Hrabri filmovi koji tragaju za istinom 1foto promo

Program Sarajevo film festivala „Suočavanje s prošlošću“ od svojih početaka ima jasnu misiju: pokrenuti iskren dijalog o nedavnoj prošlosti našeg regiona, kao preduslov za rešavanje problema proisteklih iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, koji još uvek opterećuju naša društva.

Ove godine, kako su najavili organizatori 27. SFF, uočljive su dve tendencije. Fokus prve je na traganju za istinom korišćenjem konvencionalnih i nekonvencionalnih metoda, i u njoj će biti prikazani filmovi poznatog danskog autora Madsa Brüggera, novinara i filmskog stvaraoca koji traga za istinom i pomera granice kako bi razotkrio korupciju i kršenje ljudskih prava u zemljama u kojima je istraživačko novinarstvo misaona imenica.

On stiže sa pričama kako funkcioniše krijumčarenje dijamantima u Africi, kako se nabavlja diplomatski pasoš i postaje liberijski konzul u Centralnoj Afričkoj Republici, ili kako se istražuje misteriozna pogibija drugog Generalnog sekretara EU (Ambasador, Nerešeni slučaj Hammarskjold, Krtica…), a održaće i online Masterclass predavanje u okviru programa CineLink Talks Sarajevo Film Festivala.

U ime potrage za istinom biće prikazan i film “Pucnji u Marseju” reditelja Gordana Matića, o atentatu na jugoslovenskog kralja Aleksandra I.

Drugi deo programa “Suočavanje sa prošlošću” usredsređuje se na nerazrešene konflikte i njihov dugoročni uticaj na društvo. Zbog tekuće globalne pandemije, ti su konflikti stavljeni u drugi plan, a zajednice koje su izložene konfliktima su u većoj opasnosti da budu zaboravljene.

Filmovi u ovom delu programa u centar pažnje stavljaju istrajnost društvenih zajednica, a njihovim prikazivanjem SFF želi da pokrene više nego potreban dijalog.

Pred publikom će biti ostvarenja “Ni na nebu ni na zemlji” rediteljke Najwe Najjar (proputovanje kroz Palestinu i Izrael), omnibus “Ahmadov glas” (sedam kratkih filmova o Arapima koji rade u Izraelu), “Ja sam Ahmad” (film iz 1966, čiji je idejni autor i kurator Renen Schorr, osnivač Škole za film i televiziju Sam Spiegel u Tel Avivu), na koji je nastavljaju kratki filmovi o „Ahmadima” u današnjem Izraelu.

Program “Suočavanje sa prošlošću” zatvra svetska premijera filma Naša reka…Naše nebo rediteljke Maysoon Pachachi, koji omogućava da svet pogledamo iz perspektive običnih stanovnika Bagdada u očekivanju skorog sukoba.

Ovaj program ugostiće i 25 mladih iz zemalja Zapadnog Balkana, u sklopu projekta „Očima mladih ljudi”. Oni će pratiti seriju panel-diskusija i debata o mirovnom aktivizmu i merama za pomirenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari