Igor Kordej biće gost „Užičkih strip susreta“ koji počinju večeras 1Igor Kordej/Foto: Privatna arhiva Dragana Filipovića

 

„Užički strip susreti“, koji počinju večeras u Gradskom kulturnom centru Užice, publici će ponuditi bogat program i ugostiće jednog od najboljih strip crtača Igora Kordeja.

Tokom te manifestacije, koja se organizuje drugu godinu zaredom i koja će trajati do 28. aprila, prirediće se radionice, izložbe, panel-diskusije i proglasiće se najbolji radovi na konkursu za strip kaiš, koji je prvi put raspisao GKC Užice.

„Užički strip susreti“ počeće večeras u 19 časova, otvaranjem izložbe radova povodom tri decenije rada najznačajnije i najstarije škole stripa, ilustracije i konceptualne umetnosti „Đorđe Lobačev“ iz Beograda.

Sutradan (25. aprila) od 11 časova Vladimir Vesović iz škole stripa „Đorđe Lobačev“ vodiće radionicu namenjenu osnovcima i srednjoškolcima, ali i drugima koji žele da nauče nešto novo i da se oprobaju u toj vrsti umetnosti.

Igor Kordej biće gost „Užičkih strip susreta“ koji počinju večeras 2
Užički strip susreti 2022. godine/Foto: Ana Milošević

Istog dana, od 19 časova, organizovaće se panel-diskusija „Istorija i alternativna istorija u stripu”, na kojoj će govoriti scenarista i istoričar kulture Zoran Stefanović i strip autor Sabahudin Muranović Muran.

Gost Festivala biće Igor Kordej, jedan od najpoznatijih strip autora sa naših prostora, scenarista, ilustrator i grafički dizajner koji živi i stvara na relaciji Beograd-Zagreb-Pariz, a čiji tiraži premašuju nekoliko hiljada primeraka u Francuskoj.

Jedini strip crtač sa prostora bivše Jugoslavije koji je odlikovan francuskim ordenom „Vitez reda umetnosti i književnosti“ predstavće se izložbom „Moderna vremena“ u sredu, 26. aprila, u holu GKC Užice, od 19 časova.

 

„Na izložbi će biti table njegovih stripova, nastalih tokom poslednjih pet godina, i naslovnice albuma“, najavljuje za Danas Filip Baralić, direktor GKC Užice.

Igor Kordej biće gost „Užičkih strip susreta“ koji počinju večeras 3

Još jedna radionica je planirana za 27. april od 11 časova i vodiće je Jana Adamović. Ona će, od 19 časova, sa Danicom Jevđović govoriti i na panel- diskusiji „Žene u stripu“.

Poslednjeg festivalskog dana, na štandovima predstaviće se izdavači stripova Makondo i Sistem komiks.

Igor Kordej biće gost „Užičkih strip susreta“ koji počinju večeras 4
Filip Baralić/Foto: N. Kovačević

Ta manifestacija, najavljuje Baralić, biće uvršćena u program „Užice prestonica kulture Srbije 2024. godine“ i navodi da će „biti još obimnija i sadržajnija“.

Interakcija sa publikom

„Prošle godine, Festival je privukao veliku pažnju publike i stručnjaka, a ove godine želeli smo da poboljšamo interakciju sa publikom i otuda prvi konkurs koji smo raspisali za najbolji strip kaiš“, objašnjava za Danas Flip Baralić, direktor GKC Užice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari