Ipak bez Kanskog festivala ove godine 1Foto: EPA-EFE/ SEBASTIEN NOGIER

Kanski filmski festival, po svemu sudeći, neće biti održan u svom uobičajenom obliku, piše američki časopis Varajeti.

Najveća svetska manifestacija, čije je tradicionalno održavanje u maju otkazano zbog pandemije korona virusa, neće imati ni virtuelno izdanje, kako se spekulisalo. Umesto toga, Kan će sarađivati sa nekoliko drugih filmskih događaja, pa će tako filmovi koji su trebali da budu u kanskim selekcijama, biti prikazani u Veneciji i na drugim jesenjim festivalima.

„Fizičko održavanje festivala je previše komplikovano organizovati. Zato smo odlučili da početkom juna saopštimo zvaničnu selekciju koja će zatim biti deo drugih manifestacija i bioskopskih repertoara“, izjavio je direktor festivala Tjeri Fremo za Skrin Dejli. Izvan „zidova Kana“, filmovi čija je distribucija planirana u narednih godinu dana biće na programima jesenjih manifestacija, ali i u bioskopima. Oni će biti prikazani sa etiketom „Kan 2020“, budući da se organizatori nadaju da će, na taj način, pomoći i bioskopima da povrate publiku nakon epidemije. Osim Venecije, kanski filmovi biće prikazani i na festivalima u Torontu, San Sebastiju, Njujorku, Lionu…

Pored toga, neki od naslova, koji su bili planirani za ovogodišnje izdanje, a čiji su autori odlučili da premijeru i distribuciju pomere za sledeću godinu, biće na programu Kanskog festivala 2021. Kako će izgledati sam Venecijanski festival, još uvek nije poznato. Organizatori trenutno, kako su objasnili, razgovaraju sa filmskim radnicima kako bi uvideli u kom obliku će manifestacija moći da bude organizovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari