Irska mitologija u dramaturgiji plesne bajke 1Milena Stanojević Foto: Dejan Pejčić

Irski ples je na domaćoj sceni uvek bio nešto egzotično i alternativno, a plesna trupa Erin’s Fiddle odlučila je da svoje umeće i ljubav prema irskom plesu podeli sa najmlađima igranjem predstave „Legenda o zlatnoj liri“, u subotu u CZK Vlada Divljan, sa početkom od 16 sati.

To kaže za Danas Milena Stanojević, rediteljka i koreografkinja ove predstave.

Ljubitelji irske muzike moći će da uživaju u bajkovitim numerama koje će, tom prilikom, upotpuniti specijalni gosti.

– Predstava koju je trupa Erin’s Fiddle spremila – Legenda o zlatnoj liri, irska plesna bajka, upućuje na kombinaciju irskog plesa i bajkovitog narativa. Radnja crpi motive iz irske mitologije, uklopljene u dramaturgiju bajke. Kao i u svakoj bajci, sreća, mir i harmonija, koju slave naši junaci, narušava nezvani gost. Tama i nesreća zadesila je narod i težak izazov je pred glavnim junacima, koji bivaju proterani iz kraljevstva, a naši najmlađi plesači, prinuđeni su da pođu u neizvesnu potragu u kojoj im predstoje mnoga iskušenja, kako bi skinuli kletvu i vratili sreću i mir u kraljevstvo –  objašnjava Stanojević radnju plesne bajke i dodaje da će se mladim junacima na putu isprečiti razna stvorenja, neka dobra, a neka i opasna.

Irska mitologija u dramaturgiji plesne bajke 2
Irski ples

Ona ukazuje da je predstava veliki projekat, ali ne i prvi, prethodili su joj multimedijalni projekti poput Erindola, Ritma grada i Gusarske bajke, koji su se pokazali uspešno, i na koje je publika veoma pozitivno reagovala, kao i sami plesači.

– Znali smo da želimo da profilišemo temu sa irskim motivima. Pošto se već dugo bavimo irskim plesom, odavno je trebalo to i uraditi, jer najzad bogatstvo irskog plesa i koraka, muzike i melodije, kroz irsko-mitološki sadržaj, dobija novu dimenziju i kompletnu formu, a kada se prvi plamen inspiracije razbuktao, ostalo je išlo lako – primećuje Stanojević.

Irska mitologija u dramaturgiji plesne bajke 3

Pošto većinom mladi umetnici izvode delo ona je sugirna da će mlađoj publici predstava biti veoma zanimljiva. Ukazuje na to da umeće i uvežbanost mlade plesne trupe ne treba potcenjivati i veruje da baš zato plesna bajka nikoga neće ostaviti ravnodušnim, pa tako savetuje i odrasle da se pripreme za ovu kvalitetnu i zabavnu izvedbu.

Beogradski „Gospodari plesa“

„Malo ljudi zna da kod nas irski ples postoji u tri škole“, primećuje Stanojević i dodaje da su poznavaoci uglavnom zaljubljenici ili u irsku muziku, ili u plesna izvođenja grupe Riverdance i Lord of the Dance, koji su ujedno i zaslužni za svetsku popularnost ove discipline.

– Trupa irskog plesa Erin’s Fiddle nastala je početkom septembra 2006. godine i za kratko vreme postala najveća plesna grupa tog tipa na ovim prostorima. Trenutno radi u 5 grupa, kako sa odraslima tako i sa decom. Uz veliki trud i naporan rad svih trenera i plesača, naša trupa je postigla mnogo toga na šta je danas vrlo ponosna. Bavimo se tradicionalnim i modernim irskim plesom, kako takmičarskim, tako i u obliku nastupa.U stvaralačkom i plesnom opusu trupe Erin’s Fiddle mogu se naći mnogobrojne medalje sa međunarodnih takmičenja, desetine autorskih koreografija, plesne predstave u samostalnoj produkciji, kompozicije za hor i muzički ansambl, tekstovi pesama, izložba fotografija i crteža, video spotovi i mnogi drugi uspesi i kreativna ostvarenja – kazala je Milena Stanojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari