In Memoriam: Havijer Marijas (1951- 2022): Odlazak nesuđenog nobelovca 1Foto: EPA-EFE/J. P. GANDUL

Njegova smrt sve je iznenadila. Madridski pisac Havijer Marijas preminuo je sinoć u 70. godini. Od početka avgusta lečio se u bolnici od upale pluća, ali je podlegao bolesti, javila je Španska radio-televizija (RTVE).

– Havijer Marijas bio je jedan od najznačajnijih španskih pisaca kraja XX i prvih decenija XXI veka. Poreklom iz intelektualne porodice (otac mu je bio filozof Hulijan Marijas, a majka prevodilac), odmalena je bio predodređen za književnost, koju je diplomirao na Univerzitetu Komplutense u Madridu. Povodom smrti Havijera Marijasa, El Pais je objavio članak u kojem ga je nazvao “ključnim piscem španske književnosti” – kaže za Danas dr Bojana Kovačević Petrović, hispanista, prevodilac i docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Ona podseća na činjenicu da je španska javnost decenijama očekivala da Marijas dobije nagradu “Servantes”, a bio je u više navrata i kandidat za Nobelovu nagradu za književnost.

– S druge strane, još 1995. godine dobio je najveću književnu nagradu Latinske Amerike, “Romulo Galjegos”. Nesumnjivo je bio najinternacionalniji španski pisac svih vremena: knjige su mu objavljene na 46 jezika u 59 zemalja, a ukupno je prodato preko osam miliona njegovih naslova. Zanimljivo je da je on i jedan od najprevođenijih savremenih španskih pisaca na srpski jezik – od 1997. do 2017. objavljeno je sedam njegovih romana: „Sve duše“, „Srce tako belo“, „Sutra u boju misli na mene“ (prev. Silvia Monros Stojaković), „Sentimentalni čovek“, „Crna leđa vremena“, „Opaka narav“ (prev. Aleksandra Mačkić), „Zanesenost“ (prev. Duška Radivojević). Bio je član Španske kraljevske akademije od 2008. godine i počasna stolica s velikim slovom R biće istinski upražnjena njegovim odlaskom – ukazuje Bojana Kovačević Petrović.

Havijer Marijas je u Nemačkoj imao status zvezde, svojevremeno ga je jedan od najuglednijih nemačkih književnih kritičara Marsel Rajh Ranicki u svojoj televizijskoj emisiji toliko nahvalio da je prodao milione primeraka.

Njegova knjiga „Srce tako belo“ postala je izdavački fenomen širom sveta.

Marijas je uvek bio dosledan sebi, njegove kolumne, koje je vredno iz nedelje u nedelju pisao za madridski “El Pais Semanal“, očekivale su se s nestrpljenjem.

Ostao je uporan i do kraja života je pisao na pisaćoj mašini.

Možda su njegovi romani, kojih je bilo 16, doživeli toliki uspeh kod publike zato što ne pratite radnju već se divite načinu na koji opisuje međuljudske odnose i secira špansko društvo i globalnu civilizaciju tako da potpuno osvaja čitaoca.

Bio je i ostao umetnik pisane reči koga su voleli svi – i čitaoci i kritičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari