Iskustvo puta često je dragocenije od postizanja cilja 1FOTO: Madlenianum

Od kada sam kao devojčurak u rodnoj Dardi prvi put čula glas Marije Kalas, moj put je vodio kao operi i operskoj sceni. Sve prepreke, stranputice i obilaznice uz put me samo čine odlučnijom da istrajem, a ne bih se iznenadila ni da se iskustvo puta ispostavi dragocenije od ispunjenosti postizanja samog cilja.

Često se vraćam na stihove pesme Roberta Frosta „Nepređeni put“ kao inspiraciju i podstrek – kaže u razgovoru za Danas sopran Branislava Podrumac, koja je u novu sezonu Opere i Teatra Madlenianum ušla kao Neda u operi „Pajaci“ Ruđera Leonkavala.

To je njena prva velika operska uloga posle više od deset godina karijere tokom kojih se bavila mjuziklom, drugim muzičkim i dramskim žanrovima. Da je vreme za opersku scenu bilo je jasno još početkom godine posle njenog prvog solističkog koncerta. „Pajaci“ u režiji gosta iz Sankt Peterburga Jurija Aleksandrova, čijom je premijerom Madlenianum 2011. otvorio novu sezonu, krajem septembra su premijernom obnovom označili početak i 21. sezone u ovoj umetničkoj kući. Prva repriza „Pajaca“ najavljena je za nedelju, 14. oktobar.

* Muzički kritičari su posle premijerne obnove ocenili da ste „izvanredno rešenje za lik strastvene Nede“. Da li ova uloga neka vrsta „ulaznice“ u „gvozdeni“ operski repertoar i kakvo je bilo iskustvo pripreme obnove bez reditelja Jurija Aleksandrova, sa kojim su „vezu“ držali Vesna Ćurčić Petrović i Tadija Miletić?

– Raduju me i kuraže pozitivne kritike, nadam se da će i „validatori“ pravilno očitati moju kartu za dalje opersko muzičko putovanje. Mislim da sam skupila dovoljno kredita. Kroz prethodno iskustvo u radu sa rediteljima poput Nebojše Bradića, Gorana Markovića, Gorana Paskaljevića, Miška Milojevića… naučila sam da cenim saradnju sa dobrim roditeljima koji imaju jasnu viziju onoga što žele i umeju da je prenesu ostalim saradnicima i, pre svega, izvođačima. U ovom slučaju je izazov bio da se iz nekih mizanscenskih naznaka dokuči šta je bila originalna ideja reditelja, koji nije bio prisutan. S druge strane, to nam je dalo i slobodu da sami iznalazimo neka nova, sveža rešenja u odnosu na originalnu postavku, jer je većina ansambla nova u ovoj obnovljenoj postavci. Jurija Aleksandrova sam imala priliku da upoznam tokom samo jednog kratkog susreta na nekom koktelu i deluje mi da bi bio veliki izazov sarađivati sa njim u nekim budućim produkcijama.

* Reč je o modernoj interpretaciji Leonkavalovog dela – kakva je „Vaša“ Neda i šta Vam je najizazovnije u njenom liku?

– „Moja“ Neda nema mnogo sličnosti sa mnom privatno. Šećkanje u negližeu sa crvenom podvezicom mi nije blisko čak ni u intimi četiri zida spavaće sobe, a kamoli pred „publikom“ na sceni i publikom u gledalištu. Mnogi se začude kada me bolje upoznaju privatno, ali prilično sam konzervativna u tom pogledu. Drugi veliki izazov ove uloge je postići suptilnu razliku u interpretaciji lika u scenama kada Neda tumači ulogu Kolombine na „pozornici unutar pozornice“, ali Leonkavalo je sa toliko veštine komponovao ovo delo da sam imala osećaj da se samo treba prepustiti muzici i verovati njegovom muzičkom geniju.

* Sticajem građevinskih i drugih okolnosti, zbog radova na zgradi na Trgu republike Opera Narodnog pozorišta privremeno nastupa na sceni Madlenianuma. Da li to otvara mogućnost za saradnju i sa Beogradskom operom i kakvi su Vam planovi generalno? Gde ćemo Vas sve uskoro slušati?

– Velika mi je želja da se u skorijoj budućnosti ostvarim u dve uloge: na sceni u ulozi Violete u Verdijevoj operi „Travijata“ i privatno u ulazi majke. Nijedna ne zavisi isključivo i samo od mene, ali je izglednija, a i meni draža ova druga. Eto ja rekoh, pa ko čuje… ha, ha, ha.

Podela

Pored Branislave Podrumac u obnovljenim „Pajacima“ pevaju: Nikola Kitanovski, Marko Pantelić, Vasa Stajkić i LJubomir Popović. Orkestrom Madlenianuma diriguje Đorđe Stanković, scenografija i kostimografija nije menjana, autor je gost iz Rusije Vjačeslav Okunjev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari