Inscenacija kultnog scenarija istoimenog filma koji je osvojio sedam Oskara 1Foto: promo BDP

Prva premijera Beogradskog dramskog pozorišta u ovoj godini, romantična komedija “Zaljubljeni Šekspir” po istoimenom scenariju Marka Normana i Toma Stoparda, u režiji Ane Tomović, zakazana je 26.marta na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković”.

Iza inscenacije kultnog dela i filma (sa rediteljskim potpisom Džona Madena 1998. osvojio je sedam Oskara), pored BDP stoji i koproducent Jurij Franko, koji je licencu za ova projekat dobio od kompanije “Dizni”.

Uzbudljiva priča o umetnosti i romansi u elizabetansko doba, u pozorišnoj verziji, prvi put je izvedena 2014. u Teatru “Noel Kauard” na Vest Endu, u Londonu, u adaptaciji Lia Hola, i u Dizni teatrikal produkciji, a potom je sa velikim uspehom igrana u SAD, Kanadi, Južnoafričkoj republici, Japanu, Francuskoj…

Prema rečima Ane Tomović, radnja ovog komada događa se 1593. godine, u vreme kada je Šekspir još uvek neafirmisan, anoniman pisac, i to je momenat njegovog proboja.

“To je i momenat kada je kuga u Londonu, kao i pandemija kovida u naše vreme, i kao što uvek posle takvih pošasti dolazi vreme bujanja, strasti i radosti, tako se i mi nadamo da ćemo sa ovom predstavom našoj publici vratiti osmeh na lice”, kaže Tomović o svojoj novoj režiji.

A kako je zapisao dramaturg ove predstave Periša Perišić, “Šekspir je rastrzan između potrebe da napiše komad koji će biti pun pogodak, i vlastite želje da stvori umetnost dostojnu Marloua, dvostruke veze koja ga toliko osujećuje da je, takoreći, i kreativno i fizički impotentan. NJegov izazov je u tome da istovremeno teži popularnosti i komercijalnom uspehu kod publike, a da pritom ne ugrozi mogućnost stvaranja „autentične“ umetnosti, sposobne da pokaže, po rečima kraljice Elizabete, „samu istinu i prirodu ljubavi“.

Kao junake “Zaljubljenog Šekspira” videćemo Luku Grbića koji igra naslovnu ulogu, Aleksandra Vučkovića, Andreja Šepetkovskog, Miloša Petrovića Trojpeca, Stanislavu Nikolić, Paulinu Manov, Draganu Varagić, Marka Gvera, Aleksandra Radojičića, Aleksandra Alača, Marka Todorovića, LJubomira Bulajića, Amara Ćorovića, Zorana Đorđevića, Aleksandra Jovanovića, Stefana Radonjića, Nikolu Malbaša, Miloša Lazarova.

Prevod teksta uradila je Marija Stojanović, a u autorskoj ekipi predstave su i scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Momirka Bailović, scenski pokret potpisuje Marija Milenković, scenske borbe i mačevanje Vukašin Stošić, scenski govor Dijana Marojević, muziku Nevena Glušica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari