala. Komad je veoma emotivan, bilo je i suza u publici, kao i mnogo pitanja. Niko nije bi ravnodušan. Osim što vremenom dobija na ubrzanju i značenju, ova predstava živi i posle ‘spuštanja zavese’ potvrđujući da je pozorište mesto susreta i razgovora – rekao je Rajan O’Nil.

Mornarsko plava je tamna varijanta plave boje ili boja uniforme – vojne, mornarske, sportske.

Ima više nijansi, a ime marinsko plava dobila je početkom 19. veka.

U komadu Une Doerti “dvanaest igrača u plavim uniformama kreće se kroz svemir – od nestanka oblika i poretka do ponovnog rađanja” kritikjući u prvom delu predstave beskrajni talas kapitalizma, da bi se u drugom delu “iz rana nasilja i kapitalističke mehanizacije” rodila nada za nešto novo.

Sama Una Doerti “Mornarsko plavo” u intervjuima naziva „veoma okrutnim komadom“, a kao suštinsku reč ističe “strah”.

Ona spada u onu vrstu umetnika koju isključivanje sa Škole savremene igre u Londonu zbog divljih žurki i provoda nije sprečilo da postane, kako tvrdi londonski Gardijan, “jedan od najuzbudljivijih koreografa svoje generacije”.

Za 2024. kompanija “OD Works” najavila je novu kreaciju Une Doerti “Specky Clark” kao niz pozorišnih slika, a od sredine aprila planirane su i turneje predstave “Zid” Nacionalne kompanije igre za mlade, čiji je Una Doerte gostujući umetnički direktor u ovoj sezoni.

Belfast

– ”Mornarsko plava” nije Belfast iz filma Keneta Brane. Ovaj komad ima neku vrstu nežnosti, iako je i u njemu vidljiv duh Belfasta, grada sa opterećenom istorijom. Una Doerti se Belfastom bavila u svom prethodnom radu – odnosom između generacija, društvenim, političkim i verskim pravima – rekao je Rajan O’Nil odgovarajući na novinarska pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari