Poljski film „Ida“ reditelja Pavela Pavlikovskog ima najviše nominacija za evropskog Oskara (nagradu EFA), objavljeno je u Sevilji. Film o mladoj kaluđerici koja otkriva svoje jevrejsko poreklo osvojio je pet nominacija za Evropske filmske nagrade, uključujući i nominacije za najbolji film, režiju i scenario.

 Film Pavlikovskog ujedno je nagrađen i nagradom EFA za najbolju kameru, koju od ove godine ne dodjeljuju glasači, nego poseban žiri.

Osim „Ide“, za najbolji evropski film nominovani su i: kanski pobednik „Zimski san“ Nurija Bilge Džejlana, „Levijatan“ Andreja Zvjaginceva, „Nimfomanka“ Larsa fon Trira, kao i švedski film „Turista“ Rubena Ostlunda. Pored „Ide“, „Zimski san“ i „Levijatan“ takođe su u trci i za najbolju režiju i scenario, što ih izdvaja kao očite favorite za konačnu pobedu. Zanimljivo je da među nominovanima za najbolji film nema ni jednog filma iz pet najvećih evropskih kinematografija (britanske, francuske, nemačke, italijanske i španske), što je do sada nezabeleženo u istoriji nagrada EFA. Evropske filmske nagrade biće dodeljene 13. decembra u Rigi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari