Kompanija Evrea Kubija u Ateljeu 212 1foto DIDIER PHILISPART

U subotu na 19. BFI gostuje Kompanija Ervea Kubija iz Kana koja će na sceni Atleja 212 izvesti Kubijevu koreografiju “Šta dan duguje noći”, ispirisanu istoimenim romanom Jasmina Kadra, što je pseudonim alžirskog pisca Mohameda Muleshula.

Ovaj bivši alžirski oficir piše od pod imenom i devojačkim prezimenom svoje supruge koje u prevodu sa arapskog jezika znači “zeleni jasmin” da bi bi izbegao vojnu cenzuru, a njegovi romani prevdeni su i na srpski jezik.

Kubi, naturalizovani Francuz alžirskog porekla, farmaceut sa doktorskom titulom i karijerom koreografa svetskog glasa, kaže da je komad “Šta dan duguje noći” nastao pre “Varvarskih noći” sa kojim je 2020. gostovao na BFI i da je igran više od 400 puta širom sveta.

– Moj komad nije adaptacija romana Jasmina Kadre, on je samo početna tačka u mojoj kreaciji, koja nosi isto ime. Ovo je povratak Alžiru i korenima. Neka vrsta pomirenja sa sopstvenim poreklom, sa istorijom uopšte, kao i geografijom Mediterana… U kreiranju ovog dela, pokušao sam da se oslonim na istorijski element. Želeo sam da pronađem okvire koji će inspirisati formu, gest, a zatim i koreografske fraze za koje pretpostavljamo da su preteča čipke sa Istoka, kao deo tradicije vezenja. Alžir nije Orijent, ali je ipak zemlja velike umetničke i književne struje koju nazivamo orijentalizmom. Poput 19. vekovnog orijentaliste koji je stigao u Alžir da ostvari svoje snove, ja polazim u susret snovima dečaka rođenog u Francuskoj koji je nedavno otkrio svoje poreklo, odnosno alžirsko poreklo svojih roditelja – kaže Erve Kubi napominjući da je ova jednosatna koprodukcija, premijerno izvdena 2018. u Francuskoj, bila prekretnica u njegovoj umetničkoj karijeri.

Kritičari ocenjuju da je reč o “mističnoj, očaravajućoj i hipnotičkoj koreografiji u kojoj pokret nije samo uzbudljiv, već i lep – muškarci izgledaju kao figure u gravurama Vilijama Blejka, kao pali anđeli ili Ikar nakon što se krilima previše približio Suncu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari