I najbolje i najgore: Ovi filmovi su imali nominacije i za "Oskara" i za "Zlatnu malinu" 1foto: Netflix

Svake godine, sezona nagrada nam ponudi najbolje, najsvežije i najemotivnije iz sveta filma. Isto je i na onoj, dijametralno suprotnoj strani, kada se ističe i apsolutno najgore iz istog tog sveta. Međutim, nekad ta dva sveta imaju zajedničke tačke.

Izašle su nominacije i za „Oskara“ i „Zlatnu malinu“. Svako ima svoje favorite, koji jesu ili nisu ispoštovani, i to je klasična tema za ovo doba godine. Međutim, ono što pomalo bode oči su neki filmovi koji su uspeli da budu ispoštovani nominacijama u obe manifestacije. To može da bude čudno, ali nije i nemoguće, a nije takva retkost.

Kontraverzni film „Blonde“, neautorizovana biografska priča o Merilin Monro, reditelja Endrju Dominika, ima čak osam nominacija za Zlatnu malinu, što i ne čudi toliko s obzirom da je film, od svog izlaska dobijao uglavnom užasne kritike. Ono što može da začudi je nominacija za „Oskara“ za Anu de Armas, za glavnu žensku ulogu u ovom filmu. Postavlja se pitanje, kako je onda jedan tako loš film iznedrio tako dobru ulogu? Doduše, ovaj film je toliko šizofren, da i nije čudno, s obzirom da glavna glumica jeste se trudila, i ostavila je celu sebe u ovoj ulozi, pa je očigledno Akademija želela to da uvaži.

Sa druge strane, univerzalno hvaljeni film „Elvis“ je dobio svoj deo kolača u nominacijama za „Oskara“, a glavni glumac Ostin Batler je jedan od glavnih kandidata za statuu. Sa druge strane, za „Zlatnu Malinu“ je nominovan njegov direktni partner u filmu, čuveni glumac Tom Henks, za katastrofalnu ulogu pukovnika Toma Parkera, koji je bio i menadžer slavnog pevača. Henks je najslabija karika ovog filma, sa gotovo parodičnim i izgledom i stasom, tako da ovakav rasplet, ma koliko bio bizaran, poprilično je legitiman.

Kroz istoriju Holivuda, nominaicje za „Oskara“ i „Zlatnu Malinu“ nisu bile nemoguće. Prvenstveno je to bilo zastupljeno kod velikih blokbastera, koji bi dobili svoju nominaciju (ili nagradu čak) za tehnička dostignuća, dok bi glumci tih filmova bili u „Malina“ sektoru. Takvi su bili „Transformers“, „Batman Forever“, „Star Wars“. „Suicide Squad“ je dobio nekoliko nominacija za „Oskara“, za šminku i kostim, ali je Džared Leto dobio „Malinu“ za najgoreg glumca za ulogu Džokera.

„Pearl Harbour“ je ratni film Majkla Beja koji je pravljen za velike nagrade. Ipak, bio je nominovan za čak 6 „Malina“, uključujući i one za najgore uloge, režiju i film. Međutim, usepli su da se, ne samo upišu u listu nominovanih za Oskara u 4 kategorije, već i da osvoje jedan, za najbolji miks zvuka. Kad smo već kod Majkla Beja, reditelja bez kojeg „Zlatne maline“ ne mogu da prođu, njegov kultni „Armagedon“ je pobrao sve nominacije za najgore, ali je zato pesma iz filma bila među takmičarima za „Oskara“. Sećate se svi pesme “I Don’t Want to Miss a Thing“ grupe Aerosmith.

Muzika je čest slučaj kad su se ove dve nagrade sretale. Čuveni film sa Vitni Hjuston i Kevin Kostnerom, „Bodygard“, dobio je sve moguće „pohvale i počasti“ na „Zlatnim malinama“, ali i nominaciju za čuvenu pesmu „I will allways love you“. Kultni film „Purple Rain“, u kom je glumio Princ, bio je nominovan za najbolju muziku, ali je i pesma sa tog celokupnog saundtreka, „Six Shooter“ bila nominovana za najgoru pesmu.

Za „Kuma 3“ se oduvek pričalo da je najgori u trilogiji. Bezobzira, imao je svoj udeo u „Oskarima“ te godine. Ipak Sofija Kopola, tad mlada ali nikakao perspektivna glumica, odnela je čak dve nagrade na „Zlatnim Malinama“. Za najgoru sporednu ulogu, ali i za najgoru mladu zvezdu u usponu. Sve sreća pa se posle ove glumačke avanture prešaltala na režiju.

Kao što ove godine imamo u glumačkim kategorijama predstavnike i u „Oskarima“ i u „Malinama“, iz istih filmova, tako je i 1987. godine Majkl Daglas osvojio Oskara za ulogu beskrupuloznog japija Gordana Geka u filmu „Wall Street“. Sa druge strane, njegova partnerka u filmu Deril Hana je osvojila „Malinu“, za najgoru sporednu žesnku ulogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari