Drama poljskog reditelja Pavela Pavlikovskog „Ida“, o mladoj monahinji koja otkriva da su joj roditelji Jevreji koji su nestali u Holokaustu, dominirala je dodelom Evropskih filmskih nagrada. Film je osvojio pet nagrada – za najbolje ostvarenje, reditelja, scenaristu (Pavlikovski i Rebeka Lenkijevič), kameru (Lukaš Zal i Rišard Lenčevski) kao i nagradu publike. „Ida“ je dobila već Specijalnu nagradu na festivalu u Torontu prošle godine, a nominovana je i za 72.

Oskara u kategoriji najboljih filmova na stranom jeziku. Sam Pavlikovski je najpoznatiji po britanskim filmovima „Poslednje odmarališta“ i „Moja letnja ljubav“, koji su dobili BAFTA nagrade.

Godišnja nagrada za najbolje u evropskoj kinematografiji dodeljena je u Rigi, prestonici Letonije, a tu je bio i britanski reditelj Stiv Mekvin, koji je dobio priznanje za doprinos Evrope svetskoj kinematografiji. Sa samo tri filma – „Glad“, „Sramota“ i nedavnog „12 godina ropstva“, koji je dobio Oskara, Mekvin je postao legenda – rekao je reditelj Vim Venders, koji je uručio nagradu. Francuska rediteljka Agnes Varda je dobila nagradu za životno delo.

Za Evropske filmske nagrade glasa preko 3.000 članova Evropske filmske akademije. Među ostalim nagrađenima ove godine su i: Marion Kotijard (najbolja glumica, „Dva dana, jedna noć“), Timoti Spal (najbolji glumac, „Gospodin Tarner“), „Mafija ubija jedino leti“ (najbolja komedija), Džastin Rajt (montaža, „Loki“), Klaus-Rudolf Amler (scenografija, „Mračna dolina“), Mika Levi (kompozitor, „Pod kožom“), „Pleme“ (evropsko otkriće), „Gospodar univerzuma“ (dokumentarac), „Umetnost sreće“ (animirani), „Kokoška“ (kratki film).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari